({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Res kollektivt till ditt nästa äventyr

På den här sidan har vi samlat tips på turer och utflykter som du kan uppleva och resa kollektivt till. Resan söker du enkelt i appen Västtrafik To Go eller på vasttrafik.se. Här väljer du även vilken biljett som passar, exempelvis enkelbiljett, dygnsbiljett eller 1-3. 

17 tips på dagsutflykter och turförslag

Ge dig ut på äventyr i Västsverige. Här finns turer som passar familj och barn, för dig som gillar kultur och natur, bara vill åka en kort bit utanför Göteborg eller för dig som planera en längre tur med tågluff. 

Ta mig direkt till delen med:

Fotokonst, Street art och Textil

BORÅS en mysig pärla knappt en timme inåt landet från Göteborg. Hos Abecita Popkonst & foto kan du uppleva fotokonst i nivå med Fotografiska i Stockholm fast det inryms i en gammal BH-fabrik i Borås. I staden kan du strosa runt och njuta av både Street Art och skulpturer eller varför inte ett besök på Nordens ledande textilmuseum. Läs mer och planera din tur till Borås

Hållplats: Borås resecentrum

Glashytta och en gata med antikbutiker

LIMMARED. Hos Glasets Hus museum kan du prova på att blåsa glas, shoppa lokalproducerat glas och se gamla vackra parfymflaskor. Gillar du secondhand och antikt så är du i antikmeckat med hela 14 butiker längs en och samma gata. 

Hållplats: Limmareds station

Sveriges vackraste strandpromenad

UDDEVALLA. Upplev naturen i Uddevalla till fots. Njut av salta bad, storslagna vyer och vackra skogspartier längs er väg. Strandpromenaden och framför allt sträckningen Svenskholmen-Skeppsviken-Gustafsberg-Lindesnäs, har blivit Uddevallabornas stolthet. 

Hållplats: Uddevalla central

Västsveriges porslinsmecka

LIDKÖPING. Älskar du porslin, gamla tallrikar och djurfigurer då ska du ta en tur till Rörstrand museum. Museet nyinvigdes för ett år sedan och låter dig kliva in i ett helt nytt museum som påminner om ett gigantiskt vitrinskåp.

Hållplats: Lidköpings resecentrum

 

Familjeäventyr i Västsverige

Upplev havet ovan och under ytan

LYSEKIL. Hos Havets Hus kan du uppleva havets levande djur på nära håll. Alla de 150 olika arter som finns hos Havets Hus, finns också i Västerhavet, endast ett stenkast därifrån. Läs mer om Barnens Lysekil.

Hållplats: Lysekil södra hamnen

Vattenäventyr för stora och små

SKÖVDE. Kastar du dig gärna ut i vågorna och testar vattenrutschkanor? Eller njuter du hellre i varma pooler? Oavsett vilket hittar du alltid något som passar dig på Arena Skövdes upplevelsebad. Fler familjetips i Skövde.

Hållplats: Skövde resecentrum

Upptäck Lekplatsstaden

TROLLHÄTTAN. Upptäck stadens spännande lekplatser som ligger centralt i staden. Alla har unika teman - välkommen in i Roy och Roger mack, Skrotnisses stuga, utforska jättevalen eller klättra upp i utkikstornet. Läs mer om familjevänliga Trollhättan.

Hållplats: Trollhättan station

Guldjakt på historisk fästning

KARLSBORG. Ta del av historia och spännande turer på Sveriges största sammanhållna fästning - Karlsborgs Fästning. En passande aktivitet för de yngre är Guldjakten - där ni med hjälp av ledtrådar ger er ut för att hitta kungens guld. 

Hållplats: Karlsborg busstation

Parken som gör skillnad

HUNNEBOSTRAND. Utrotningshotade djur behöver hjälp att överleva och Nordens Ark är en djurpark som aktivt arbetar med bevarandet av ett 60-tal raser och djur från hela världen. Här finns den söta röda pandan och skotsk vildkatt men även nordiska bin.

Hållplats: Nordens ark

Bokäventyret

SKARA. Bokäventyret är en lekfull upplevelse för hela familjen. Här kan barnen åka nedför en rutschkana som ser ut som en bokstav, uppleva gamla Skara i lekstugeformat och fascineras över Sveriges äldsta bok från 1150-talet. Mer om barnsemester i Skara.

Hållplats: Skara busstation

 

Gör en utflykt strax utanför Göteborg

Kanske är du på semester i Göteborg och vill upptäcka upplevelser en bit från staden eller så är du göteborgare och vill ha hemster tips för hela familjen. Här hittar du 6 destinationer med en restid på max en timma från Göteborg.

En pärla på Västkusten

HÖNÖ. Hönö är en riktig västkustpärla – en perfekt plats att tillbringa en heldag på. Här finns klippor, fiskebåtar, sjöbodar, mysiga matställen, butiker och underbar natur. En ö full av liv året om och som bjuder på flera magiska smultronställen.

Hållplats: Hönö Klåva

Mysiga bruksmiljöer för alla sinnen

TOLLERED/NÄÄS. Ta en tur till det spännande området. Här ligger Nääs Fabriker som har både hotell, restaurang och tillgång till avkoppling med utomhusbad och bastu. I samma byggnad ligger flera mysiga butiker med mode, inredning, smycken och delikatesser. En kort promenad bort ligger det lilla samhället Tollered, en av Sveriges bäst bevarade bruksorter. Här finns bland annat Tollereds Biograf som är en av de minsta biograferna som visar filmer från hela världen. 

Hållplats: Nääs fabriker

Strosa runt i unika 1700-talsmiljöer

MÖLNDAL. Bara en kvart från Göteborg ligger Gunnebo Slott och Trädgårdar. Strosa omkring i genuin 1700-talsmiljö, gå en guidad visning och njuta av ekologisk mat och fika i restaurangen. Från hållplatsen är det en 20 minuters promenad till Gunnebo. 

Hållplats: Gunnebo Park 

Njut av konst i världsklass

TJÖRN. Ta en tur till den vackra ön Tjörn och Nordiska Akvarellmuseet. I sommar visas bland annat Animal Kingdom, en utställning med verk av 14 konstnärer och konstnärskollektiv från fem århundraden. På Vatten Restaurang & Kafé kan du äta och dricka gott med utsikt över havet

Hållplats: Kommunhuset

Småstad med kaféer, shopping och parker

ALINGSÅS. Endast en halvtimme från Göteborg ligger Alingsås – den mysiga småstaden med mycket att göra för hela familjen. Här duggar kaféerna tätt bland innergårdar, shoppingstråk och vackra parkmiljöer.

Hållplats: Alingsås station

Vandring och historiska upplevelser

MARSTRAND. Längst ut i väster, där skärgården slutar och havet tar vid, ligger Marstrand. Seglar- och badsamhället med mysiga kvarter och bilfria gator. Upptäck öns fina natur, salta bad och spännande historia.

Hållplats: Marstrands färjeläge

 

Ta tåget till nästa äventyr

Tågluffa till trädgårdar utmed Gotaleden

Tågluffa den korta sträckan mellan Göteborg och Alingsås och besök fyra härliga trädgårdar och parker längs med Gotaleden. Kryddat med mysiga kaféer, restauranger med fokus på närodlat.

Tågluffa i Skaraborg

I Skaraborg är det alltid nära till ett äventyr, och tack vare den utbyggda kollektivtrafiken är det lätt att tågluffa. Här passerar både Kinnekulletåget, som blivit utsett till Sveriges vackraste tågsträcka, och den vältrafikerade Västra Stambanan.