({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Teknik och vetenskap för hela familjen

Den tekniska utvecklingen vet inga gränser. Med rasande fart dyker innovationer upp som på löpande band, men att utföra nya experiment hemma i vardagsrummet är inte alltid det smartaste. Besök istället ett science center!

 

Vad är ett Science center?

Ett science center är en anläggning där teknik och naturvetenskap står i fokus. Sverige har närmare tjugo olika science centers. Dessa utgör en viktig pusselbit, inte minst inom skolvärlden, i att synliggöra och skapa intresse för att ta sig an framtidens utmaningar. Vid sidan av att vara en viktig resurs för skolan och utbildning av pedagoger är landets science centers givetvis öppna för allmänheten.

Närmare en tredjedel av Sveriges alla science centers ligger i olika delar av Västsverige och inget är det andra likt. Respektive anläggning har sitt specialområde, alltifrån kemi och teknik till djur och natur. Välkommen till vetenskapens förtrollande värld, där saker och ting inte alltid är vad de ser ut att vara och där tekniska utmaningar ständigt ställs på sin spets. Här är varje dag ett äventyr för alla sinnen.

Science centers i Västsverige

Universeum

Göteborg

Nordens största science center Universeum ligger granne med Liseberg och har sju våningar som rymmer det mesta mellan universums yttre och jordskorpan. Upplev rymden, regnskogen och oceanen – allt på samma dag.

Följ med på hajmatning i Oceanen, lär dig bli en mästare på minne i Minnespalatset, besök djuren i Regnskogen och mycket mer.

Här kan du också spana in Wisdome Göteborg som är Sveriges största visualiseringsdom med fulldomsformat. Med hjälp av en kraftfull 3D-teknik och en 443 kvadratmeter stor duk som omsluter dig 360 grader kan du upptäcka sådant som är för smått, stort, snabbt eller långsamt för en människas öga att se.

Universeums hemsida

 

Navet

Borås

Utmana dig själv på Navet i Borås. Här kan alla barn (och vuxna såklart) upptäcka en hel värld av kunskap och kreativitet som stimulerar fantasi och lärande.

Du kan bland annat bygga egna mekaniska skapelser, utforska vattenbanor och känna på framtidens teknik. I Matematikpalatset finns många kluriga spel och pyssel – rena hjärngympan.

Navets hemsida

 

Balthazar

Skövde

Balthazar Science Center ligger i dataspelsstaden Skövde. Här kan du gnugga hjärnan i Mattebazaren, kliva in i gruvgången, leka i Lego-Borgen, labba med mystiska pulver och tillverka dina egna VR-glasögon.

Är du nyfiken på extremväder kan du titta på stormar och vulkanutbrott i realtid via satelitbilder i Vizuspace. Eller varför inte bygga något som rullar, flyger eller flyter i Mekarverkstaden.

Balthazars hemsida

 

Innovatum

 Trollhättan

4200 kvadratmeter med kreativa lekplatser och spännande experiment. Innovatum har något för alla – oavsett om du vill spela interaktiva spel, blåsa såpbubblor eller lära dig mer om människans miljöpåverkan på jorden.

Bland utställningarna hittar du massor av spännande ämnen såsom rymden, naturvetenskap med biologi, kemi och fysik i kroppen, och hållbara energikällor som sol-, vind-, vatten- och vågkraft.

Innovatums hemsida

 

Molekylverkstan

Stenungsund

Med anknytning till Stenungsunds framgångsrika kemiindustri är det inte konstigt att specialiteten på Molekylverkstan är att väcka nyfikenhet och förklara fenomen hos kemiska processer.

Ta på dig labbrocken och skyddsglasögonen och ge dig in i fysikrummet för att göra experiment inom kemi, naturvetenskap och matematik.

Molekylverkstans hemsida

 

Dalénium

Stenstorp

Stenstorpssonen Gustaf Dalén revolutionerade fyrteknikens område och samma innovativa atmosfär råder på prisbelönta Dalénium. Ta dig an laserbanan, lös kluriga problem, se magiska shower och mycket mer.

Här kan du experimentera, känna, prova och pilla på allt du ser. Du kan också göra såpbubblor, vika flygplan och såklart ta en fikapaus i caféet. 

Daléniums hemsida