({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Textilier

Fotograf: ROBERT DAHLBERG

Emma von Brömssen - En av Sveriges mest lovande mönsterformgivare

Hon är mönsterformgivaren som 2016 blev utsedd till Årets stjärnskott på Elle Decoration Awards, och hennes tapetmönster och porslinskollektioner väcker uppmärksamhet både i Sverige och utomlands. Göteborgska Emma von Brömssen är ständigt aktuell.

Emma har alltid varit intresserad av mönstrets konst, och hon har alltid velat skapa mönster som kan leva länge. En av hennes mest omskrivna alster är tapetkollektionen Simplicity, som hon gjorde för Engblad & Co. 

Kollektionen består av tio mönster innehållande succétapeten Dancing Crane. De dansande tranorna mot den gråbeiga bakgrunden påminner verkligen om den dimhöljd morgon vid Hornborgasjön under trandansen som inträffar varje år. Kuddar från Dancing Crane-mönstret säljs från och med 2018 i souvenirbutiken vid Trandansen vid Hornborgasjön. Fåglar är ett återkommande tema hos Emma. 

—     Min pappa är fågelskådare, så jag har varit fascinerad av deras läten och utseende ända sedan barnsben. Det är väldigt tacksamt att använda sig av fåglar när man ritar mönster. De har tydliga riktningar, och deras vingar och halsar skapar dansande rörelser. 

Tranorna och deras speciella utseende och storlek är den fågelart som sticker ut lite extra. 

—    De är ju så många när de kommer i flock att de nästan bildar ett mönster i sig. Jag gillar att göra mönster som täcker upp hela ytan, så att man kan leka lite med formerna, och där är tranorna dans och skådespel väldigt tacksamma att använda sig av. 

Fotograf: Jesper Anhede

En modern Josef Frank 

Emma von Brömssen är en av Sveriges mest lovande mönsterformgivare och har på kort tid fått både nationell och internationell uppmärksamhet för sina alster. Hennes detaljrika tapetmönster Dancing Crane har redan etablerats som en klassiker och gjort henne omtalad som en modern Josef Frank. De senaste åren har Emma varit aktuell med en rad lanseringar; 2017 kom exempelvis porslinskollektionen Selma för nystartade Götefors Porslin. 

Ett annat av Emmas mest kända mönster, även det med fågeltema, heter Stäpphöna. Det producerades av Svenskt Tenn, och blev nominerat till prestigefyllda Ann Walls Designpris, namngett efter Svenskt Tenns framgångsrika VD.  Originalet är ritat med tuschpenna. Varje fågelfjäder är ifylld med färg, och skapades under Emmas studietid vid Högskolan för design och konsthantverk (HDK) i Göteborg. Men förutom fågelvärlden då – finns det någon annanstans där Emma hittar inspiration? 

—    Jag får den frågan jätteofta, och tycker att är lika svårt varje gång att svara. Det finns inget enkelt svar – inspiration kan egentligen komma av nästan vad som helst. Att resa långt bort kan vara väldigt inspirerande. Naturen i Asien eller Afrika har ett helt annat ljus än här hemma, och bara det kan sätta igång nya tankebanor.

Mönster på många produkter

Emmas mönster finns på en rad olika produkter. Bland uppdragsgivarna finns bland annat Tretorn, Hemtex samt nystartade Götefors Porslin och deras porslinskollektion Selma.

Fotograf: ROBERT DAHLBERG

Mina smultronställen i Västsverige – Emma von Brömssen

  1. Rörö naturreservat – ”Här finns ett fantastiskt ljus och vacker vy mot Västerhavet.

  2. Botaniska trädgården i Göteborg – ”En riktig oas att hämta energi och inspiration ifrån. Här kan jag verkligen förlora mig totalt bland bladverken och känna lugnet.”

  3. Holmens marknad och Easy Living Furniture, Göteborg – ”Två charmiga second hand-butiker i Gamlestan i Göteborg. Här finns stor variation i utbudet och man kan göra massor av roliga fynd.”

 
Fakta 

Namn: Emma von Brömssen
Född: 1975
Bostadsort: Västra Frölunda 
Födelseort: Göteborg
Utbildning: Högskolan för design och konsthantverk, Göteborg
Yrke: Mönsterdesigner och egenföretagare.
Priser/utmärkelser: Elle Decoration Swedish Design Award 2016. 

Sociala medier

Facebook: Emma von Brömssen official
Instagram: @emma_von_bromssen
Hemsida: emmavonbromssen.com

 

Andra har också läst: