({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Vandring Hyssnaleden

Fotograf: Lukasz Warzecha

Tre vandringsleder där du vandrar förbi vackra trädgårdar

Att vandra är ett lugnt och skönt sätt att uppleva naturen på. Här kommer tips på tre vandringsleder som tar dig genom den vilda naturen och vidare rakt in i grönskande besöksträdgårdar. Det bästa av två världar med andra ord.

1. Pilgrimsleden Läckö-Kinnekulle

Det finns många gamla pilgrimsstråk i Västsverige, och ett av dem går från Läckö till Lidköping och sedan vidare mot Husaby och Forshem på Kinnekulle. Längs leden finns många sevärda stopp, inte minst ett antal besöksträdgårdar av olika karaktär.

 

Lilla Slottsträdgården vid Läckö Slott

Innanför Läckös vitkalkade stenmurar väntar en riktig oas. De senaste tre decennierna har trädgårdsmästaren och landskapsarkitekten Simon Irvine, tillsammans med sitt team, utvecklat slottsträdgården till något alldeles särskilt. Odlingen är ekologisk och allt ätbart skördas och tas direkt till restaurang Hvita Hjorten ett stenkast bort.

Förutom att strosa runt i trädgården kan du såklart boka bord på Hvita Hjorten och njuta av de förädlade grödorna. Här finns även café, naturum och boende – och givetvis själva slottet som ramar in hela vistelsen.

Läckös hemsida

Fotograf: Katrin Bååth

 

Ekebo Gård

Strax söder om Läckö väntar en helt annan typ av upplevelse. Ekebo Gård hörde visserligen till slottet fram tills 1930-talet, men är sedan dess friköpt. Här driver Sara och hennes man en traditionell västsvenskt bondgård med 20 hektar spannmål, KRAV-certifierad produktion och stuguthyrning.

I trädgården växer alltifrån rosor och pioner till lavendel och syrener. Det finns också en stor äppellund, så om hösten förvandlas den gamla vagnsboden till ett litet äppelmusteri. Stanna gärna till och säg hej när du vandrar vägen förbi, och vill du bekanta dig ännu mer med Sara kan du göra det genom konceptet Meet the Locals* där hon är en av traktens stolta Locals.

Ekebos hemsida

*Meet the Locals är ett koncept som drivs av Turistrådet Västsverige där privatpersoner väljer att stämma träff med varandra, ofta hemma hos den som är Local. På så vis kan turister få en inblick i hur vardagslivet ser ut för någon som bor i Västsverige och få chansen att upptäcka den personens smultronställen. Läs mer på meetthelocals.se.

 

Handens hus

Vandrar du längs pilgrimsleden uppe på Kinnekulle så är Handens Hus ett givet stopp. Den gamla stenladan, tillsammans med den röda tillbyggnaden med stora spröjsade fönster, ger ett varmt och välkomnande intryck. Slå dig ner under ett parasoll och njut av lugnet en stund.

Runt huset har familjen Rundqvist planterat växter som passar väl in i miljön. I rabatterna kan du bland annat njuta av lavendel, rosor, malvor, kärleksört och daglilja. På gården finns en trädgårdsbutik, antikaffär samt en vävateljé.

Handens hus hemsida

Fotograf: Monika Manowska

 

Hellekis Säteri

Lite längre norrut, på Kinnekulles nordvästra sluttning, hittar du Hellekis Säteri. Det vackra parkområdet har blivit känt för sina många och ovanliga lövträd, såsom valnöt, äkta kastanj, poppelmagnolia och två praktfulla ginkgoträd. Här finns även en väldoftande rosenträdgård med gammaldags rosor och under försommaren står den rosapuderfärgade vallmon i full blom.

Ta en promenad genom trädgården och parken, och stanna gärna på en bit mat. Restaurangen ligger i det ursprungliga växthuset. Ett tips är att testa ramlökssoppan när den är i säsong, en lokal klassiker. Det finns även ett trädgårdscafé med bakverk från bageriet Café på Klostret.

Hellekis hemsida

Fotograf: Monika Manowska

 

 

 

2. Kuststigen

Kuststigen är en populär vandringsled som består av många olika delsträckor, hela vägen från Tjörn i söder till Oslo i norr. En av etapperna tar avstamp från Sundsby Säteri mellan Tjörn och Orust. Här kan du vandra i oslagbart vacker kustmiljö längs Sundsbyleden, samtidigt som du njuter av utsikten över Stigfjorden. Det finns leder i olika svårighetsgrader, från enkla promenadvägar till äventyrliga stigar med inslag av viss klättring.

 

Sundsby Säteri

Allt sedan den välbärgade godsägarinnan Margareta Hvitfeldt (som fått ge namn åt Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg) bodde på säteriet under 1600-talet har området varit en grönskande pärla. Det var dock mot slutet av 1800-talet som parkens nuvarande karaktär kom till med stora gräsytor, blomsterrabatter, parkträd, ängar och trädgårdsodling. Idag ägs Sundsby Säteri av Tjörns Kommun och är en öppen park för allmänheten.

Kombinera din vandring med något gott att äta. Här finns såväl restaurang som café, bageri och gårdsbutik. Om du vill kan du köpa med dig något gott och stanna till för en picknick utmed någon utsiktsplats längs vandringsleden.

Sundsbys hemsida

 

Fotograf: Södra Bohuslän Turism, Anders Jonsson

 

 

 

3. Gotaleden

Gotaleden är en förhållandevis nyinvigd vandringsled vars största styrka är närheten till staden. Det är enkelt att ta tåget någonstans mellan Göteborg och Alingsås och på så vis göra kortare dagsvandringar. Leden bjuder samtidigt på riktigt vacker natur med sjöar, åar och trivsamma dalgångar.

 

Trädgårdsföreningen

Gotaleden startar i centrala Göteborg, närmare bestämt vid Kungsportsplatsen, ett hundratal meter från Trädgårdsföreningen. Denna oas grundades 1842 och är idag en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker. Parken är kanske mest känd för Rosariet som under sommaren är fyllt av flera tusen färgsprakande rosor. Mitt i Trädgårdsföreningen ligger Palmhuset, ett elegant och storstilat växthus som huserar mängder av tropiska växter.

Vill du fika kan du göra det på Rosencaféet eller på Café Grindstugan.

Mer om Trädgårdsföreningen

Fotograf: Per Pixel Petersson

 

Jonsereds Trädgårdar

Den prisbelönta herrgårdsträdgården i Jonsered har verkligen något för alla smaker. Den brittiska trädgårdsförfattaren Susie White har ritat en klassisk engelsk rosenträdgård som en del i ett internationellt kulturutbyte. Här finns även en formträdgård, köksträdgård och utställningsträdgård.

I Jonsereds Trädgårdar är det ständigt liv och rörelse. Här arrangeras sommarteater, tillfälliga utställningar, försäljning av växter och konsthantverk, och det finns ett sommaröppet café.

Jonsereds hemsida

Fotograf: Monika Manowska

 

Växtrum i Lerum

Namnet Växtrum i Lerum skvallrar en del om vad projektet innebär. Runtom i Lerum hittar du ett tiotal fristående ”rum” där trädgårdsdesigners, tillsammans med ett team av volontärer, har skapat små fristående trädgårdar. Varje plats är unik och har fått namn som Aluddengläntan, Snödroppslunden och Solens öga.

Alla växtrumsplatserna ligger i centrala Lerum och det finns en promenadslinga som tar dig förbi alla trädgårdar. Helt klart värt ett besök!

Växtrums hemsida

 

Nolhaga Park

Nolhaga slottspark i Alingsås är ett populärt besöksmål för hela familjen. Centralt i parken ligger slottet, en pampig vit patriciervilla i italiensk nyrenässansstil, och däromkring samsas grönområden med dammar och planteringar. Det finns flera utsmyckade broar och skulpturer att spana in, ja till och med ett sumpskogsområde om du vill uppleva känslan av svensk regnskog.

Inne i slottet hittar du ett litet café och konstutställning. I parken ligger även en lantgård med djur att klappa, en discgolfbana och en stor lekplats.

Mer om Nolhaga Park

 

Du kanske även gillar