({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
 • Skövde /
 • Höstupplevelser i Skövde

10 tips till höstutflykten

Njut av höstens färger i Skövde

Välkomna hösten med en härlig dagsutflykt och upptäck en mängd olika natur-och kulturupplevelser, höstaktiviteter och små mysiga gårdsbutiker i skördetider. Utflykter som hör hösten till helt enkelt. 

1. Höstvandring på Ryds ängar

Färgsprakande lövskog, brunch och discgolf

Bara ett stenkast från Skaraborgs sjukhus hittar du Ryds ängar. Här varvas lövskogsbeklädda sluttningar med beteshagar och ängsmarker. Om hösten förvandlas naturreservatet till en gyllene sal fylld av färgsprakande löv och det är svårt att förstå att man befinner sig så nära tätorten.

Tips!

 • Ett stenkast från Ryds ängar ligger Karstorp Säteri med vacker utsikt över Karstorpssjön. Stanna till efter vandringen på en mysig Afternoon tea-buffé. 
 • Avsluta dagsutflykten med en omgång discgolf i höstsolen i den stadsnära oasen Karstorps fritidsområde.
 • Ryds ängar har flera ingångar till naturreservatet med bra parkeringsmöjligheter. Är det fullt på en parkering är det enkelt att bara köra vidare till nästa och ställa sig. Det går också utmärkt att ta stadsbussen till höstvandringen. För mer info och tidtabell, se vasttrafik.se. Sök på hållplats "Ulveket". 

2. Handla middagsingredienserna hos "grannen"

Lokalt och närproducerat

Runt om Skövde finns många mysiga gårdsbutiker för dig som gillar att handla lokalt i skördetid. Grönsaker, mjölk, kött, ägg och honung är bara några punkter på den långa listan över råvaror som produceras i området. Ett besök hos lokalproducenterna ger inte bara dig schysst mat i kylskåpet och fina saker till hemmet, det bidrar även till en levande landsbygd.

Tips!

 • Vi har samlat en mängd olika gårdsbutiker tillsammans med en karta så att du lätt ska hitta till närmsta gårdsbutik. 

3. Silverfallet

Vacker höstvandring i färgsprakande natur 

I naturreservat Silverfallet-Karlsfors, på platåberget Billingens sluttning, kan du höstvandra i en nästintill magisk miljö. Här färgas lövskogens trädkronor lysande gula om hösten och det vackra Silverfallet porlar längs bergets platåer och skapar en härlig plats att både vandra, fika och leka på. 

Tips!

 • Platsen bär även på spännande historiska lämningar från Skaraborgs största alunbruk som låg vid Karlsfors under 1800-talet. Runt om i hela området kan du se spår efter brytning av kalksten och alunskiffer.
 • Ta dig till höstvandringen kollektivt. Buss 613 från Skövde mot Lerdala tar dig till hållplats ”Karlsfors” där du sedan promenerar ca 1 km för att nå foten av vattenfallet. För aktuella tider, besök Västtrafiks reseplanerare här>>

4. Billingen

Fartfyllda höstupplevelser 

Njut av höstens härliga färger från cykelsadeln i mtb-spåren på Billingen. Rulla genom Billingens skogar, över stock och sten, längs uppmärkta mtb-spår av olika karaktär och svårighetsgrader. Utmana dig själv på ett tufft träningspass eller ta med hela familjen i det lätta kortare spåret Slangbellan. 

Tips!

 • På berget kan du även träna balans och teknik i Billingens pumptrackbanor. Här hittar du Nybörjaren och Utmaningen - två pumptrackbanor i olika svårighetsnivåer. 
 • Inte långt från pumptrackbanorna hittar du ett helt annat äventyr på högre höjder. Ta med familj och vänner och swinga er fram mellan träden i höghöjdsbanan Upzone.
 • Ingen egen cykel? Inga problem. I Billingecenter, mitt i hjärtat av området, kan du hyra mtb till hela familjen.

5. Hållbar shopping

Secondhand, loppis, vintage och antikt

Så här om hösten frodas inte bara svamp och bär i skogen utan även lusten till att förnya både i hem och garderob. Runt om Skövde finns en mängd loppisar och second hand-butiker där du kan hitta det du behöver. Redan älskade skatter som bara väntar på att få användas igen. Bra för både plånbok och miljö. På vår loppissida >> har vi samlat guldkorn att kolla in i närheten av Skövde. 

 

Tips!

 • Om hösten är vi många som vill rensa ut och organisera i hyllor, garderober och liknande. På loppis kryllar det av gamla fina burkar, korgar och lådor som passar perfekt till förvaring.
 • Då öppettiderna hos butikerna kan variera. Ha för vana att alltid dubbelkolla att det är öppet inför ditt besök.

6. Billingetrollets trollstig

Upptäcktsfärd för barnen 

Naturen är världens bästa lekplats. Ta med barnen på en vandring längs Billingetrollets trollstig och lär er mer om djur och natur. En 2 kilometer lång runda där barnen får lösa uppgifter som Billingetrollet lämnat längs vägen. En relativit kuperad stig som avslutas med skattkisteöppning i Billingetrollets grotta i Skogsmulleriket. 

Tips!

 • Det är enkelt att resa hållbart till Billingen. Med busslinje 8 tar du dig från resecentrum till berget på bara några minuter. Se tidtabell på vasttrafik.se
 • Mätta hungriga små magar hos Restaurang Berget i Billingecenter. Här finns både lunch, gofika och möjlighet till toapaus med de små.
 • Billingetrollets trollstig slutar i Skogsmulleriket där ni kan hälsa på i de små husen. Här finns även flera grillplatser med vindskydd för den som vill ta med eget och grilla.

7. Balthazar Science Center

Lekande och lärande med parkhäng

Ta med barnen till Balthazar Science Center och utforska naturvetenskap, matematik och teknik. På Balthazar får du testa olika interaktiva stationer och experiment, bygga, skapa och använda din kreativitet. Prova hur det är att labba med mystiska pulver, bygg legomonster, testa hur det är att köra lastbil eller hitta spännande saker i gruvgången. 

Tips!

 • I Café Kretsloppet kan ni slå er ner och äta en gofika eller lättare lunch.Tar du hellre med egen matsäck? Det går precis lika bra, det är bara att slå sig ned. 
 • Avrunda utflykten med en promenad till den nyinvigda lekplatsen i Boulognerskogen. 
 • Ta bussen till Balthazar Science Center. Busslinje 4 mot Hasslum tar er hela vägen fram. För aktuell tidtabell, kika på vasttrafik.se >>

8. Karlsfors gård

Konst, fika, shopping och grillmys 

På Billingens västra sluttning, med Silverfallet som närmsta granne, ligger gården Karlsfors. Här kan du njuta av vacker konst i konsthallen skapad av lokala konstnärer. Vägg i vägg med konsthallen ligger Butiken på Karlsfors där du hittar fina detaljer till hemmet och kan slå dig ned med en gofika i den mysiga miljön. 

Tips!

 • Bara ett stenkast från Karlsfors gård hittar du ett mysigt vindskydd beläget intill en hage på en höjd med fantastisk utsikt över nejderna. Här grillar du kvällsmyset och njuter av tystnaden i höstsolen. 
 • Har du med dig barnen? Perfekt! På Karlsfors gård kan ni nämligen låna en aktivitetsryggsäck innehållandes naturbingo, förstoringsglas, kikare, fakta om naturen och en massa annat skoj för hela familjen. Fråga i butiken. 

9. Kulturcykla mellan Skövde och Varnhem

Historisk cykeltur i höstskrud

Ge dig ut på ett historiskt äventyr på två hjul och kulturcykla längs den gamla banvallen mellan Skövde och Varnhem. Längs vägen passerar du många spännande pärlor som exempelvis Varnhems klosterkyrka och Kata gård. För den som önskar cykla ännu längre tar du dig enkelt och säkert vidare från Varnhem på cykelväg till Skara där ännu mer historia väntar.

Tips!

 • Missa inte att stanna till vid Skövdes äldsta kyrka i Våmb. En medeltida kyrka från 1100-talet med många historiska detaljer.
 • Fyll på energidepåerna med en fika hos Klosterkafét precis intill klosterkyrkan.
 • Vandra den fina vandringsleden Rosenstigen på 2 kilometer som tar dig förbi kalkstenstrappor och en vacker stenbro.
 • Missa inte heller att cykla Östen runt >>. En cykeltur genom vacker natur i gammalt odlingslandskap.

10. Hornborgasjön

Skåda flyttfåglar och njut av omgivningarna

Vi är många som känner till tranornas ankomst vid Hornborgasjön om våren, men visste du att de även besöker fågelsjön på hösten? Mellan slutet av augusti till början av oktober kan du skåda tranor när de åter igen passerar Hornborgasjön. Nu är de dock lite mer skygga än under våren och du ser dem bäst i skymning vid Trandansen, Bjurum när de flyger ut i sjön för att sova.

Tips!

 • Hornborgasjön är en av landets viktigaste rastplatser för fåglar, så även om hösten. Under vissa höstdagar kan upp till 50 000 gäss och änder rasta samtidigt i sjön. Det är en magnifik upplevelse. 
 • Besök naturum Hornborgasjön som ligger på pelare ute i vattnet på östra sidan av sjön. Där finns en utställning om sjön och dess rika fågelliv. Bredvid naturum kan du fika med vacker utsikt över sjön på Café Doppingen.
 • Området kring Hornborgasjön är fullt av mysiga caféer, gårdsbutiker och historiska sevärdheter. För fler tips besök visithornborgasjon.se