Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

För uppdaterad information om coronaviruset (COVID-19), besök Folkhälsomyndighetens webbplats

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Nääs Fabriker

    Fotograf: Linda Jönér

Floda och Nääs – bruksmiljöer för alla sinnen

Floda och Nääs är ett spännande område för alla sinnen, där innovativ mat möter välbevarad historia. Kom ner i puls och känn lugnet, endast en halvtimme från Göteborg.

I området kring sjön Sävelången ligger Floda och Nääs, två innovativa ställen där visionärer och entreprenörer genom åren byggt upp en rad av unika besöksmål. Här hittar du fantastisk mat i rustika bruksmiljöer, trendig shopping, Sveriges största golfanläggning, ett av Skandinaviens bäst bevarade slottsområden från 1800-talet och roliga utflyktsmål för barnfamiljen. Floda och Nääs ligger utmed E20 och västra stambanan, tre mil nordost om Göteborg.

Garveriet

För dig som vill njuta av innovativ mat och fika i spännande miljöer är Garveriet i Floda klockrent. Såväl matlagning som bakning har sitt hjärta i den vedeldade stenugnen, som värms upp av närmare 50 kilo ved varje dygn. Menyn styrs av vad de lokala producenterna erbjuder och varieras utifrån säsong.

Garveriet

Fotograf: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

På Garveriet handlar allt om hållbarhet. Bänkarna i restaurangen är tillverkade från ekar i närområdet, stolar och bord kommer från återbruk och i övervåningens konferenslokaler har de gamla tegelväggarna skrapats fram. Matsalen har en härligt industriell känsla med mycket ljusinsläpp och fin detaljkänsla.

Dukat bord på Garveriet i Floda.

Fotograf: Johan Törnroth

Hitta hit: Garveriet ligger en kort promenad från Floda station, dit du enkelt tar dig med Västtåget  på 26 minuter från Göteborgs centralstation.

Jernbruket

I ett gammalt järnbruksmagasin, mitt i centrala Floda, ligger Jernbruket – en restaurang som erbjuder matupplevelser med det lilla extra. Inomhus är miljön rustik och lantlig, och direkt utanför den gamla tegelbyggnaden rinner Såveån förbi.

Här är det äkta, fysisk matlagning som gäller. I centrum står den vedeldade grillen, där nästintill alla råvaror tillagas. Köttet köps från lokala bönder, ett djur i taget. Och grönsakerna odlas i stor utsträckning på egen hand. Till och med ölen kommer från lokala mikrobryggerier.

Fotograf: Nicke Johansson

Hitta hit: Jernbruket ligger i anslutning till Floda station. Från Göteborgs centralstation är du här på 26 minuter med Västtåget.

Nääs Slott

Att besöka Nääs Slott är som att kliva rakt in i 1800-talets finrum. Sedan 1898, då slottets sista privata ägare avled, har ingenting förändrats. Tekopparna står fortfarande framdukade och sängarna är alltjämt bäddade. En guidad visning inne på slottet tar omkring 50 minuter.

Men det är inte bara miljön inne i slottet som är värd ett besök. Hela omgivningen är en naturpärla med fina promenadstråk i slottsparken och längs Sävelången, badplats, ridhus och goda fiskemöjligheter. Här finns även en konsthantverksgalleri och stort kursutbud inom bland annat hantverk, odling och musik.

Visste du förresten att Nääs var en av inspelningsplatserna för SVT:s stora dramasuccé ”Vår tid är nu”?

Fotograf: Johan Paulin, SVT

Missa inte…

  • Butiken Slöjd & Byggnadsvård. Kika in i denna butik precis innan du passerar bron över Sävelången, på väg upp mot slottet. En hemtrevligare handelsbod än denna är svårt att hitta! Det är en självklar plats för dig som ska renovera hemma.

  • Mulle Mecks snickeriverkstad. I samma hus som Slöjd & Byggnadsvård har Mulle Meck sin lekfulla snickeriverkstad där alla barn kan tillverka bilar, båtar och andra roliga saker. Verksamheten riktar sig till barn i åldern 4–10 år och har kostnadsfritt inträde i vuxens sällskap.

  • Änglagungorna i slottsparken. I de ståtliga ekträden på baksidan av Nääs Slott hänger gungor som fäster bland trädkronorna, ibland över tio meter från marken.

Hitta hit: Med Västtåget tar du dig från Göteborgs centralstation till Floda station på 26 minuter, och vidare med buss 533 till hållplats Lilla Nääs (med promenadavstånd till Nääs Slott). Det går även att gå direkt från Floda station genom naturreservatet Nääs ekhagar till slottet, en fin promenad på drygt 3 kilometer.

Nääs Fabriker

Hela området kring Nääs Fabriker präglas av en omsorg kring de små detaljerna och ett respektfullt bevarande av bruksmiljöns ursprungliga charm. Det är ett livfullt utflyktsmål som har det mesta att bjuda på i form av trendiga butiker, hotell, restaurang, kafé och deli.

Nääs Fabriker

Fotograf: STUDIO KIM SVENSSON AB

Ja, anledningarna att besöka Nääs Fabriker är många. Butikshyllorna kantas av mode, inredning, smycken och delikatesser. Hotelldelen ligger i vackra lokaler som på 1800-talet hyste ett bomullsspinneri, med utsikt över sjön Sävelången. Här finns varm bubbelpool utomhus, badbrygga, bastu, gym, shuffleboard och mycket mer. Våga inte missa brunchen varje söndag med kalla och varma rätter, samt ett gediget dessertbord och tårtbuffé!

Fotograf: STUDIO KIM SVENSSON AB

Hitta hit: Nääs Fabriker når du på 43 minuter med bussen ”Lerumsnabben” som går från Åkareplatsen intill Göteborgs central.

Öijared Resort

På den natursköna halvön mellan sjöarna Mjörn och Sävelången ligger Öijared Resort – Sveriges största golfanläggning och ett unikt hotell. Kärleken till naturen lyser igenom i hotellets särpräglade arkitektur, med design av Gert Wingårdh. Rummen är genomtänkta, restaurangmenyn anpassad efter Nordens fyra årstider, och i relaxavdelningen hittar du pool, bastu och gym.

Öijared

Fotograf: Happy Visuals

Utanför dörren möter du inte bara ett härligt natur- och kulturlandskap med fina vandringsförhållanden – här finns också landets största golfanläggning. Välj mellan tre 18-hålsbanor (varav en pay and play), en toppmodern golfstudio samt en multibana för golf, footgolf och frisbeegolf.

Öijared

Hitta hit: Till Öijared tar du dig enklast med bil, cirka 35 minuter från Göteborg.

Om du vill bo över

Såväl Nääs Fabriker som Öijared Resort erbjuder modernt hotellboende med alla tänkbara bekvämligheter. Det går även att boka rum inne på Nääs Slott, där finns färdigbäddade sängar i vackra sekelskiftesrum och självhushållning i gemensamt kök.

Tips!

Vill du upptäcka den trivsamma naturen strax norr om Floda och Nääs med en ortsbo? I så fall kan du stämma träff med Mikael och Malin, som bor i Norsesund (om du fortsätter tåget några minuter mot Alingsås). De är trebarnsföräldrar som gillar friluftsliv, resor, god mat och att träffa nya bekantskaper. Läs mer om Mikael och Malin och alla andra locals på Meet the Locals.

Strax utanför Göteborg

Det räcker att åka några hållplatser utanför Göteborg för att komma till Hönö, Gunnebo slott, Marstrand, Alingsås, Styrsö & Vrångö och Floda & Nääs. Sex utmärkta resmål värda en dagsutflykt.

 

Mer information om Floda-Nääs och området vid Sävelången

Andra har också läst