({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
kvinnor äter glass i Hjo

Fotograf: Jesper Anhede

Glass och gelato – Här är 12 glassbarer du inte får missa i Västsverige

Glass i stora lass – det får du hos Västsveriges glassbarer, glasscaféer och gelaterias. Här serveras hantverksglass och gelato som tillverkats av lokala råvaror och smaker. Vi har samlat 12 tips på glasscaféer som lovar dig en glassig upplevelse i sommar.

 

Moster Elins glasscafé

Hjo

Välkommen till Hjo och ett somrigt glassparadis. I Hjos vackra småbåtshamn vid sjön Vättern ligger den gamla Hamnvaktstugan som numera inhyser glasscaféet Moster Elins. Här kan du ta del av lekfulla glasskreationer med färgglada strössel, glittriga paraplyer och egengjord chokladsås. Till Moster Elins Glass är våra fyrbenta vänner också välkomna.

Hollanders glass

Alingsås

Befinner du dig i kaféstaden Alingsås, då får du inte missa att smaka på Hollanders lyxiga gelato. Hollanders glass är en småskalig producent som tillverkar gourmetglass från grunden av noga utvalda ekologiska råvaror. På Hollanders sommargelateria kan du varje vecka välja bland 4-6 unika smaker av nysnurrad gelato, gräddglass och sorbet. Och alltid minst ett veganskt alternativ! De har även en liten ‘Pop-up gelateria' i Alingsås och glassen finns även på utvalda caféer, restauranger och butiker.

Här kan du köpa Hollanders gelato:

Artisan glass

Dalsland

Artisan Glass producerar läckra handgjorda ekologiska glassar och pinnglass med frukt, bär och blommor som odlas i deras egen ekologiska trädgård och plockas från de omgivande ängarna. Fokus ligger på smak och ingredienser som växer i Dalsland. Alla produkter är KRAV ekologiska och fria från artificiella smaker, färger eller konserveringsmedel. Där finns endast produktion och det är inte möjligt att köpa glass direkt på plats.

Café Sjöparken och Löngårdhs glass

Ulricehamn

Gör ett besök hos Café Sjöparken, Vegbys mysigaste café och glasstillverkning. Här finns kaffe av alla de sorter, goda smörgåsar, bullar och andra bakverk samt egentillverkad glass. Kaffeglass, lakritsglass, kolaglass, vanilj, choklad, yoghurt med jordgubb eller syrlig citronsorbet … vilken är din favorit?

Råda Gelato

Göteborg

Råda Gelato ligger i hjärtat av Linnéstaden i Göteborg. Glassbaren fokuserar på kvalitet och äkta råvaror. Här samsas klassiska smaker med fantasifulla utsvävningar och det finns alltid något nytt att prova. Inne i lokalen finns det ett fåtal sittplatser och under de varmare månaderna kan man slå sig ner på en bänk utanför. 

Lejonet & Björnen

Göteborg, Ellös, Marstrand och Lysekil

Här serveras glass från naturliga och noga utvalda råvaror främst från lokala, regionala och nationella leverantörer. Många smaker att välja på så sortimentet innehåller fler än 40 olika glass– och sorbetsorter.

Här hittar du glassbarer som säljer Lejonet & Björnen:

The fork and shovel

Skärhamn, Tjörn

Alla gelatos och sorbeter tillverkas alla på plats på gården - The fork and shovel - som ligger ute på Tjörn. Här är det säsongens färska råvaror från gården och närområdet hjälper till att skapa rena och friska smaker, fria från tillsatser. KRAV-mjölken levereras från Skålldals Lilla Eko Mejeri som ligger i Kode, drygt en mil bort.

Här kan du köpa glass från The fork and shovel:

Mäjens på Gården

Grästorp

Ute på slätten mellan Vara och Grästorp, mitt i Västsverige, ligger den lokala glasstillverkaren Mäjens Glass & Maräng. På Mäjens på Gården tillverkas och serveras glass gjord på närproducerade råvaror och säsongsbaserade smaksättningar. Ta en välförtjänt fikapaus i det mysiga caféet eller köp med dig något gott hem.

Klings glass

Mariestad

Vid ett besök i Mariestad får du inte missa att prova den lokala närproducerade glassen hos Kling glass. Kling glass tillverkas i Mariestad sedan 50-talet. Grundaren Harry Kling fick en ingivelse att skapa en glass som var godare än den som då fanns i stans glasskiosker. Och så kom den allra första skapelsen till - Dinétårtan, som blivit en klassiker i Klings sortiment. Glassen finns att köpa i många butiker och caféer i området.

Här kan du köpa Klings glass:

Sommardröm glasscafé

Skärhamn, Tjörn

I Skärhamns populära gästhamn hittar du Sommardröm Glasscafé. Här kan du ta del av lekfulla glasskreationer med färgglada strössel och många olika smaker från kända glasstillverkare som Sia Glass, Lejonet & Björnen, Triumf och Klings glass.

Grebbestad Glass - Bobbis Gelateria

Grebbestad

I hjärtat av Grebbestad ligger Bobbis Gelateria - ett lokalt och småskaligt familjeföretag som tillverkar och säljer glass. Slå dig ner och njut av riktig hantverksglass till ljudet av vågornas kluckande, kan det bli bättre än så.

Pipershuset

Hamburgsund

Pipershuset är ett glasscafé och café beläget mitt i centrala Hamburgsund. Här serveras skopglass från Pipersglace och Engelholmsglass. Glassen går att få på många olika sätt i olika menyer och kombinationer.