({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Lars Eric Fjellman

60. Jungfruudden – Udden som stångas med Vänern

  • Källa: Dalslands Miljö & Energiförbund

Jungfruudden erbjuder fina strandklippor, vidsträckt vy över innanhavet Vänern – och ett storartat skådespel när vädret är allt annat än badvänligt.

En tät ridå av martallar skymmer utsikten ganska effektivt in i det sista. Scenförändringen blir därför snabb och dramatisk när man kliver ut ur strandskogen. Plötsligt ligger den där. Sjön. Vänern. Innanhavet.  
Här vid Jungfruudden, om någonstans längs Dalslandskusten, hamras insikten om Vänerns dimensioner in så att det känns i maggropen. I sydväst Fogdens lilla kalott, med inseglingsfyren till Åmål som ett utropstecken. I övrigt bara öppet vatten, inte ett enda litet skär bryter horisontlinjen. De slipade, renspolade strandklipporna öster om själva udden talar sitt tydliga språk om hur det går till härute när vinden ligger på från söder och sjöarna kan samla kraft ända nerifrån Vänersborg.  
Varför inte ta sig hit och beundra det skådespelet någon gång? Det finns naturupplevelser som bara erbjuds när vädret får de flesta att hålla sig inomhus.
Man kan förstås åka hit och bada också.

Jungfruudden med omgivningar ägs, med undantag för några privata tomter, av Åmåls kommun. Området har inget formellt naturskydd.

 

Hitta hit:
Jungfruudden ligger ca 2 km öster om Åmål. Stilla dagar inbjuder udden till strandhugg från sjösidan. Landvägen är knepigare, det är ont om parkeringsmöjligheter och det finns ingen markerad eller tydlig stig ut på udden. Per cykel och med tillgång till karta är udden dock ett fint utflyktsmål. Ta av från E45 mot Kilarne omkring 1,5 km norr om norra infarten till Åmål. Efter ca 7 km slutar vägen i en vändplan.

 

Karta över området

 

Tillbaka till www.naturidalsland.se