({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Sandwalls plats i Borås.

Fotograf: Jens Eliasson

Dagstur till Borås

Borås – en mysig pärla knappt en timme inåt landet från Göteborg, där kreativitet, innovativ design och street art bäst beskriver staden och dess utbud. Ta med en vän eller flera på en perfekt utflykt över dagen fylld med massor av härliga kulturupplevelser, shopping och god mat och dryck.

 

Street art och konst

Borås är en liten stad till ytan, men här finns väldigt många olika konstuttryck att ta del av under en dag. Borås har under de senaste decennierna förvandlats till ett gigantiskt utomhusgalleri. Det startade 2008 med den nio meter höga bronsskulpturen "Pinocchio – Walking to Borås" av Jim Dine. Sedan dess har en skulpturbiennal varvats med street art-festivalen No Limit Street Art och stadens torg och husväggar har fyllts med konst.

Fotograf: Jonas Ingman

Internationellt och nationellt kända konstnärer har bjudits in och fyllt staden med allt från små skulpturer till stora muralmålningar. Konstverken är tillgängliga för invånare och besökare dygnet runt, året om. Du kan upptäcka stadens konst på egen hand med hjälp av en papperskarta som du hämtar hos Textile Fashion Center i samma byggnad som Textilmuseet. Du kan även navigera dig fram i konstens värld digitalt i din mobil (digital karta över offentlig konst i Borås).

Textilmuseet är ett annat måste. Det är ett av Nordens ledande textilmuseum med fokus på design, mode och textilindustrin och här finns en av Europas främsta samlingar av textilmaskiner. Här har många häftiga tillfälliga modeutställningar ägt rum - som Balenciaga och Versace. Just nu visas "Mönstermani - svensk textildesign 1920-90-tal" (21 maj - 19 feb 2023), en inspirerande färg- och formupplevelse i ett rum fyllt av maniska mönsterkrockar från golv till tak. 

Hos Abecita Popkonst & Foto kan du botanisera på tre våningar bland omkring 500 konstverk med ett 30-tal internationella konstnärer som Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Richard Hamilton, Kiki Smith, Louise Bourgeois och Jim Dine.

Just nu visas flera spännande fotoutställningar, bland annat ”Tänk om man hade råd med en ängel” med fotografier och grafik i tre delar av en bildkonstnär och musikartist Olle Ljungström. Läs om utställningarna här.

 

Fika och god mat

Även om det finns mycket att upptäcka i Borås är det härligt med en paus då och då. Stanna till på mysiga Café Viskan, som ligger precis vid ån med samma namn, för en god frukost, lunch eller fika. Även Balthazar och ekologiska Fruits & Friends är värda ett stopp – den förstnämnda med god mat och smarriga bakverk tillagade från grunden med inspiration från Frankrike och svenska klassiker, den sistnämnda ett hälsomecka med nyttiga sallader, matiga wraps och ett stort urval av färskpressade juicer och goda smoothies.

När det senare på kvällen är dags för middag finns ett varierat utbud av restauranger och barer. Besök populära Vinci för att njuta av en underbar italiensk matupplevelse. På The Townhouse, i det anrika rådhuset mitt på Stora Torget, bjuds det på mat och dryck med flera koncept och är du sugen på en sharing-måltid med indiska influenser är det Gujju som gäller. Alla tre restauranger bjuder dessutom på grymma drinkar i avslappnande och härliga miljöer.

 

Butiker och second hand

Borås är känt som Sveriges textilhuvudstad tack vare sin långa historia av textilproduktion, och staden har idag ett rikt utbud av shopping. Här ligger butikskedjor vägg i vägg med unika butiker med personligt urval.

Hos Mariella finner du tidlös design att behålla år efter år. Butiken som drivs av tre kvinnor i tre generationer erbjuder inredning för hela hemmet med textilier, möbler och accessoarer. Här finns allt från designkuddar till lampor och möbler.

Fotograf: Martin Savara

Missa inte heller gourmetbutiken Cassise på Österlånggatan och njut av nymalet kaffe, sällsynta teer, ostar och lyxig choklad. Besök butiken och provsmaka dig fram till de ostar och charkuteriprodukter som du vill köpa med dig tillbaka hem. Se hela utbudet av butiker i Borås City.

 

Stanna över natten

Hann du inte uppleva allt på en dag? Stanna över natten och förläng din vistelse. Boka en härlig hotellnatt på Scandic Plaza eller Comfort Hotell Jazz.

Reser du med bil till Borås så tänk gärna på att samåka med ditt sällskap. Information om parkering finns på parkeringsboras.se.

 

Planera din resa

Sök och planera din resa i appen Västtrafik To Go eller på vasttrafik.se. Här väljer du även vilken biljett som passar, exempelvis enkelbiljett eller dygnsbiljett 1-3 dagar. 

 

Du kanske också gillar