Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • island of Light- en ljusfestival under september måndad på Smögen

    Fotograf: Asaf Kliger

Smögen är helt lysande! Särskilt i september.

Miljontals människor har besökt ljuskonstfestivaler i världens stora metropoler, men ingen har hittills sett ljuskonst lysa upp en saltstänkt ö – på klipporna, bland sjöbodar, i havet och mot stjärnhimlen. Bege dig till Smögen 12-15 september 2019 och njut av en magisk hyllning till ljuset.

I takt med att ljuset sakta falnar över oss nordbor anordnas den internationella ljuskonstfestivalen Island of Light på en av västkustens mest kända platser, Smögen i Bohuslän. Det blir en fyra kvällar lång hyllning till det vi sedan kommer att längta efter till nästa sommar – ljuset.

Upplev festivalen från land och hav

Vad är det då som är så unikt med Island of Light, eller Smögen Light Art Festival som evenemanget också kallas? Jo, den fascinerande kontrasten mellan världsomspännande ljuskonstverk och den lokala kulissen som utgörs av Smögens samhälle och klipplandskap. Och inte minst det faktum att festivalen kommer kunna uppskattas från såväl land som till havs. Givetvis är den berömda Smögenbryggan ett av huvudstråken för festivalen.

–  Festivaler av detta slag ser man annars i världsstäder som New York, Berlin och Sydney. Detta är första gången det sker i samklang med naturen i en miljö som denna, säger festivalens projektledare Dulce Ahlberg.

island of Light- en ljusfestival under september måndad på Smögen

Fotograf: Asaf Kliger

Flera internationella konstnärer

Inte ens de världskända namnen som kommer med sina verk till festivalen har sett något liknande. Och det är bland annat därför de kommer. De vill själva se, och de vill att alla besökare ska se hur ljusformationerna levandegör den nordiska naturens skönhet och stillhet. Det blir något helt annat än att ljussätta skyskrapor och stora trafikleder.

De internationella ljuskonstnärer som kommer till festivalens första år är Teresa Mar från Österrike, Paul Friedlander från England och Rune Guneriussen från Norge. Deras sprakande, ringlande och lekande ljus kommer att blandas med en monumental happening av ljus och ljud mot Vallevikens klippor, skapat av elever från Dalarnas högskola och med installationer av svenska konstnärer.

island of Light- en ljusfestival under september måndad på Smögen

Fotograf: Asaf Kliger

Hur skiljer sig festivalen från Lights in Alingsås?

Den som är välbevandrad inom ljusevenemang känner säkert till att hyllningar till ljuset inte är någon ny företeelse i Västsverige. Det årliga evenemanget Lights in Alingsås har sedan slutet av 90-talet lyst upp småstaden i höstmörkret, men det som skiljer Alingsås från Island of Light är vad man gör med ljuset.

- Ja, Lights in Alingsås är verkligen vackert, säger Dulce Ahlberg, men skillnaden är att det är belysning, inte ljuskonst.

Upplysta kvällar – vetgiriga dagar

Festivalens kvällar kommer att tillägnas ljuset, men även dagtid kommer festivalen engagera besökarna. Dagarna tillägnas nämligen intressanta och fördjupande seminarier om ljuskonst och om miljön, med fokus på havet. Välkommen att lyssna till föreläsare från bland annat Göteborgs Universitet, Chalmers, Borealis och Nordens Ark.

- Festivalen vill skapa något vackert och fascinerande för alla som bor på eller besöker Smögen, säger Dulce Ahlberg, men också belysa hur viktigt det är att vi tar hand om den skönhet som naturen själv har skapat. Ta till exempel det alarmerande problemet med all plast i havet. Det ska vi uppmärksamma!

island of Light- en ljusfestival under september måndad på Smögen

Fotograf: Asaf Kliger

Konstverk av kommunens fjärdeklassare

Förankringen i Smögen och Sotenäs kommun har varit central för arbetet med festivalen. Under fyra sensommarkvällar ska människor i alla åldrar, boende och besökare, mötas till en folkfest för ljuset, konsten och för den säregna miljö som Smögen representerar – en ovanligt ren, lugn och fredlig plats på jorden. Till och med kommunens yngre invånare är involverade. Ett 80-tal fjärdeklassare från Sotenäs skolor kommer att vara med och skapa ett eget ljuskonstverk.

- Barnen ska skapa något som föreställer dem själva som en lysande blomma, berättar Dulce Ahlberg, och verket ska heta Flowers of Light.

Läs mer på islandoflight.se

Boenden och restauranger i Smögen

Andra har också läst: