({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Svankila Naturreservat

Fotograf: Agnes Maltesdotter

3 platser för vårskriket

  • 12 apr, 2024

Släpp ut din inre Ronja Rövardotter bland vitsippor och körsbärsblom. Har du, precis som vi, vårkänslor som spritter i kroppen? Ut och njut i naturen kring Skövde och berget Billingen! Vi ger dig 3 tips på vackra platser för en vandring med ett härligt vårskrik.

heart F3BC39.jpg 1. Ryds ängar

Det stadsnära naturreseratet Ryds ängar är magiskt om våren. Här blommar mängder av gullvivor, vitsippor och blåsippor, vårlök, mandelblom och vilda körsbärsträd. De lövskogsbeklädda sluttningarna varvas med beteshagar och ängsmarker. När man vandrar runt här under trädens lövklädda kronor är det svårt att tro att man befinner sig så nära tätorten. 

Åk kollektivt till vårskriket: Ta buss nummer 2 från resecentrum mot sjukhuset och hoppa av vid hållplats "Ulveket". För mer info och tidtabell, se vasttrafik.se

Mer om Ryds ängar

heart F3BC39.jpg 2. Lycke lilla höjen

I vackra Vallebygden ligger naturreservatet Lycke lilla höjen. Här blommar varje år tusentals vilda körsbärsträd och hela området förvandlas till en idyll som tagen ur Astrid Lindgrens Nangijala. Härifrån har du dessutom milsvid utsikt till grannberget Kinnekulle. Att äta kvällsmaten här en ljummen vårkväll, bland körsbärsblom och milsvid utsikt, det är underbart. 

Mer om Lycke lilla höjen

heart F3BC39.jpg 3. Garparör

Ett av de bättre exemplen på äldre odlingslandskap i Skövde hittar du i naturreservat Garparör. Här varvas åkerlappar och öppna betesmarker med lövskogar, gamla odlingsrösen och stenmurar. Utmed bäcken som rinner genom Garparör finns också rester av kvarnar och kvarndammar och du kan se flera fornminnen så som domarringar, rösen och resta stenar. En vacker plats där en strövstig tar dig förbi flera platser perfekt för ett vårskik eller två. 

Åk kollektivt till vårskriket: Ta buss nummer 500 från resecentrum mot Mariestad och hoppa av vid hållplats "Garparör". För mer info och tidtabell, se vasttrafik.se

Mer om Garparör

 

Fler naturreservat och naturområden

 

Fler platser för vårskrik: