({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Skärgårdshus

Fotograf: Johannes Berner/ Göteborg & Co

Romantisk dagstur till Styrsö

Den lantliga skärgårdsidyllen på Styrsö är bara en dryg timmes båtresa bort. Lägg storstadens puls bakom dig och njut av den friska havsluften och de inspirerande människorna. Ta en god fika och en skön promenad i den lugna bilfria miljön.

Tänk på att aktivitetsutbud och öppettider för restauranger, butiker och boenden varierar över året. Aktuell information hittar du på företagens egna hemsidor.

Åk från centrala Göteborg eller från Saltholmen

Du väljer själv om din Styrsö-resa ska ta sin början vid Stenpiren i centrala Göteborg eller vid Saltholmen, som ligger 35 minuters spårvagnsresa bort. Oavsett vilket så ska du kliva på antingen skärgårdsbåt 281 eller 282 och ta sikte på Styrsö Bratten.  Väl på plats rekommenderas, om du är fikasugen, ett stop på Café Öbergska. Här kan du njuta av en fika i bersån och passa på att upptäcka kryddträdgården. Övervåningen används ofta som galleri och ofta anordnas musikunderhållning.

Bilfri ö

Uppfriskade och belåtna är det nu dags för en frisk promenad. Cyklar, flakmopeder och golfbilar är de vanligaste transportmedlen på den bilfria ön, men det går lika bra att promenera. Avstånden är korta och bebyggelsen idyllisk. Börja med att gå upp till toppen av Stora Rös – Styrsös högsta punkt. Härifrån kan du blicka ut över hela skärgården, inloppet till Göteborgs hamn och se halvvägs till Danmark. Från Stora Rös kan du sedan välja mellan flera fina vandringsstigar genom vackra lövskogar. En väg leder till Tången, öns norra färjeläge. Tången är ett gammalt fiskarsamhälle där de vitmålade trähusen står tätt och gatorna är smala. Från Tången kan du välja att gå mot Styrsös västligaste punkt, Salskärs udde – en dramatisk scen att besöka under stormiga höstar, men också en härlig plats för sol och bad på släta klippor.

Fotograf: Jonas Ingman

Du kan också välja en vandringsstig som tar dig rakt söderut mot Brännholmsviken, där skog möter hav och sandstrand. Rundar du öns sydliga del når du snart Styrsö skäret, öns tredje färjeläge, precis intill en vacker gul träbyggnad som ligger omgiven av grönska med utsikt över havet.

 

Hitta din båttur

Det är enkelt att ta sig ut bland Bohusläns tusentals öar med hjälp av lokala rederier och fasta båtlinjer. Här finns tips på hur du kan hitta din egen favoritplats på västkusten – från Kosterhavet i norr till Göteborgs skärgård i söder.

Andra har också läst: