({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Vanja Leander

9. Ösan och Skåpenäs - Promenad i strandkanten

  • Källa: Dalslands Miljö & Energiförbund

En promenad i strandkanten är sällan fel. Kan man dessutom slå sig ner vid en brasa och kanske koka sitt kaffe över öppen eld brukar humöret stiga ytterligare. Ösan och Skåpenäs erbjuder både rik natur, utblickar över Laxsjön och inbjudande rastplatser.

Ösan är en halvö i Laxsjön. Två små öar, Småholmarna, ingår också i reservatet. Där brukar fiskgjusen häcka. Större delen av udden är täckt av lövskog med inslag av riktigt grova träd. Man kan hitta de flesta av Sveriges lövträdsarter här. Här finns till och med ett par avenbokar, ett trädslag som annars hör hemma i Sydsveriges ädellövskogar. Den har knappast spridit sig till Ösan utan hjälp av människor. Kanske har den rymt från Baldersnäs på andra sidan Laxsjön. Skogen domineras av lind och hassel, men här finns också bland annat hagtorn, slån och tibast.
Lummiga lövskogar dominerar också det nya naturreservatet Skåpenäs, som ligger omedelbart norr om Ösan.  
I maj blommar blåsippan och skogen genljuder av fågelsång. En av de arter man kan höra här är gärdsmygen. Det hade varit en märkvärdighet för 50 år sedan. Nu är gärdsmygen vanlig och man hör den sjunga i var och varannan skog, gärna där det är risigt och snårigt. Till skillnad från de flesta andra sångfåglar kan gärdsmygen ta ton nästan året runt. ”Strofen har en metallisk skärpa, den går med fart så det sprakar och svirrar och liksom hoppar från den ena löparbanan till den andra”, skriver Erik Rosenberg i ”Fåglar i Sverige”.
Om man lyckas få syn på sångaren blir man både bedårad och imponerad. Det är nästan ofattbart att en så liten varelse kan fylla hela skogen med sin sång. Han är inte mycket större än en chokladpralin, men attityden – med den korta stjärten rakt upp i vädret – är av helt andra dimensioner.

Ösan och Skåpenäs är naturreservat. De omfattar sammanlagt 82 ha, varav 54 ha land. Småholmarna är fågelskyddsområde med landstigningsförbud under häckningstiden. En väl markerad, lättgången vandringsled på 1,8 km finns på Ösanhalvön. En led vidare norrut genom Skåpenäs planeras. Det finns fyra rastplatser med eldstad i området. Vid den norra finns också vindskydd och en liten sandstrand.


Hitta hit:
Ösan och Skåpenäs ligger vid Laxsjön öster om Billingsfors. Ta av från väg 172/164 strax norr om slussarna i Billingsfors, vid skylt ”Naturreservat 2”. Följ sedan Strandvägen tills den svänger skarpt vänster, bort från stranden. Fortsätt då rakt fram på den lilla grusvägen till reservatets parkeringsplats (N58.984945 O12.278378).
Ösan kan förstås också nås från sjösidan. Den norra och den sydligaste rastplatsen är fina landningsplatser för kanotister.

 

Karta över området

 

Tillbaka till www.naturidalsland.se