({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Fotograf: Fotografi Oscar Ab

Teknik och vetenskap för hela familjen

Den tekniska utvecklingen vet inga gränser. Med rasande fart dyker innovationer upp som på löpande band, men att utföra nya experiment hemma i vardagsrummet är inte alltid det smartaste. Besök istället ett science center!

Ett science center är en anläggning där teknik och naturvetenskap står i fokus. Sverige har närmare tjugo olika science centers. Dessa utgör en viktig pusselbit, inte minst inom skolvärlden, i att synliggöra och skapa intresse för att ta sig an framtidens utmaningar. Vid sidan av att vara en viktig resurs för skolan och utbildning av pedagoger är landets science centers givetvis öppna för allmänheten.

Närmare en tredjedel av Sveriges alla science centers ligger i olika delar av Västsverige och inget är det andra likt. Respektive anläggning har sitt specialområde, alltifrån kemi och teknik till djur och natur. Välkommen till vetenskapens förtrollande värld, där saker och ting inte alltid är vad de ser ut att vara och där tekniska utmaningar ständigt ställs på sin spets. Här är varje dag ett äventyr för alla sinnen. 

Science centers i Västsverige

Universeum, Göteborg
Nordens största science center ligger granne med Liseberg och har sju våningar som rymmer det mesta mellan universums yttre och jordskorpan. Upplev rymden, regnskogen och oceanen – allt på samma dag.

Navet, Borås
Utmana dig själv på Navet i Borås. Bygg egna mekaniska skapelser, utforska vattenbanor och känn på framtidens teknik. I Matematikpalatset finns många kluriga spel och pyssel – rena hjärngympan!

Balthazar, Skövde
Balthazar ligger i dataspelsstaden Skövde. Här kan du gnugga hjärnan i Mattebazaren, kliva in i gruvgången, leka i Lego-Borgen, labba med mystiska pulver och tillverka dina egna VR-glasögon.

Innovatum, Trollhättan
4 400 kvadratmeter med kreativa lekplatser och spännande experiment. Innovatum har något för alla – oavsett om du vill spela interaktiva spel, blåsa såpbubblor eller lära dig mer om människans miljöpåverkan på jorden.

Molekylverkstan, Stenungsund
Med anknytning till Stenungsunds framgångsrika kemiindustri är det inte konstigt att specialiteten på Molekylverkstan är att väcka nyfikenhet och förklara fenomen hos kemiska processer.

Dalénium, Stenstorp
Stenstorpssonen Gustaf Dalén revolutionerade fyrteknikens område och samma innovativa atmosfär råder på prisbelönta Dalénium. Ta dig an laserbanan, lös kluriga problem, se magiska shower och mycket mer.

Andra har också läst: