({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Gunnebo Slott och Trädgårdar

Fotograf: Jonas Ingman

Slottssafari – 8 slott du borde besöka i Västsverige

Att göra en slottssafari är en populär kulturtrend. Här kommer tips på en spännande roadtrip där du besöker åtta olika slott runt om i Västsverige. Varje slott har sin unika historia att berätta, i kombination med vackra trädgårdar och imponerande arkitektur.

Västsverige är inte bara känt för sina vackra kuststräckor och pittoreska småstäder, utan också för sina imponerande slottsmiljöer. För den som är intresserad av historia och arkitektur är en slottssafari ett måste. Samla vännerna och upptäck flera sagolika platser!

 

1. Läckö Slott – Barockslottet vid Vänerns strand

Vi startar vår slottssafari med en riktig höjdare. Läckö Slott har blivit framröstat till Sveriges vackraste slott och det är inte svårt att förstå varför. Det vita barockslottet är beläget på en halvö i Ekens skärgård vid Vänern i Lidköpings kommun, två timmars bilfärd från Göteborg.

Slottet grundades redan år 1298 som en biskopsborg och är med sina 248 rum, praktsalar och slottskyrka en imponerande syn. Slottet är även känt för sin vackra slottsträdgård omgiven av höga vitkalkade murar där ekologisk odlingsteknik används för att odla grönsaker, kryddor och blommor på historiskt manér.


Visste du att…?
Det sägs att fängelsehålorna på Läckö slott var placerade intill köket för att de redan plågade fångarna skulle utsättas för de ljuvliga dofterna av nybakat som extra straff.

Missa inte:

 • Guidade visningar finns på flera språk. Det finns även specifika barnguidningar.
 • Varje sommar spelas det opera under bar himmel på borggården som tack vare sin unika akustik ger en oslagbar musikupplevelse.
 • I oktober arrangeras Spökafton där gestalter från förr tar plats i slottet.

Ett stenkast från Läckö hittar du en annan fascinerande byggnad. Naturum Vänerskärgården Victoriahuset är ritat av arkitektbyrån White och samlar flera verksamheter under samma tak. Hotell, den prisade restaurangen Hvita Hjorten och en utställning om Vänerns natur och djurliv.

Fotograf: Jonas Ingman


2. Bjertorp Slott – Ett jugendhotell på landet

Nu är det dags för något lite modernare, åtminstone när vi pratar om slott. Byggt 1914 klassas Bjertorp Slott nämligen som Sveriges yngsta jugendslott. Det är ett boutiquehotell där varje rum är individuellt inrett med koppling till slottets historia. Utforska slottets trevliga interiör och njut av den lummiga parken.

Slottet är känt för sin restaurang som erbjuder en gastronomisk upplevelse med råvaror från lokala producenter. Här njuter du bland annat av Västergötlands nya landskapsrätt. Du hittar Bjertorp Slott på den västgötska landsbygden, en kort avstickare från väg E20 i höjd med Vara.


Visste du att…?
I slottets entré finns en uppstoppad björn som sägs vara fälld av självaste Knut Henrik Littorin, alltså mannen som lät bygga Bjertorp.

Missa inte:

 • Granne med slottet ligger Vara-Bjertorp GK som är en av Sveriges bästa golfbanor.
 • För dig som går i giftastankar är Bjertorp en populär plats för att arrangera bröllop med en touch av lyx och romantik.

 

3. Nolhaga Slott – Historia och natur i skön harmoni

Vi reser vidare i riktning mot Göteborg och stannar till i Kaféstaden Alingsås. På promenadavstånd från stadskärnan och tågstationen ligger Nolhaga Park som är en grön oas med skog, koloniträdgårdar, djurpark, lekplatser och vackra träbroar. I parken ligger även Nolhaga Slott, en ståtlig vit byggnad som uppfördes i början av 1880-talet i italiensk nyrenässansstil. Slottet har nyligen renoverats och på baksidan är arbetet med att anlägga en slottsträdgård i full gång.


Visste du att…?
Slottets namn kommer från ordet ”nola” som är ett äldre ord för potatis. Alingsåsaren Jonas Alströmer blev under 1700-talet känd som mannen som förde potatisen till Sverige och han sägs ha odlat potatis i det som numera är Nolhaga Park.

Missa inte:

 

4. Nääs Slott – Upplev en orörd 1800-talsinteriör

Nästa historiska pärla ligger i Lerums kommun. På en halvö i sjön Sävelången stoltserar Nääs Slott högt upp på en kulle. Slottet är sannerligen vackert från alla vyer men vi vill ändå slå ett slag för att göra entré västerifrån. Parkera vid Nääs Slöjd & Byggnadsvård, eller ta tåget till Floda och vandra därifrån, gå över stenvalvsbron och promenera trädallén från sjön upp mot slottet. Magiskt vackert!

Nääs egendomar har anor från 1500-talet men har utvecklats mycket med tiden. Idag har slottet förmodligen Skandinaviens mest kompletta och orörda 1800-talsinteriör.

Inom slottets ägo finns flera byggnader där du kan hyra rum för övernattning, bland annat flyglarna framför slottsentrén. I Kaffestugan doftar det av nybakta bullar, pajer och lättare luncher. Maten tar inspiration från det serverades här för ett sekel sedan. Passa på att handla vintageprylar från museibutiken i det gamla sädesmagasinet.


Visste du att…?
Selma Lagerlöf, Nobelpristagare i litteratur 1909, tillbringade 22 somrar på Nääs Slott och skrev många av sina kända verk här.

Missa inte:

 • Slottet upplevs bäst genom en guidad visning. Totalt finns 23 rum och ett kök att upptäcka.
 • Här arrangeras olika evenemang året runt, bland annat midsommarfirande, sommarteater för barn, mörkervandring under hösten och adventsfirande.
 • Gå en kurs! På Nääs drevs förr i tiden en berömd internationell slöjdskola och än idag hålls kurser inom slöjdhantverk. Se kursprogram på hemsidan.

 

5. Gunnebo Slott – Skandinaviens bäst bevarade 1700-talsslott

Gunnebo Slott i Mölndal är ett populärt utflyktsmål. Beläget endast en kvart från Göteborg, är det ett imponerande exempel på 1700-talets arkitektur. Slottet ritades av Carl Wilhelm Carlberg, som var Göteborgs första stadsarkitekt. Han ritade allt från byggnaden till inredningen.

Det är ett klassiskt allkonstverk med oerhört mycket detaljer att upptäcka. Visste du till exempel att möblerna i varje rum är designade för att passa just det rummet? Totalt finns 24 olika stolsmodeller och lika många olika kakelugnar.

På Gunnebos välrenommerade Kaffehus och Krog kan du njuta av KRAV-certifierad mat och fika. Slottsträdgården bjuder på många vackra vyer. Spana in orangeriet som invigdes 2022. Det är en rekonstruktion av slottets tidigare orangeri och byggnaden har återskapats på samma plats efter ursprungliga ritningar.


Visste du att…?
Om du hör konstiga ljud inne i slottet så kan det vara spöket efter John Hall, mannen som lät bygga Gunnebo, som går runt och letar efter sina pengar. Det är åtminstone vad sägnen säger.

Missa inte:

 • Ta del av berättelserna från slottet och orangeriet under en guidad visning.
 • Gunnebo är vackert året om. Evenemangskalendern är diger med allt ifrån utställningar och kurser till den årliga julmarknaden.
 • I området finns flera trevliga promenadstigar, inte minst Bohusledens etapp 2 som passerar Gunnebo. Söker du närliggande boende kan vi rekommendera Hällsnäs Hotell.

 

6. Torpa Stenhus – Ett medeltida äventyr med spökhistorier

Det medeltida slottet Torpa Stenhus bjuder på en spännande resa tillbaka till 1500-talet. Här kan du besöka ett av landets bäst bevarade rum från Vasatiden, den vackra Riddarsalen med blågråa målningar i taket och på väggarna. Slottet ligger vid sjön Åsunden mitt i den natursköna Sjuhäradsbygden, i Tranemo kommun.

Visste du att…? Torpa Stenhus är känt för sina många spökhistorier, bland annat legenden om den grå frun som sägs vandra genom slottets korridorer och sägnen om pojken Gustav Stenbock som drunknade i brunnen blott tre år gammal och fortfarande syns till då och då, blek i ansiktet och iklädd gammaldags kläder.


Missa inte:

 • Torpa Stenhus är öppet för guidade visningar.
 • Här arrangeras en rad olika evenemang som medeltidsdagar, slottsteater och julmarknad.
 • Njut av lokalt viltkött i Torpa slottscafé & restaurang som ligger i gårdens gamla 1700-talsmagasin. Även närliggande Hofsnäs Herrgård serverar god mat och erbjuder boende i stugor.

 

7. Thorskogs Slott – Slottshotell i vacker engelsk park

Slottssafarin fortsätter genom Bohuslän, till Thorskogs Slott 40 minuter norr om Göteborg. Här snackar vi äkta sagoslott med tinnar och torn. Slottet är känt för sin lyxiga hotellmiljö med elegant inredning och gourmetrestaurang. Menyn byts från vecka till vecka och byggs i största mån upp av närproducerade råvaror.

Omkring slottet grönskar den engelska parken med flera unika trädarter och en alldeles egen örtaträdgård. I och runt slottet erbjuds en lång rad aktiviteter såsom biljard, mattcurling, krocket, vedeldad badtunna, chokladprovning och golfspel på en 6-håls pitch- och puttingbana.

Visste du att…? Thorskogs Slott var inspelningsplats för SVT:s tv-program Stjärnorna på slottet år 2009 och 2010 med celebriteter som Tommy Körberg, Marie Göranzon och Björn Ranelid.


Missa inte:

 • Njut av en klassisk Afternoon Tea med scones, ostar och bakverk. Tänk på att det snabbt blir fullbokat så det gäller att vara ute i god tid.
 • Strax intill slottet ligger Svartedalens naturreservat med fina vandringsleder samt flera sjöar för bad eller kanotpaddling.
 • Det går även fint att komma till Thorskogs Slott med båt via Göta älv och lägga till vid slottskajen.

 

8. Torreby Slott – En historisk pärla vid havet

Mitt på Västkusten, i höjd med Munkedal, hittar du charmiga Torreby Slott. Det lät uppföras av norrmannen Niels Georg Sørensen i slutet på 1800-talet som ett romantiskt sommarpalats och det är inte svårt att förstå varför det byggdes just här. Läget mitt i Bohuslän intill den natursköna Gullmarsfjorden är helt klockrent.

Gör som Greta Garbo, Ingrid Bergman och Monacos prinsar – checka in några nätter på Torreby Slott. Här finns flera hotellsviter med tidsenlig inredning i nygotisk stil. Utforska slottets engelska park och ta del av det historiska arvet.

Fotograf: Per Pixel Petersson

Visste du att…? Du kan njuta av en traditionell Afternoon Tea på slottet under utvalda datum året om.

Missa inte:

 • I parkmiljön runt slottet ligger Torreby Golfklubb som är Bohusläns äldsta golfbana och en av Europas bästa parkbanor.
 • Varje fredag och lördag serveras en trerätters slottsmiddag.

 

Låt slottssafarin börja!

Vad väntar du på? Ge dig ut på en spännande slottssafari i Västsverige och upptäck dessa åtta imponerande platser. Utforska historien och beundra arkitekturen, njut av den vackra naturen och passa på att äta god mat. Övernattningsmöjlighet finns på flera av slotten eller på närliggande hotell.