({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Om projektet The 72 Hour Cabin

Internationella resenärer ser med förundran på svenskarnas nära förhållande till naturen. För att skapa större uppmärksamhet för naturupplevelser i Sverige i utländska medier lät Turistrådet Västsverige och Visit Sweden fem personer med stressiga yrken njuta av naturen som många svenskar gör. Efter tre dygn av aktiviteter på en vacker ö i Dalsland följdes deltagarnas välbefinnande upp av forskare.

Ni svenskar har en speciell förmåga att låta naturen ta plats i era liv och det finns något väldigt kraftfullt i era sommarhus och det enkla livet där. Ert sätt att vara nära naturen finns inte i England, säger Ben Fogle, naturentusiast och programledare på bland annat brittiska BBC.

Hösten 2017 fick den brittiske programledaren sällskap av en taxichaufför från Frankrike, en eventkoordinator från USA, en journalist från Storbritannien och en polis från Tyskland när de flyttade in i varsin stuga av glas och trä på en ö i Dalsland. Under tre dagar spenderade de dygnets alla timmar bland tallar och betesmarker, och om natten kunde de betrakta stjärnhimlen genom sitt glastak. De gjorde upp eld, paddlade kanot och provade annat som svenskar gärna gör i naturen. Forskare från Karolinska institutet följde deltagarna för att se hur vistelsen i Sverige påverkade deras välbefinnande.

Fotograf: Jonas Ingman

Ökad internationell efterfrågan

Att svensk natur är öppen för alla via allemansrätten och att hälften av svenskarna spenderar tid där varje vecka, är något av det som utländska besökare tycker är unikt för Sverige. I en analys av utländska resenärers bild av Sverige är ”vackert land med unik, tillgänglig natur” den främsta associationen.

- Vi ser en ökad internationell efterfrågan på upplevelser kring hälsosam livsstil och hållbar naturturism. Dalsland, med sin speciella natur, har stor potential att locka en ny typ av besökare till vår region, säger Ann-Charlotte Carlsson, chef marknad och kommunikation, Turistrådet Västsverige.

Initiativet The 72 Hour Cabin har inspirerat internationella medier att uppmärksamma Sverige som resmål och nått potentiella Sverigeresenärer i Storbritannien, Tyskland, Frankrike och USA med flera. Visit Sweden och Turistrådet Västsverige använde Instagram, Facebook och Twitter för att sprida känslan av svensk natur, bland annat med en livesändning direkt från skogen. Videomaterial och cinemagraph-bilder hjälpte till att förstärka känslan.

- Vi är glada över att den här nationella satsningen genom Turistrådet Västsveriges försorg landade i Dalsland. Det känns kul att få exponera Sverige som en naturturismdestination genom att få visa upp vår varierade och tillgängliga natur, säger Johan Abenius, vd Dalsland Turism AB.

Fotograf: Jonas Ingman

Lokalproducerade glashus

Husen av glas och trä har byggts upp på ön Henriksholm i sjön Ånimmen i Dalsland. Bakom byggnationen står ett lokalt byggföretag. Husen har ritats av Jeanna Berger, arkitektstuderande dotter i familjen Berger, som äger Henriksholm.

Deltagarna vistades på ön mellan den 7 och 10 september och resultaten av studien var fantastiska. Deltagarnas stressnivåer minskade med så mycket som 70 procent, blodtrycket sjönk, ångestnivån dämpades och närheten till naturens lugn gjorde att kreativiteten ökade. 

The 72 Hour Cabin är en del av programmet Hållbar natur- och ekoturism på landsbygden, en satsning från regeringen. Under 2017 skapades stor uppmärksamhet i internationella medier för Visit Swedens marknadsföring av den svenska allemansrätten, Freedom to Roam, som genomfördes i samarbete med Airbnb.