({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Fästningsäventyr för hela familjen

Längst ute på en udde vid Vätterns strandkant ligger Karlsborgs fästning, en plats vars historia ruvar på många rafflande berättelser. Innanför de kraftiga murarna väntar ett äventyr som varvar klassisk guidning med modern dataspelsteknik och tar med hela familjen på utmaningar djupt ner i de underjordiska gångarna.

De massiva stenväggarna på Karlsborgs fästning andas svensk historia. Staden planerades under 1800-talet som landets reservhuvudstad i krigstider, och innanför murarna på det mäktiga fästningsområdet på Vanäs udde har ett litet samhälle vuxit upp, med caféer, butiker, museum och en vacker garnisonskyrka. Det var här Sveriges guldreserv skulle förvaras om fienden skulle anfalla landet.

Den fascinerande historien, som ligger till grund för byggandet av fästningen, återberättas bland annat genom den familjevänliga guidningen ”Jakten på den försvunna guldreserven”. Äventyret inleds med en 3D-filmvisning och därefter dyker en ung guide upp och tar med alla på en gastkramande jakt runt fästningen. Titt som tätt möter blicken gamla kanonpipor som sticker fram ur becksvarta gluggar i muren, och nere i de mörka gångarna kan man nästan ana lukten av krutrök.

Fotograf: Okänd


Men det är en kamp mot klockan, för den elake sergeant Stålhammar är ständigt i hasorna. För att ta sig förbi låsta grindar och galler måste kluriga utmaningar lösas genom samarbete och nyfikenhet. En del av äventyret sker genom ett dataspel som projiceras på stora sfäriska skärmar där man genom att använda hela kroppen söker efter guldet genom att jaga råttor och släcka eldar. Det innovativa dataspelet har utvecklats i samarbete med Högskolan i Skövde, som stoltserar med norra Europas största utbud av dataspelsutbildningar.

Västsveriges rika historia

Runt om i hela Västsverige finns många slott och fästningar med otaliga historier att berätta och svunna tider att återupptäcka. Guidningar, skattjakter, tornerspel och medeltidsmarknader arrangeras på flera platser. 

Fotograf: Roger Borgelid

Slott och fästningar med aktiviteter

Bohus fästning i Kungälv. Högtidsfirande, teater, Kongelfs Gästabud i juli, Anno medeltidsfest i september m.m. Kolla in appen Bohus fästning, dåtidskikare med visualiseringar av historiska miljöer och skeenden för en tematisk promenad.

Carlstens fästning på Marstrand. Skattjakt, guidade turer, Fästningsspelen, övernattning m.m. I över 300 år har den väldiga väktaren skyddat den lilla trästaden nedanför. Idag är fästningen en fängslande helhetsupplevelse utöver det vanliga.

Karlsborgs fästning i Karlsborg. Jakten på den försvunna guldreserven under sommarmånaderna, guidade turer, museum m.m. Fästningen har öppet året runt för besökare.

Nääs slott mellan Göteborg och Alingsås. Guidade visningar, Mulle Mecks snickeriverkstad, slottspark med gungor och labyrint, badstrand, fiske, Barnfestivalen i september, bakning i vedeldad ugn m.m. Att besöka Nääs slott är som att kliva rakt in i 1800-talet.

Läckö slott utanför Lidköping. Dockteater, skattjakt, guidning genom hemliga gångar där ingen vuxen får följa med, spök-söndag i oktober m.m. Ett sagoslott precis intill Vänern. Dessutom naturum med småkrypssafari, tipspromenad, upplevelsevandring m.m. 

Riddarspel och medeltidsmarknader

Gräfsnäs Tornerspel i juli, Gräfsnäs Slott, norr om Alingsås. Möt riddare i tornerspelen, väpnare och medeltidsmarknad när hela Gräfsnäs kastas 625 år bakåt i tiden.

Hova Riddarvecka i juli, Hova. Nordens största dagliga riddarkortege och tornerspel inklusive allt annat du behöver för en medeltida upplevelse.

Kongelfs Gästabud i augusti, Kungälv. Omgiven av kapare, råbarkade pirater, adelsfolk, allmoge och kringresande medeltida handlare upplever du ett historiskt skådespel med hög underhållningsfaktor.

Läckö Medeltidsmarknad i juni, Lidköping. Slottet och dess gård förvandlas under tre dagar till en medeltida marknadsplats med allt vad det innebär.

Andra har också läst: