({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Roger Lärk

Välkommen till Trollhättan

Trollhättan har vuxit fram längs Göta älv vid de mäktiga Trollhättefallen. Staden erbjuder en rik historia och många spännande naturupplevelser. Här kan du se när 300 000 liter vatten per sekund strömmar ner i vattenfallen (på grund av det ansträngda energiläget arrangeras inte fallpåsläpp under sommaren 2023), vandra i Älvrummets vackra natur, följa skeppen på deras resa längs Trollhättans slussar, ta del av Saabs historia och upplev skoj för hela familjen i populära Innovatum District.

Trollhättan fick sina stadsprivilegier år 1916 men dess historia går långt tillbaka i tiden. En central del av Trollhättans historia är dess vattenfall som förhindrade båttrafiken från att ta sig från Vänern till Västerhavet men det var också en källa till energi för Trollhättans industrier. Fallen ledde till att de tre slusslederna i Trollhättans slussområde byggdes för att låta båttrafiken passera fallen och det var ur vattnets energi som stora industrier såsom NOHAB, Saab och vattenkraftverken i Trollhättan kom till liv. Läs mer om Trollhättans historia här. 

Trollhättans industrier har länge gett staden sin drivna och innovativa karaktär, något som lever kvar än idag. 

Att se och uppleva i Trollhättan

Det mäktiga Fall- och slussområdet

Trollhättans Fall- och slussområde erbjuder spännande upplevelser för både gammal och ung. Under sommarmånaderna kan du se när vattenportarna öppnas under specifika tider och de mäktiga Trollhättefallen dånar ännu en gång (på grund av det ansträngda energiläget så arrangeras inga fallpåsläpp under sommaren 2023 förutom under Fallens Dagar-festivalen). Idag används vattnet i Göta älv till två vattenkraftverk i Trollhättan och det äldsta, Olidans vattenkraftstation, går att besöka under sommaren och få guidade visningar. Nära vattenfallen hittar du också Kungsgrottan, Trollhättans egna gästbok för konungabesök genom tiderna. 

Om du följer Göta älv söderut genom Älvrummet (mer om det strax) så kommer du till slussområdet i Trollhättan. Här kan du beskåda tre generationer slusstrappor omgivna av vacker natur. Den första slusstrappan byggdes år 1800 för att låta båttrafiken passera Trollhättefallen och den senaste byggdes 1916 och är den slusstrappan som idag används av både lastfartyg och fritidsbåtar som är på väg antingen mot Vänern eller mot Västerhavet. Här kan du sitta ner och ta en räkmacka på Slusscaféet eller besöka Kanalmuseet och lära dig om arbetet kring slussarna. 

Besök vår hemsida för Fall- och slussområdet för att veta mer

Älvrummet

Älvrummet är det naturområde som kopplar samman fallområdet med slussarna i Trollhättan. Området bjuder på flertalet vandringsleder såsom Kärlekens stig som tar dig längs Göta älvs vatten söderut mot slussarna eller norrut mot fallen. Är du i Älvrummet måste du ta dig upp på Kopparklinten, härifrån får du den bästa utsikten över Trollhättan och Göta älv. I älven kryllar det av fisk och det finns två fiskekort att välja mellan, antingen fiskekortet för Göta älv eller för laxfisket i Trollhättan. 

Innovatum District

Öster om fall- och slussområdet finns det så kallade Innovatum District. Här står industribyggnaderna från NOHABs glansdagar fortfarande kvar men idag har lokalerna istället fyllts med nya och spännande företag och besöksmål. Här kan barnen ha skoj hos Innovatums Science Center och om du är intresserad av Saabs historia och bilar så är Saab Car Museum ett måste. På området finns också en bevarad smedja från NOHAB-tiden och Trollhättans Konsthall.

Trollywood 

För många är Trollhättan också känt som Trollywood tack vare Film i Väst som har sin inspelningsstudio här. Flera stora svenska och nordiska filmer har scener inspelade i Trollhättan och Vänersborg så när du går på gatorna i våra städer lär du känna igen dig inte bara en gång. Tyvärr går det inte att besöka självaste inspelningsstudion men för er som söker stjärnglansen så bör ni besöka Storgatan i Trollhättans centrum. Där finns Walk of Fame, som likt Hollywood, visar de filmstjärnor som besökt staden.

Mer information om Film i Väst och Trollywood hittar du här. 

Trailhättan

Stora satsningar görs i Trollhättan på att utveckla leder för exempelvis vandring, trail och mountainbike. Det är också en stad som under året arrangerar många stora tävlingar så som Edsvidsleden Trailrun, Trollhättan City Trail, Alliansloppet och Kraftprovet. Allt detta kombineras till ett uttryck; Trailhättan. Så oavsett om du kommer hit för en skön vandring bland orörd natur eller ett svettigt träningspass bland ojämn terräng så finns det något för dig i Trailhättan.

Mer information om Trailhättan hittar du här.

Lekplatsstaden Trollhättan

På kort tid har flera spännande lekplatser vuxit fram i Trollhättan. Här kan du besöka Roy och Rogers mack och Glass-Oskars kiosk i centrum och på vackra Spikön ligger Skrotnisses egna lekplats redo att upptäckas. Du kan också besöka jättevalen på Vattenkraftens lekplats eller upptäcka galaxen med den nya Rymdlekplatsen. Samtliga lekplatser har en koppling till stadens historia och väcker nyfikenhet och leklust hos både gammal som ung. Därför är Trollhättan Lekplatsstaden!

Besök Lekplatsstaden Trollhättans temasida och läs mer

Trollhättans centrum

Trollhättans centrum är vackert placerat nära Göta älv. Här finns flera mindre gator fyllda med mysiga affärer, restauranger och fik och går du på Drottningtorget eller längs stora gågatan Kungsgatan kan du upptäcka ett stort utbud med affärer och mat och dryck. Här finns också Folkets Hus Kulturhuset och Stadsbiblioteket där det alltid är något på gång. I norra delen av centrum finns Arena Älvhögsborg med dess inomhusbad och på sommaren öppnar deras populära utomhuspooler. Läs mer om shopping i Trollhättans centrum här. 

Läs mer om vad som finns att se och göra i Trollhättan

Här har vi samlat alla sevärdheter och aktiviteter i Trollhättan för dig som vill ha en översikt vad som finns i området. Söker du en god middag eller trevligt cafébesök kan du besöka vår Mat och dryck-sida för Trollhättan och om du söker boende kan du besöka vår Boende i Trollhättan-sida.

Dagsutflykt från Trollhättan

Vänersborg

Endast ca 15 minuters bilfärd från Trollhättan ligger Vänersborg vid Vänerns sydvästra spets. Här finns besöksmål som vackra Skräckleparken vid Vänerns strand, Sveriges äldsta museimiljö - Vänersborgs Museum och mycket mer. Vill du lämna bilen i Trollhättan går det lätt att ta tåg eller buss mellan städerna. Läs mer om Vänersborg här. 

Ekopark Halle- och Hunneberg

Upptäck den unika naturen uppe på Halleberg och Hunneberg, endast ca 20 minuters bilfärd från Vänersborg. Tvillingbergen går utmärkt att upptäcka till fots eller med mountainbike, det finns många leder att välja mellan. Vill du veta mer om bergens natur, djurliv och historia ska du besöka Kungajaktmuseet Älgens Berg, ett upplevelsecentrum för alla åldrar på Hunneberg. Från museet arrangeras safariturer under sommaren och de har också uthyrning av mountainbikes, kanoter och roddbåt. Läs mer om Ekopark Halle- och Hunneberg här. 

Kontakta Trollhättans turistbyrå