({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
  • Fotograf: Jonas Ingman

Djurupplevelser för hela familjen

Vi delar vår planet med en mängd olika djurarter, vissa välkända och som vi ser dagligen, och vissa betydligt mer okända. Här följer tre tips på djurupplevelser där hela familjen lär sig mer om vilka varelser som lever i havet, skogen och på savannen.

På djupt vatten i Lysekil

Havets Hus i Lysekil är precis som namnet antyder en plats som domineras av vatten – här finns närmare 40 olika akvarier. Från det lilla klappakvariet där ni får känna på sjöstjärnor, krabbor och eremitkräftor, till det enorma tunnelakvariet där hajar, rockor och havsålar simmar precis ovanför huvudet på er.

Fotograf: Jonas Ingman - M2B AB

På Havets Hus lär ni er allt om djurlivet till havs. Spana in vilka djur som gillar det grunda strandområdet och vilka som trivs bättre på djupare vatten. Vissa arter gömmer sig bland sjögräset på ålgräsängarna – även känt som ”havets barnkammare” – och andra söker skydd i gamla skeppsvrak. Här får barnen även kunskap om hur salthalten påverkar djurlivet, och därmed förståelse för varför människan i alla tider har sökt sig till havet.

Vill ni uppleva mer? Följ med på sälsafari, guidade visningar och nattvandringar med ficklampa. Eller strandskola, där barnen utforskar djuren i havet på nära håll, hjälper till att mata fiskarna i akvariet och får fiska med tina direkt från bryggan. 

Tävla mot en tiger

Nordens Ark i Hunnebostrand är inte bara en djurpark. Det är även en zoologisk bevarandepark där hotade djurarter avlas. Parken är öppen för besökare året runt och här träffar ni på såväl nordiska lantraser som exotiska vilda djur. Bland annat amurtiger, skogsvildren, snöleopard och skruvhornget, men ni kan också se fåglar, grodor, grisar och får.

Fotograf: Tom Svensson

Det finns massor att göra på Nordens ark. Utmed promenadslingorna kan ni spana på djuren, som ibland kan vara kamouflerade och lite svåra att se. Men de finns där, och ni kan vara säkra på att de ser er! Utrusta er med kikare och likt detektiver speja och spana efter djuren. Vid speciella stationer kan barnen tävla mot olika djurs egenskaper i Barnens Zoolympiad och ta reda på vilket djur de springer lika fort som eller jämföra hur långt de och djuren hoppar. Inte varje dag man får chansen att utmana en tiger!

På Lantgården klappar ni tama djur och här finns också hinderbana och hö att hoppa i. När magen börjar kurra rekommenderas ett besök till caféet eller restaurangen, där ni förstås äter ekologiskt och lokalproducerat. 

Savannens mäktiga djurliv

Borås Djurpark bildar en grön oas i norra hörnet av Borås. Hjärtat i parken utgörs av den stora savannen där ni kan se flera afrikanska djur ströva omkring, bland annat giraffer, zebror, antiloper och afrikanska elefanter. Här lever även noshörningar och geparder, sida vid sida i samma hägn, vilket gör djurparken unik i Europa.

Fotograf: Jörgen Jarnberger

Strax intill savannen bor de högljudda aporna, som gärna klättrar i träd och busar med varandra. På Borås Djurpark kan ni även fascineras av Skandinaviens största rovdjur, brunbjörnen, som trots att den kan väga upp emot 200-300 kg är förvånansvärt smidig och snabb.

I Simbaland händer det alltid något roligt. Här finns lekplats, lägereld med grill, glasskiosk – och givetvis får barnen träffa Simba, världens snällaste lejon! Prova även på Simbas Äventyr, en spännande skattjakt runt om i djurparken, eller varför inte kavla upp skjortärmarna och testa på zoolivet på riktigt? Följ med en djurskötare en dag och lär dig allt om hur rovdjuren sköts och vad elefanterna och aporna äter.

Andra har också läst: