({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Guide till småskaliga plantskolor och handelsträdgårdar

Här kan du köpa växter med gott samvete

Vill du köpa växter som står sig längre och som är framodlade på ett hållbart sätt, då kan vi tipsa om flera trevliga plantskolor och handelsträdgårdar i Västsverige. Hos de flesta kan du även fika en stund i grönskan.

Vad är skillnaden mellan en plantskola och en handelsträdgård?

Skillnaden mellan en plantskola och en handelsträdgård är att i plantskolan driver trädgårdsmästaren upp plantorna själv och har till försäljning. En handelsträdgård köper in färdiga plantor för att sälja vidare. Det är vanligt med en kombination.

Vad kan jag köpa i en plantskola?

Plantskolor kan ha olika fokusområden, men hos de flesta kan du köpa perenna (fleråriga) växter, allt från blommor till buskar och träd. Vissa trädgårdsspecialister köper också in unika exemplar och rariteter som inte går att få tag på hos de större handelsträdgårdarna.

Därför ska du handla dina växter hos en småskalig producent

Småskaliga plantskolor driver upp sina växter på ett hållbart sätt utan konstgjorda gödningsmetoder, vilket innebär mer robusta och långlivade plantor.

Se hur plantorna växer

Här har du chansen att se plantorna i sitt sammanhang. I stort sett alla plantskolor och handelsträdgårdar som vi nämner på den här sidan har en öppen besöksträdgård där du kan strosa runt i trädgården och se hur växterna lever. Trivs de bäst i solen eller i ett skuggigt läge? Vilka andra växter gillar de att ha nära inpå?

Ta ett snack med trädgårdsmästaren

Du har dessutom möjlighet att prata med trädgårdsmästaren som drivit upp den planta du ska köpa med dig hem. Passa på att ställa frågor om skötselråd och få tips på andra växter som kan passa just din trädgård och din växtzon.

Hitta fler trädgårdsupplevelser

På trädgårdssidan hittar du fler tips och guider på besöksträdgårdar du inte får missa, mysiga trädgårdscaféer och blomstrande destinationer att besöka.