({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Besökare hos Växtrum i Lerum

Fotograf: Katrin Bååth

11 mysiga trädgårdscaféer i Västsverige

När solen och värmen är här. Vad passar då bättre än att sjunka ner i en grönskande trädgård och njuta av hembakt fika och en kopp rykande färskt kaffe? Här hittar du ett urval av trädgårds- och gårdscaféer som alla har gemensamt att de ligger i vackra omgivningar och erbjuder en fikaupplevelse utöver det vanliga.

 

Gunnebo Kaffehus och Krog

Strax utanför Göteborg ligger Gunnebo Kaffehus och Krog med sina tillhörande köksträdgårdar. Dagligen serveras ekologiskt lagad mat och fika, efter säsong och på det som trädgården och lokala producenter har att erbjuda. Längst in i köket ligger Gunnebo bageri som enbart bakar på KRAV-märkt mjöl, malt på gamla ursprungliga spannmålssorter. Att slå sig ner här i den unika 1700-talsmiljön är en fröjd för alla sinnen.

Tips!
Följ med på en guidad slottsvisning och ta del av slottets spännande historia. Eller en guidad rundtur i det färdigställda orangeriet med alla sina rum och spännande byggteknik. Läs mer och boka guidning här


Café Alfhild

Vid Lödöse Museum, en kort tur från Göteborg, ligger Café Alfhild. Här serveras varma drycker, nybakat kaffebröd och smörgåsar. Vid fint väder bjuder den medeltidsinspirerande Örtagården till att slå dig ner och njuta av en fikastund omgiven av humlesurr och blomsterdoft.

Tips!
Museet har den permanenta utställningen ”Medeltida liv” som berättar om livet under förhistorian och medeltiden i Lödöse.

Gunnebo Kaffehus och Krog

Café Alfhild

 

Jonsereds Trädgårdscafé

Endast 15 minuters bilfärd öster om centrala Göteborg ligger Jonsereds trädgårdar. Parkens trädgårdskvarter har ett tydligt 1800-talstema och den anrika herrgården har både kaféverksamhet och året-runt-program. Hundar är också välkomna. Här njuter du av en lättare lunch eller fika där ekologiskt och närproducerat står på menyn. 

Tips!
Säveån och sjön Aspen erbjuder möjlighet till fiske, paddling, bad och grillplatser. I området ligger också det lokala ölbryggeriet Poppels. Vandringsleden Gotaleden mellan Göteborg och Alingsås passerar Jonsered och bjuder på varierad vandring genom storslagna natur.


Nolbygårds Ekobageri och Kafé

Ett stenkast från Alingsås stadskärna ligger Nolbygårds Ekobageri & Kafé. Här njuter du av ekologiskt bröd och andra läckerheter i en tidstypisk miljö, där allt från dåtidens vackra tapetmönster till möblemanget bidrar till att bevara och lyfta fram husets hundraåriga historia.

Tips!  
Om du vill lära dig mer om den svenska kafé- och bagerihistorien. Då ska du följa med på en fikavandring genom Alingsås. Under 1,5 timme blir du guidad runtom i stadskärnan och får provsmaka på godsaker från några av stadens många kaféer.

 

Hellekis Kök & Trädgårdscafé

På Hellekis Säteri kan du promenera i den fina parken bland ovanliga lövträd och storslagna rabatter. Njut av säteriets magnifika rosengård, perenna rabatter. Intill ligger Hellekis Kök & Trädgårdscafé som serverar allt från goda bakverk till smakrik ramslökssoppa.

Tips!  
Ett bit bort ligger Kinnekulle stenbrott som lokalt har fått namnet ”Lilla Grand Canyon”. Och det är inte så konstigt med tanke på hur de branta bergskanterna skiftar i färger från rödbrun till beige. Förtrollande vackert!

Löfwings Ateljé & Krog

Upplev de naturinspirerade verken av Göran Löfwing i dess hemmiljö och ät hemlagat och hembakat i Restaurangen & Konstcaféet. På Löfwings erbjuds en inspirerande konstupplevelse i kombination med en lika genuin smakupplevelse. I caféet kan du njuta av en kopp nybryggt kaffe eller te, med kakor och frallor med läckert pålägg.

Tips!  
Byggt på pelare i vackra Hornborgasjön, hittar du naturum Hornborgasjön. Här kan du fördjupa dina kunskaper om en av Europas viktigaste fågelsjöar. 

Hellekis Säteri

Löfwings Ateljé & Krog

 

Not Quite

Not Quite i Fengersfors finns konsthallar, galleri, butik, kafé och bistro. I den gamla smedjan på bruket huserar numera en bistro. Här erbjuds allt från lantlig, rustik mat till desserter och maffiga bakverk. Du är lika välkommen oavsett om du vill dricka en kopp kaffe, ta ett glas vin eller äta en trerätters meny med tydlig dalsländsk karaktär. Köket har rötterna i Dalslands mylla, rätterna varieras efter årstiderna och så mycket som möjligt av råvarorna kommer från traktens jordbrukare och producenter.

Tips!
Dalslands kanal är en av Europas vackraste vattenvägar. Dalslands kanal består av ett pärlband av små och stora sjöar, vikar och fjordar som vävs samman av 12 kilometer grävd kanal. 

 

Vänga Kvarncafé & Bageri

Strax norr om Borås ligger Vänga Kvarnkafé & Bageri där bröd, bullar och kakor bakas på närodlade råvaror i eget bageri. I natursköna omgivningar kan du både cykla och vandra innan du pausar för en välförtjänt gofika.

Tips!
Textile Fashion Center är ett centrum för textil vetenskap, kultur och innovation. Strosa omkring bland nya textilier, upplev den textila historien och shoppa unika produkter.

 

Alphems Arboretums kaffestuga

Utanför Floby, i Västergötland, ligger en av Sveriges största trädsamlingar - parken Alphems Arboretum. Mitt i grönskan ligger kaffestugan som serverar hembakt kaffebröd, mumsiga kakor och matiga smörgåsar. Slå dig ner i den lummiga utomhusserveringen eller njut av en uppdukad fikabuffé inne i kaffestugan.

Tips!
En promenad genom Alphems Arboretum och njut av en av Sveriges största trädsamlingar.

Vänga kvarncafé

Alphems Arboretums kaffestuga

Café hos Sammels Lantgård

Du hittar Sammels Lantgård i Bertshult strax utanför Landvetter, endast 25 minuter från Göteborg. Utöver besöksträdgårdens gröna utbud kan du även njuta av en fika i växthuskaféet. Här serveras hembakade bullar, bärpajer, svenska småkakor och annat gott som du kan avnjuta i caféet eller ute i trädgården.

Tips!
Botanisera bland de välfyllda växthusens grönsaksodlingar och unna dig en meditativ stund i Sammels kryddiga köksträdgård. Här kan du även handla växter eller möbler från gårdssnickeriet.

 

Rosenkaféet i Trädgårdsföreningen

Inbäddat i Trädgårdsföreningens grönska ligger Rosenkaféet, en oas mitt i stan som erbjuder njutning för alla sinnen. Själva kaféet ligger i en 1800-talsbyggnad, som från början fungerade som stall. Här serveras allt från hemlagad husmanskost till smaskiga bakverk. 

Tips!
Rosariet som är fyllt av flera tusen färggranna, doftande rosor och i det ståtliga Palmhuset kan du strosa runt bland palmer och andra tropiska växter.

Café hos Sammels Lantgård

 

Andra har också läst: