({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Restaurang KOKA

Fotograf: Anders Husa

Möt formgivarna som designar inredning till Göteborgskrogar

  • Carolina Söderholm

På krogen möts gastronomi och estetik. En spännande inredning kan vara lika viktig som en innovativ meny. Formgivarna Nicklas Fälldin på Spik Studios och Staffan Holm ligger bakom två av Göteborgs nya krogar.

Rättfram lekfullhet eller romantisk retro med drag av 1960-talets Hongkong. Trots en tung pandemitid saknas inte nya aktörer på Göteborgs krogscen som genom designsatsningar går sin egen väg. En av dem är Restaurang Pils i Linnéstaden som drivs av det lokala bryggeriet Dugges öl.

– Om man tittar på vad Dugges gör i bryggeribranschen är deras stil att vara lite motvalls, sticka ut och vara en färgklick. De arbetar väldigt medvetet med sin grafiska profil, säger inredningsarkitekten och möbelformgivaren Staffan Holm.

De uppsluppna gröna och blå toner som han valt fångar upp flasketikettens färger, medan inredningens karaktär är tänkt att spegla bryggeriets ursprungsöl Pils och kökets satsning på smårätter.

 

”Jag har blandat lekfullheten i Dugges öl med den elegans som jag försökt få in. Samtidigt har det varit viktigt att miljön ska kännas inbjudande för alla och inte exkluderande.”

 

– Pilsner är vad man tänker den enklaste ölsorten men mycket svårare att göra än vad man kan tro. Pils är rak, enkel och ärlig. Jag har blandat lekfullheten i Dugges öl med den elegans som jag försökt få in. Samtidigt har det varit viktigt att miljön ska kännas inbjudande för alla och inte exkluderande, säger Staffan Holm.

Spillmaterial tas tillvara i Herrljunga

Han är utbildad på HDK och driver sin egen designstudio i Göteborg. Därifrån hade han nära till fabriken i Herrljunga som specialgjort bland annat bardiskens terrazzo, där kross av återvunna ölflaskor blandats med cementen och slipats till ett skimrande grönt mönster.

– Ett av världens främsta terrazzoföretag ligger faktiskt i Herrljunga. Terrazzo är en gammal teknik som funnits länge och är ett smart sätt att återvinna spillmaterial från byggbranschen. Rent visuellt har vi tänkt mycket på ölstugor som har tålig träpanel på väggarna, säger Staffan Holm.

Bland möblerna märks hans egen ”Udon-stol” i bok, inspirerad både av klassiska böjträmöbler och japansk snickartradition, medan andra delar av inredningen lånat sin färgskala från staden.

– Om man tittar runt om i Linnéstaden finns många äldre sten- eller tegelhus med roströda toner. Vi plockade in det i klädseln på möblerna så att lite av Göteborg fick komma in i restaurangen, säger Staffan Holm.

En helt annan stad, kontinent och epok anger tonen för restaurang Cheri-Lee på paradstråket Avenyn. När klassiska Brasserie Lipp slog igen under pandemin såg Jens Odén, delägare och konceptutvecklare på Ess Group, chansen att i samarbete med inredningsdesigner Nicklas Fälldin på Spik Studios skapa den asiatiska restaurang han länge drömt om.

– Vi ville resa tillbaka i tiden och inspirerades av kärleksfilmen ”In the mood for love” som utspelas i 1960-talets Hongkong, i en kinesisk kontext där man vill leva mer som en europé. Mötet mellan det asiatiska och västerländska kändes rätt för oss, säger Jens Odén och berättar om hur köket influerats av japansk, kinesisk och koreansk matkultur.

Twistad humor och abstrakta formspel

I linje med filmens bitterljuva historia tycks inredningen som gjord för romantiska rendez-vous, viskade löften och frestande cocktails. Dämpade pastelltoner och mönstrade tyger för tanken till lotus, orkidé, näckros och jade. Mot sisalmattor, säckväv, fjädrar och exotiska växter glimmar detaljer av mässing och marmor som skiftar varmt i rosa och gult.

– Vi ville göra en restaurang som inte var för stilren, kaxig, hård eller industriell, utan mjuk och varm med naturmaterial och rottingmöbler i böjda former. Vi jobbade mycket med mönster inspirerade av kinesiska klänningar från 1960-talet, då det inhemska modet blev mer uppblandat med det europeiska, säger Jens Odén.

På väggarna hänger bilder och posters där en twistad humor och urban estetik mixas med milt lysande färger, abstrakta formspel och motiv från en stiliserad flora och fauna.

– Med Cheri-Lee har vi velat skapa ett unikt koncept, som bygger på vår kärlek till det asiatiska. Det vill vi förstärka genom konsten på väggarna där sextiotalets grafiska form blandas med en asiatisk känsla och en lite mer kittlande, nutida popkonst, säger Jens Odén.

Fler tips på charmiga restauranger i Göteborg

Vid Skanstorget öppnade nyligen rymliga Skanshof vars New York-inspirerade skaldjursbistro och bar sträcker sig över flera våningar. Från terrasserna som klättrar upp mot bergskrönet väntar hisnande utsikt över staden medan inredningen i den tidigare banklokalen kanske bäst kan beskrivas som en skandinavisk modernism deluxe.

Den som besöker Tavolo på Magasingatan lär knappast missa det gigantiska hästhuvud som konstnären Peter Apelgren skapat tillsammans med skulptören Sven-Ingvar Johansson. Hästhuvudet som väger över sex ton är inspirerat av Leonardo da Vincis skisser till en monumental hästskulptur. Kanske ett passande motiv för den italienska restaurangen som med sina fontäner, gobelänger och statyer är belägen i stadens forna Artilleristallar, uppförda under 1800-talets första hälft.

Missa heller inte lilla delikata Bar Basque i kvarteret, som under magnifika ljuskronor och ett tak av djupröd sammet serverar baskiska pintxos.

 

Hitta till krogarna i artikeln

Dugges Pils - Perfekt ställe för ölälskaren och gourmanden. Här serveras riktigt god mat, med bra service i en charmig atmosfär. Ligger på Plantagegatan 3A i Linné. Läs mer på Dugges Pils hemsida.

Cheri-Lee - En modern pan-asiatisk restaurang som varvar klassiska smaker med innovativa dim sum, dumplings, sushi och sashimi. Ligger på Kungsportsavenyen 8, på paradgatan Avenyn. Läs mer på Cheri-Lees hemsida.

Du kanske också gillar: