({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Tobias Andersson

Vandra Flämsjön runt
Eggby - Lerdala

9 km, medel

En naturskön och omväxlande vandring på mysiga småstigar, skogsvägar och mindre grusvägar, genom beteshagar med ek och ädellövskog. Leden går bitvis nära Flämsjön, och du passerar även Remningstorps arboretum och naturreservatet Eahagen.

Snabbfakta

Längd: 9 km

Tidsåtgång: 2-3 h

Svårighetsgrad: medel

Terräng: stigar, skogsvägar och grusvägar. Ibland genom kohagar.

Ledkarta

Remningstorps Arboretum och Bockön

Vid Acksjön passerar du Remningstorps arboretum, en spännande och väl skyltad samling träd från hela norra halvklotet. Strax intill arboretet ligger Bockön, en liten udde som går ut i Acksjön. Där växer stora gamla ekar i en ring runt udden. Det finns också en grillplats nära sjökanten, perfekt om du behöver fylla på energin. Håll höger där stigen delar sig, strax efter arboretet.

Naturreservatet Eahagen och Öglunda 

Eahagen och Öglunda är en del av det mjukt kuperat kamelandskapet med kullar, moränryggar och sänkor. I reservatet finns en mosaik av ädellövskog och små öppna betesmarker. Träden består av ek, alm, ask, oxel, lind och fågelbär. Bland buskarna är hassel, nyponrosor, en och hagtorn vanliga. Vårärt, lungört, tandrot, storrams, präst-krage och gullviva kan nämnas bland markens växter. Fågellivet är rikt med arter som nötkråka, trädkrypare, grönsångare, svarthätta, näktergal och hackspett. En härlig liten badvik finns vid sjön Ämten.

Läs mer om Valleområdet.

Badmöjligheter längs vägen

Mellan Flämsjön och Ämten går du på en smal moränrygg och här finns det möjlighet till ett dopp i den lilla viken med sandbotten. Vill du hellre hoppa från en brygga finns en populär badplats vid Flämslätt.

Fotograf: Tobias Andersson

Bo och äta i anslutning till leden

Vill du passa på att stanna övernatt i samband med din vandring så kan du välja Flämslätt Stifts- och kursgård som är en större anläggning med både hotell- och vandrarhemsstandard. Här kan du också äta god mat gjord på lokalproducerade råvaror, eller bara köpa glass eller godis i receptionen. Känner du för att ta ett svalkande dopp finns en trevlig badplats som är känd för sitt klara vatten och behagliga temperatur.

Bara ett stenkast från vandringsleden hittar du Fredriksons pensionat Sjöbacka om du hellre väljer ett litet pittoreskt pensionat med ett personligt omhändertagande. På glasverandan med sjöutsikt äter du av läckerheterna som serveras av pensionatets värdinna Margaretha.

Gröna Husets vandrarhem i Eggby är ett billigare alternativ som har fräscha rum med egen toalett och dusch, beläget 1,5 km från vandringsleden vid Eahagens parkering.

Längs leden finns även ett antal enklare grillplatser, framförallt på västra sidan av Flämsjön. De finns i Eahagen, vid Mellombergen, på Bockön i anslutning till Remningstorps arboretum, längs leden på västra sidan strax innan Flämslätt och även vid sidan av Flämslätts badplats. Tänk på att släcka elden ordentligt när du lämnar platsen.

Vandra vidare

I Valleområdet finns det cirka 6 mil markerade och sammanhängande leder. Du kan därför lätt vandra vidare mot naturreservaten Jättadalen-Öglunda grotta eller Höjentorp-Drottningkullen.

 

Fakta om leden

Längd:

Vandringsleden Flämsjön runt är cirka 9 km lång.

Ungefärlig tid:

På en timme hinner du gå drygt tre kilometer med normalkondition, så räkna med att hela vandringen tar 2-3 timmar.

Markering:

Leden är markerad med stolpar med blått band med en vit körsbärsblomma och texten "Valle - Flämsjön runt".

Svårighetsgrad:

Svårighetsgraden på leden är lätt till medelsvår. Leden går på stigar, skogsvägar och grusvägar genom ett mycket variationsrikt landskap, ibland med betande djur. Några sträckor kan vissa årstider kräva kängor eller stövlar.

Start och mål:

Det finns flera alternativ där du lätt kan parkera bilen:

  • Flämslätt Stifts- och kursgård
  • Eahagens parkeringsplats
  • Mellombergen längs med vägen norr om Eggby
  • Parkeringen längs med vägen mot Slättäng

Hitta hit:

Valleområdet med Flämsjön ligger mellan Skara och Skövde, cirka 15 minuter med bil från Skara och cirka 20 minuter med bil från Skövde. Sväng av från väg 49 vid skyltning mot Eggby, Lerdala och Flämslätt. Följ vägen cirka 10 km tills du kommer till Flämslätt på höger sida av vägen.

Det kan vara svårt att ta sig hit med kollektivtrafiken, men det går ett par bussar morgon och eftermiddag från Skara som stannar vid busshållsplats Flämslätt. Turen måste förbeställas hos Västtrafik på tel: 0771-919090 senast 1 timme före avresa från Skara.

 

Karta:

Kartan Vandra i Valle finns att hämta på turistinformationen i Skara Stadshus och på vissa InfoPoints och boendeanläggningar i området. Du kan också ladda ner den här.

En digital karta över Flämsjön runt hittar du på Google Maps.

Nedan finner du även karta över endast Flämsjön runt i utskriftsvänligt format. (pdf)

Karta för utskrift/nedladdning

Snabbfakta

Längd: 9 km

Tidsåtgång: 2-3 h

Svårighetsgrad: medel

Terräng: stigar, skogsvägar och grusvägar. Ibland genom kohagar.

Ledkarta

Kontaktinformation

Skara Turistbyrå i Skara Stadshus

Södra Kyrkogatan 2

53230 Skara


Telefon: +46 511 32580


E-post: turistbyran@skara.se

Hemsida: vastsverige.com/skara