({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Vandring Hyssnaleden

Fotograf: Lukasz Warzecha

Fem vandringsleder där du vandrar förbi vackra trädgårdar

Att vandra är ett lugnt och skönt sätt att uppleva naturen på. Här kommer tips på flera vandringsleder som tar dig genom den vilda naturen och vidare rakt in i grönskande besöksträdgårdar. Det bästa av två världar med andra ord.


1. Biosfärleden

Vill du vandra på på Kinnekulle och vidare längs Vänerns kant kan vi tipsa om Biosfärleden. Leden sträcker sig från Läckö Slott i väster till Mariestad i öster och det finns många sevärda stopp, inte minst ett antal besöksträdgårdar av olika karaktär.

Du kan även vandra den kortare Kinnekulleleden som går förbi flera av trädgårdarna på och omkring Kinnekulle.

Lilla Slottsträdgården vid Läckö Slott

Innanför Läckös vitkalkade stenmurar väntar en riktig oas. De senaste tre decennierna har trädgårdsmästaren och landskapsarkitekten Simon Irvine, tillsammans med sitt team, utvecklat slottsträdgården till något alldeles särskilt. Odlingen är ekologisk och allt ätbart skördas och tas direkt till restaurang Hvita Hjorten ett stenkast bort.

Förutom att strosa runt i trädgården kan du såklart boka bord på Hvita Hjorten och njuta av de förädlade grödorna. Här finns även café, naturum och boende – och givetvis själva slottet som ramar in hela vistelsen.

Läs mer om Lilla Slottsträdgården

Fotograf: Katrin Bååth


Ekebo Gård

Strax söder om Läckö väntar en helt annan typ av upplevelse. Ekebo Gård hörde visserligen till slottet fram tills 1930-talet, men är sedan dess friköpt. Här driver Sara och hennes man en traditionell västsvenskt bondgård med 20 hektar spannmål, KRAV-certifierad produktion och stuguthyrning.

I trädgården växer alltifrån rosor och pioner till lavendel och syrener. Det finns också en stor äppellund, så om hösten förvandlas den gamla vagnsboden till ett litet äppelmusteri. Stanna gärna till och säg hej när du vandrar vägen förbi, och vill du bekanta dig ännu mer med Sara kan du göra det genom konceptet Meet the Locals som drivs av Turistrådet Västsverige där turister kan få en inblick i hur vardagslivet ser ut för någon som bor i Västsverige och få chansen att upptäcka den personens smultronställen.

Läs mer om Ekebo gård


Handens hus

Vandrar du längs pilgrimsleden uppe på Kinnekulle så är Handens Hus ett givet stopp. Den gamla stenladan, tillsammans med den röda tillbyggnaden med stora spröjsade fönster, ger ett varmt och välkomnande intryck. Slå dig ner under ett parasoll och njut av lugnet en stund.

Runt huset har familjen Rundqvist planterat växter som passar väl in i miljön. I rabatterna kan du bland annat njuta av lavendel, rosor, malvor, kärleksört och daglilja. På gården finns en trädgårdsbutik, antikaffär samt en vävateljé.

Läs mer om Handens Hus

Fotograf: Monika Manowska


Hellekis Säteri

Lite längre norrut, på Kinnekulles nordvästra sluttning, hittar du Hellekis Säteri. Det vackra parkområdet har blivit känt för sina många och ovanliga lövträd, såsom valnöt, äkta kastanj, poppelmagnolia och två praktfulla ginkgoträd. Här finns även en väldoftande rosenträdgård med gammaldags rosor och under försommaren står den rosapuderfärgade vallmon i full blom.

Ta en promenad genom trädgården och parken, och stanna gärna på en bit mat. Restaurangen ligger i det ursprungliga växthuset. Ett tips är att testa ramlökssoppan när den är i säsong, en lokal klassiker. Det finns även ett trädgårdscafé med bakverk från bageriet Café på Klostret.

Läs mer om Hellekis Säteri

Fotograf: Monika Manowska


Universitetsparken i Mariestad

I den östra änden av Biosfärleden kan du besöka Universitetsparken med residensön Marieholm. Parken och residentet ligger på varsin sida av ån Tidan som rinner genom Mariestad.

Framför huvudbyggnaden finns en vacker plantering som är inspirerad av det sena 1800-talets blomsterträdgårdar. Och i parken kan du bland annat hitta finsk rödbjörk, rosablommande prydnadskörsbär och fjäderaster.

Läs mer om Universitetsparken

 

 

 

2. Kuststigen

Kuststigen är en populär vandringsled som består av många olika delsträckor, hela vägen från Tjörn i söder till Oslo i norr. En av etapperna tar avstamp från Sundsby Säteri mellan Tjörn och Orust. Här kan du vandra i oslagbart vacker kustmiljö längs Sundsbyleden, samtidigt som du njuter av utsikten över Stigfjorden. Det finns leder i olika svårighetsgrader, från enkla promenadvägar till äventyrliga stigar med inslag av viss klättring.

Sundsby Säteri

Allt sedan den välbärgade godsägarinnan Margareta Hvitfeldt (som fått ge namn åt Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg) bodde på säteriet under 1600-talet har området varit en grönskande pärla. Det var dock mot slutet av 1800-talet som parkens nuvarande karaktär kom till med stora gräsytor, blomsterrabatter, parkträd, ängar och trädgårdsodling. Idag ägs Sundsby Säteri av Tjörns Kommun och är en öppen park för allmänheten.

Kombinera din vandring med något gott att äta. Här finns såväl restaurang som café, bageri och gårdsbutik. Om du vill kan du köpa med dig något gott och stanna till för en picknick utmed någon utsiktsplats längs vandringsleden.

Läs mer om Sundsby

Fotograf: Beata Nison

 

 

 

3. Gotaleden

Gotaleden är en vandringsled vars största styrka är närheten till staden. Det är enkelt att ta tåget någonstans mellan Göteborg och Alingsås och på så vis göra kortare dagsvandringar. Leden bjuder samtidigt på riktigt vacker natur med sjöar, åar och trivsamma dalgångar.

Trädgårdsföreningen

Gotaleden startar i centrala Göteborg, närmare bestämt vid Kungsportsplatsen, ett hundratal meter från Trädgårdsföreningen. Denna oas grundades 1842 och är idag en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker. Parken är kanske mest känd för Rosariet som under sommaren är fyllt av flera tusen färgsprakande rosor. Mitt i Trädgårdsföreningen ligger Palmhuset, ett elegant och storstilat växthus som huserar mängder av tropiska växter.

Vill du fika kan du göra det på Rosencaféet eller på Café Grindstugan.

Läs mer om Trädgårdsföreningen

Fotograf: Per Pixel Petersson


Jonsereds Trädgårdar

Den prisbelönta herrgårdsträdgården i Jonsered har verkligen något för alla smaker. Här finns en formträdgård, rosenträdgård, köksträdgård och utställningsträdgård.

I Jonsereds Trädgårdar är det ständigt liv och rörelse. Här arrangeras sommarteater, tillfälliga utställningar, försäljning av växter och konsthantverk, och det finns ett sommaröppet kafé.

Läs mer om Jonsereds Trädgårdar

Fotograf: Jonas Ingman


Växtrum i Lerum

Namnet Växtrum i Lerum skvallrar en del om vad projektet innebär. Runtom i Lerum hittar du ett tiotal fristående ”rum” där trädgårdsdesigners, tillsammans med ett team av volontärer, har skapat små fristående trädgårdar. Varje plats är unik och har fått namn som Aluddengläntan, Snödroppslunden och Solens öga.

Alla växtrumsplatserna ligger i centrala Lerum och det finns en promenadslinga som tar dig förbi alla trädgårdar. Helt klart värt ett besök!

Läs mer om Växtrum

Fotograf: Katrin Bååth


Nolhaga Park

Nolhaga slottspark i Alingsås är ett populärt besöksmål för hela familjen. Centralt i parken ligger slottet, en pampig vit patriciervilla i italiensk nyrenässansstil, och däromkring samsas grönområden med dammar och planteringar. Det finns flera utsmyckade broar och skulpturer att spana in, ja till och med ett sumpskogsområde om du vill uppleva känslan av svensk regnskog.

Inne i slottet hittar du ett litet café och konstutställning. I parken ligger även en lantgård med djur att klappa, en discgolfbana och en stor lekplats.

Läs mer om Nolhaga Park

 

 

 

4. Bohusleden

En av de mest klassiska vandringslederna i Västsverige är Bohusleden som i sin helhet går från Lindome söder om Göteborg hela vägen upp till Strömstad i norra Bohuslän. Vill du vandra till trädgårdar är det etapp 1, 5 eller 27 du ska sikta in dig på.

Gunnebo Slott & Trädgårdar

När solen tittar fram och göteborgarna vill fly storstadsbruset för en dag är det många som åker till Gunnebo Slott & Trädgårdar, och det är inte svårt att förstå varför. Här möts du av en lugn oas. I centrum är såklart slottsbyggnaden, men runtom väntar prunkande trädgårdar, strosvänliga parkmiljöer, sjöar och skogar.

Själva trädgården är indelad i tre delar; den formella trädgården, den engelska landskapsparken och köksträdgården. Här finns dessutom ett inglasat orangeri som rekonstruerats enligt gamla ritningar. Supervackert!

Vandra runt bland all grönska och ta en lunch eller fika i kaffehuset.

Läs mer om Gunnebo

Fotograf: Thomas Lotter


Jonsereds Trädgårdar

Jonsereds Trädgårdar och det mysiga trädgårdskaféet passerar du både längs Bohusleden och Gotaleden. Du kan läsa mer om trädgården längre upp på sidan, under stycket om Gotaleden.

Strömsdalen

Den mest nordliga etappen av Bohusleden tar dig förbi Strömsdalen mitt i Strömstad, en naturpark med rik växtlighet. Utmed stigarna i parken flockas hundratals azaleor, rhododendron och magnolior. Här finns även gott om träd, allt från exotiska arter till svenska klassiker som lönn, al och björk.

Genom parken rinner en liten bäck som mynnar ut i en fin damm.

Läs mer om Strömsdalen

Fotograf: Kristina Gillerstedt


Tips!
När du ändå befinner dig i Strömstad kan du passa på att ta båten ut till Alaskaträdgården på en av de närliggande öarna. Hela stället bär på en märklig historia och i trädgården hittar du bland annat 100-åriga pelargoner, pioner och stenpartiväxter.

 

 

 

5. Pilgrimsleden Göta Älv

Det finns många pilgrimsstråk i Västsverige, och ett av dem följer Göta älv från Göteborg till Vänersborg. Utmed leden passerar du flera gamla kyrkor, utsiktsplatser, vackra dalgångar och ett par trädgårdar. Har du aldrig vandrat Pilgimsleden Göta Älv förut är det verkligen på tiden.

Trädgårdsföreningen

Pilgrimsleden startar vid Masthuggskyrkan i Göteborg och innan du lämnar centrum bakom dig passerar du Trädgårdsförening med sitt rosarium och palmhus. Du kan läsa mer om Trädgårdsföreningen längre upp på sidan, under stycket om Gotaleden.

Örtagården vid Lödöse Museum

Sedan fornminnes tider har människor intresserat sig för växters läkande egenskaper. På Lödöse Museum har man skapat en örtagård som är inspirerad av den kunskap som finns om de medeltida örtagårdarna. Här möts du av grusade gångar, blomsterprakt, binas surr och en brunn med porlande vatten. Slå dig ner i trädgården och njut av lugnet en stund.

Passa gärna på att göra ett besök inne på museet och ta del av alla arkeologiska fynd från Lödöse, en av medeltidens Sveriges allra första städer.

Läs mer om Örtagården

Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm

 

Du kanske även gillar