({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Fotograf: Lasse Forsberg

Sagan finns i verkligheten

Mitt i djupa skogen sprang han, fort fort på nakna fötter så snabbt benen bar honom. Plötsligt tvärstannande han. Framför honom stod en flicka, med hår som ett troll, nosig uppsyn och med armarna i kors. Det såg ut som om hon vaktade den majestätiska gången vid Kungsklyftan – eller Ramneklovan som di gamle kallar den.

Flickan flyttade tyngden från det ena benet till det andra, lyfte hakan en smula högre och sa med en röst klar som västerhavets porlande: ”Du måste hjälpa mig att flyga den här helikoptern! Jag har försökt själv men jag kraschade här på de bohuslänska klipporna. Man behöver vara två för att flyga… Förresten, jag heter Ronja. Ronja Rövardotter.”

Fotograf: Roger Borgelid


De två barnen fick fart på helikoptern och flög iväg över skogen. På vägen berättade Ronja att hennes vänner Steffi och Nelli från Österrike var försvunna och hon behövde hjälp att finna dem. Hon hade sökt hjälp i Göteborg hos Lasse-Majas detektivbyrå, och hon hade över en fika i Alingsås talat med Hemliga klubbens Moa och Måns. I Dalsland träffade hon Myggan, Leo och de andra i Dalslandsdeckarna. Alla var de nu insatta i fallet och letade efter spår och ledtrådar. Dessutom hade hon i Masthugget i Göteborg sprungit på Zigge – han med zäta – men han var på väg till Trädgårdsföreningen i samma stad för att spela boll med Alfons Åberg. Och det var då Ronja hade fått idén om helikoptern; Alfons hade ju en helikopter stående så den hade hon lånat för att från luften för att söka efter vännerna. 

Efter en stunds flygtur tog hungern dem ner för att landa i Kungälv, till Mimi i kexfabriken som såg till att proviantförrådet fylldes på ordentligt. Under tiden de packade berättade Ronja att Steffi och Nelli vanligtvis bodde på en ö i havet, på Hönö hos en fosterfamilj som tog hand om dem eftersom de hade flytt från andra världskrigets fasor. Men nu i förrgår hade de blivit jagade av hundar, och som vi alla vet – när hundarna kommer, då springer man och gömmer sig. Precis som de hade gjort och nu visste ingen var de fanns…

 
Med hälsningar från havets botten,
Västsverige i sagan.

PS. Vill du läsa mer om Västsverige i sagan? Se våra boktips här nedan. 

Boktips:

Dalslandsdeckarna – Pia Hagmar, Frändefors
Zigge med zäta – Inger Lindahl, Göteborg
Hälsningar från havets botten – Christina Lindström, Uddevalla
Mimmi och kexfabriken – Viveca Lärn, Göteborg
Hemliga klubben – Susanne MacFie, Alingsås
När hundarna kommer – Jessica Schiefauer, Kungälv
En ö i havet – Annica Thor, Hönö
Fru Alms magiska resebyrå - Annakarin Rosengren, Lysekil

Besökstips:

Barndeckarvandring i Alingsås med Moa och Måns i Hemliga klubben arrangeras av Alingsås Turistbyrå och Memo förlag. 

Alfons Åbergs kulturhus i Trädgårdsföreningen, Göteborg. Den gamla kulturminnesmärkta fröhandeln har förvandlats till ett kreativt kulturhus för barn. 

Kungsklyftan vid Vetteberget i Fjällbacka. Stora och Lilla Vetteberget delas av genom den säregna klyftan med fastkilat klippblock som "tak". Här spelades delar av filmen Ronja Rövardotter in. Fjällbacka turistbyrå har bergfast information.

Hönö erbjuder förutom frisk havsluft också ett litet fiskemuseum med utställningar av fiskebåtar, redskap, fotografier och små miljöer typiska för ö-samhällen uppbyggda kring hav och fiske. Kusttradition är ordet.