({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Gunnebo Slott och Trädgårdar

Fotograf: Jonas Ingman

Njut av livet Strax utanför Göteborg

Gillar du grönskande trädgårdsmiljöer, mysig shopping, spabad, golf, fantastisk mat och dryck baserad på lokala råvaror och kulturhistoria i form av välbevarade slott? Då har du mycket att uppleva på den sju mil långa sträckan mellan Mölndal och Alingsås.

Fakta Roadtrip

Dagar och längd: Sju mil uppdelat på fyra dagar

Rekommenderad period: Vår, sommar och höst

Tänk på: Kolla alltid besöksmålets öppettider före ditt besök

 

Planera din resa

Flera av besöksmålen går att ta sig till kollektivt med buss och tåg. Under resmålen tipsar vi om den närmaste hållplatsen som trafikeras av Västtrafik.

Resan söker du enkelt i appen Västtrafik To Go eller på vasttrafik.se. Här väljer du även vilken biljett som passar, exempelvis enkelbiljett, dygnsbiljett 1-3 dagar eller sommarbiljett 30 dagar. 

Sök i To Go Reseplanering

Här presenterar vi några tips på hur du med ett par övernattningar på härliga boenden i området kan lägga upp en härlig roadtrip strax utanför Göteborg.

Dag 1:

Börja på Gunnebo Slott

Detta exempel utgår från att du startar i Göteborgsområdet och rör dig mot slutmålet Alingsås. Resan kan givetvis göras även i motsatt riktning.

Gunnebo Slott och Trädgårdar i Mölndal har öppet varje dag året runt. Här, i miljöerna kring ett av Sveriges bäst restaurerade 1700-talsanläggningar finns upplevelser runt varje hörn. Råvarorna från Gunnebos egna köksträdgård är ständigt närvarande i de bakverk och maträtter som serveras på Kaffehus och Krog – Gunnebos egna ekologiska café och restaurang. Besök gärna också lustträdgården med sina olika grönskande rum, och den engelska parken som slingrar sig hela vägen upp till utkiksplatsen Floras kulle. För en längre promenad rekommenderas Gunnebo kulturreservat med sina lövskogar, sjöar och dramatiska bergsklippor.

Innan avfärd måste du också titta in i Gunnebos butik. Handla med dig kulturarvsfröer från Impecta, spannmålsmjöl från Wästgötarna eller vackert hantverk från lokala Göteborgsproducenter.

Närmaste hållplats: Gunnebo Park

 

 Åk vidare till Poppels Öl & Mat  

För dig som kanske är något av en konnässör när det kommer till öl kan vi rekommendera att lunchstoppet för dagen förläggs till Jonsered strax öster om Göteborg. I denna del av Västsverige har de lokala producenterna av hantverksbrygd öl vuxit upp som svampar ur jorden de sista decennierna. En juvel i den västgötska ölkronan (eller ska vi säga kranen?) är Poppels. Alldeles intill själva bryggeriet finns Poppels Öl & Mat – en restaurang där hela menyn är uppbyggd efter att det ska finnas så god matchning som möjligt mellan öl och mat. Här lagas mat för att passa till specifika ölsorter – men man brygger också öl utifrån hur den passar till specifik mat.

Blommande grönska och närproducerad fika hos Jonsereds Trädgårdar och Trädgårdscafé

Kan du varken se dig mätt på vackra trädgårdar eller äta dig mätt på fika eller smörgåsar? Bara en dryg kilometer från Poppels Öl & Mat ligger Jonsereds Trädgårdar – här kan du få båda dessa behov tillgodosedda!

Jonsereds Trädgårdar är en fritt återskapad herrgårdsträdgård från 1800-talet. Här finns fyra kvarter som utgör ekologiska trädgårdar (Formträdgården, Köksträdgården, Engelska rosenträdgården, Ruinen samt Utställningsträdgården).

Eftermiddagsfikan intar du med fördel alltså i Jonsereds Trädgårdscafé. Majoriteten av det som serveras består av närproducerade och ekologiska råvaror som varieras efter årstid. Fyll på energidepån med kaffe och te (ekologiskt givetvis), kakor bullar (om sötsuget inte ger sig) eller goda sallader och smörgåsar.

Närmaste hållplats: Jonsereds Station

 

11 trädgårdar på 3,6 kilometer – välkommen till Växtrum i Lerum

Suktar du fortfarande efter trädgårdsupplevelser? Fortsätt då någon mil norrut till Växtrum i Lerum, som är något så unikt som elva olika trädgårdar designade av olika kända svenska trädgårdsprofiler. Samtliga trädgårdar ryms inom ett promenadstråk på 3,6 kilometer.

Närmaste hållplats: Lerums Station

 

Checka in på Nääs Fabriker

Efter en dag fylld av upplevelser och intryck blir det en riktig lisa för själen att checka in på Nääs Fabriker i Tollered. Här bor du i lokaler som på 1800-talet hyste ett bomullsspinneri och som inretts modernt men ändå samspelar med den gamla bruksmiljön. Njut av utsikten över sjön Sävelången, eller ta ett bad i densamma och komplettera med tillhörande bastu eller bubbelbad. Är du inte riktigt redo att koppla av än? Då kan du träna i Nääs Fabrikers eget gym.

Gör också några besök i de mysiga småbutiker som finns på området där du kan hitta såväl mode och inredning som smycken och delikatesser. Du kommer inte gå tomhänt härifrån, det lovar vi!

Dagen avslutas givetvis i hotellets egen restaurang Fabriksköket, där du dinerar med Sävelången som närmsta bordsgranne.

Närmaste hållplats: Nääs fabriker

 

Dag 2:

Vidare till Nääs Slott

Efter en god frukost på Nääs Fabriker styr du med fördel kosan till grannen Nääs Slott. Här kan du uppleva Skandinaviens bäst bevarade sena 1800-talsmiljö i all sin prakt. Här har människor träffats sedan urminnes tider och skapat livslånga minnen tillsammans. Boka gärna in en guidad visning av slottet.

Nääs Slott är också en av landets största anordnare av kurser i slöjd och hantverk , vilket märks  om du tittar in i konsthantverksgalleriet eller i byggnadsvårdscentrum.

Närmaste hållplats: Lilla Nääs

 

Fika och shoppa i Alingsås

Alingsås har varit känt för sin kafé- och bagerihistoria ända sedan 1700-talet. Kafékulturen är i högsta grad levande fortfarande i Alingsås, som brukar kallas för Sveriges fikahuvudstad. Nolbygårds Ekobageri, Ekstedts Bageri & Café och Nygrens Café är listade i White Guide som några av Sveriges bästa kaféer och serverar bröd, bakverk, kondiskakor och bakelser av högsta kvalitet.

På behagligt promenadavstånd från Alingsås centrala delar ligger Nolhaga Park. Gillar du vackra träd, buskar, planteringar, broar och dammar är du verkligen på rätt ställe här. Missa inte sumpskogsområdet Kongo, där du på spänger tar dig genom en regnskogsliknande miljö i svensk tappning på väg ner mot sjön Mjörn.

En annan park i området värd ett besök är Gräfsnäs Slottsruin och park. Här kan du sola, bada och ha picknick när vädret tillåter. Kommer du hit på får du inte missa det vackra blommande havet av vitsippor som täcker stora delar av området.

Checka in på Grand Hotel Alingsås

Avsluta dagen med att checka in på Grand Hotel Alingsås. Hotellet, som byggdes 1911, är renoverat med omsorg och många historiska detaljer har bevarats. Givetvis finns ändå alla moderniteter du kan tänka dig när det gäller bastu, yoga, möjlighet till träning samt en restaurang där du kan smörja kråset ordentligt.

Närmaste hållplats: Alingsås Station

 

Dag 3:

Vidare till Öijared Resort

För dig som har golfbagen med i bilens bagageutrymme föreslås en fortsättning av resan till Öijared Resort i Floda. Här, på en vackert belägen halvö mellan sjöarna Mjörn och Sävelången ligger Sveriges största golfanläggning, som rymmer tre 18-hålsbanor och en 9-håls multibana avsedd för golf, frisbee- och fotbollsgolf. Banorna har olika stil, utformning och spelkaraktär och är verkligen ett måste för dig som älskar golf.

På det arkitektritade hotellet bor du mitt i den västsvenska naturen, som förutom att bidra med fantastiskt vackra omgivningar också präglar hotellets särpräglade arkitektur och inredning.  

Avsluta gärna kvällen efter en lång dag på golfbanan med att unna dig en härlig måltid i restaurangen. Här serveras du årstidsanpassad och närproducerad mat som dröjer sig kvar i minnet.

 

Dag 4:

Avsluta resan med en lyxig långfrukost

Bästa avslutningen på en intensiv roadtrip? En riktig långfrukost såklart. Den klassiska frukostbuffén hos Öijared bjuder på massor med godsaker. Passa på att tänka tillbaka på alla platser du besökt de senaste dagarna. Har du något favoritställe som du gärna återkommer till?

Fler roadtrips i Västsverige

Här hittar du fler förslag på turer som tar dig genom Västsveriges tre landskap och bjuder på vacker natur, herrgårdsmiljöer, lokala smaker, avkopplande spa och spännande historia och kultur. 

Till roadtrips för livsnjutare

 

Fakta Roadtrip

Dagar och längd: Sju mil uppdelat på fyra dagar

Rekommenderad period: Vår, sommar och höst

Tänk på: Kolla alltid besöksmålets öppettider före ditt besök

 

Planera din resa

Flera av besöksmålen går att ta sig till kollektivt med buss och tåg. Under resmålen tipsar vi om den närmaste hållplatsen som trafikeras av Västtrafik.

Resan söker du enkelt i appen Västtrafik To Go eller på vasttrafik.se. Här väljer du även vilken biljett som passar, exempelvis enkelbiljett, dygnsbiljett 1-3 dagar eller sommarbiljett 30 dagar. 

Sök i To Go Reseplanering