({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
 • Skövde /
 • Vinterupplevelser i Skövde

10 tips på mysiga vinterupplevelser

Ta vara på vinterns härliga dagar

Med vintern kommer tiden då vi kan ta det lite lugnt och uppleva en sak i taget. Vi passar på att låta solens strålar lysa på oss mitt på dagen och kan sitta inne och mysa på eftermiddagen och kvällen. Välj och vraka bland våra tips på hur du kan ta vara på vintern både utomhus och inomhus på bästa sätt i Skövde. 

1. Vinter på berget Billingen

Massor av aktiviteter och officiellt Vasaloppscenter

På platåberget Billingen sinar aldrig utbudet av aktiviteter >>. Här finns alltid något att göra året om. Som officiellt Vasaloppscenter erbjuder Billingen Skövde fina längdskidspår i olika svårighetsgrader. Klappar hjärtat mer för snowboard och alpin skidåkning erbjuder Billingebacken fin utförsåkning med milsvid utsikt och en fun park. På området finns också en isbana under tak >>, pulkabackar, restaurang >>, sportbutik med uthyrning >> och flera mysiga grillplatser. Allt detta bara 3 kilometer från Skövde centrum. Vill du stanna längre på Billingen finns här både hotell, camping och stugby >>.

 

2. Åka längdskidor på Billingen

Förstklassig skidåkning nära centrum

Bara tre kilometer från Skövde centrum ligger Billingen. Hit kommer skidåkare i alla åldrar för att njuta av 35 kilometer preparerade längdskidspår som slingrar sig genom platåbergets skogar. Här hittar du en av Sveriges modernaste och längsta konstsnöanläggning med 10 kilometer elbelysta konstsnöspår >> med plats för både dig som åker klassiskt och du som föredrar skatebädden.

Tips!

 • Hyr dina längdskidor nära skidsåpren. Slipp släpa på din skidutrustning och hyr istället allt du behöver direkt på plats >>.
 • Förläng din vistelse och boka övernattning på berget! Välj mellan hotell eller stuga >> med skidspåret runt knuten eller centrumnära boenden bara en kort busstur från berget.

3. En härlig dag på skridskoisen

Skridskoåkning i alla väder på Billingen

Oavsett vad du är sugen på för typ av skridskoåkning finns det i Skövde. Här kan du välja mellan inomhus under tak på Billingehov >> eller naturnära utomhus under tak på Arena Billingen >>.

Tips!

 • Efter att du åkt en tur på skrillorna kan du njuta av god mat och fika på Restaurang Toppen i Billingecenter >>. Här kan du också äta din medhavda matsäck eller även värma din mat i micro. 
 • Billingecenter >> finns det omklädningsrum och skåp där du kan förvara dina värdesaker. 

4. Vinterbus med familjen

Härliga vinterdagar utomhus

Gör en utflykt till Skövde med aktiviteter för hela familjen >> och njut av en trevlig stund tillsammans. Vi har samlat tips på mysiga grillplatser, de bästa pulkabackarna och isbanor för härlig skridskoåkning . Packa gärna med något att grilla och lite varm choklad för att förgylla vinterdagen med familjen.

Tips!

 • Ett säkert kort för en lyckad vinterdag är en tur till pulkabacken. I Skövde finns det många bra backar >> för en åktur med pulkan. Gamla Billingebacken hittar du på höger sida längs Alhyddevägen precis vid sista stigningen upp på berget. 
 • På andra sidan berget vid Stora Kulhult utanför Lerdala finns en härlig pulkabacke för stora som små.

5. Mysiga grillplatser och vindskydd

Vid sjöar, på Billingen och i skogen

På Billingens fritidsområde finns flera välbesökta grillplatser >> och vid några av dessa finns också vindskydd. Gör en utflykt och njut av en trevlig stund utomhus vid någon av grillplatserna eller vindskydd.

Tips!

 • På Billingens fritidsområde ligger Åsbotorpsjön. Runt sjön finns en tillgänglighetsanpassad asfalterad promenadslinga som är cirka 2 km med fin utsikt över Skövde.
 • Runt Hållsdammen finns också ett antal grillplatser och vindskydd utplacerade. Även dessa grillplatserna är försedda med ved.
 • I direkt anslutning till parkeringen på Billingens fritidsområde finns Aktivitetsplats Äventyret för hela familjen.
 • Vid Ryds grottor >> finns en iordningställd grillplats med parkering, bord och bänkar samt en vacker utsikt över östra Skaraborg.
 • Vid Ymsingsborg >> finns två olika grillplatser. Vid den gamla grillplatsen finns även vindskydd. 
 • I Rhododendrondalen finns en iordningsställd grillplats och bord och bänkar, men tänk på att ta med egen ved.

6. Vinterbad – 5 heta tips

Hitta din favoritplats för vinterbad

Allt fler dras till den härliga känslan och de positiva effekterna som kallbad kan ge oss. Med flera småsjöar i omgivningarna bjuder Skövde på många platser för vinterbad >>. Vi har samlat tips på några sjöar som är badvänliga även på vintern och vad som är bra att tänka på.

Tips!

 • Den djupa källsjön Simsjön erbjuder, med sitt klara vatten, flera olika badplatser där du kan vinterbada - Stora badviken, Herrekvarnsviken och Villeviken. 
 • Karstorpssjön är en riktig oas mitt i ett härligt friluftsområde i norra delen av Skövde. I området finns även grillplatser, motionsspår, volleybollplaner och många vackra små stigar för skogspromenaden.
 • Den lilla sjön precis intill Aspö gård, är varken stor eller djup. Men den har det som behövs - kallt vatten och en brygga med stege som välkomnar dig till ett uppfriskande rofyllt vinterbad.
 • Om sommaren är Sjötorpssjön, likt Simsjön, en mycket populär badplats med många besökare. Här i stadsdelen Skultorp kan du om vintrarna njuta av badplatsen i lite mer lugn och ro.
 • Med sitt centrala läge, i oasen Boulognerskogen i Skövde centrum, ger Boulognersjön dig en garanti på att det aldrig är långt till ett kallt bad i Skövde. 

7. Silverfallet i vinterskrud

Konst, fika, shopping och grillmys 

Naturreservatet Silverfallet >> är ett perfekt utflyktsmål även på vintern. Kalla vintrar kan du uppleva ett sagolikt islandskap som taget direkt ur filmen Frost.

Tips!

 • Gör ett besök på Karlsfors gård >> strax nedanför Silverfallet. Här hittar du inredningsbutk, café och konstgalleri. Här kan du också parkera om du kommer med bil för att besöka Silverfallet.
 • Bara ett stenkast från Karlsfors gård hittar du ett mysigt vindskydd beläget intill en hage på en höjd med fantastisk utsikt över nejderna. Här grillar du kvällsmyset och njuter av tystnaden i höstsolen. 
 • Har du med dig barnen? Perfekt! På Karlsfors gård kan ni nämligen låna en aktivitetsryggsäck innehållandes naturbingo, förstoringsglas, kikare, fakta om naturen och en massa annat skoj för hela familjen. Fråga i butiken.

8. Grön vintervandring

Vandring på barmark under vinterhalvåret

Vandring på sommaren är en populär aktivitet, men vad många inte tänker på är att det går precis lika bra att vandra på vintern >>. Varför sluta uppleva naturen bara för att temperaturen sjunker? De flesta associerar kanske vintervandring med snötyngda granar, rimfrost i träden och djurspår i snön. Men vintervandringen i Skövde består inte enbart av snö, det finns mycket att upptäcka längs vägen och dessutom är det härliga syret i luften lika friskt året om!

9. Kulturupplevelser i Skövde

Låt kulturen berika dina sinnen

I Skövde finns kulturupplevelser för alla åldrar och smaker >>. På konserter, teater, bio och konstutställningar samsas lokala förmågor med stora och välkända artister och konstnärer av olika slag.

Tips!

 • Besök Sveriges första kulturhus >> med bibliotek, bio, konsertsal, konsthall, restaurang och teater.
 • Ladda ner appen Skövde street museum >> och gå en självguidad stadsvandring i Skövde.

10. Smakfulla matupplevelser

Stort utbud av matställen 

Upptäck Skövdes caféer, restauranger och barer >>. Med fokus på närproducerade råvaror och mat lagad med kärlek finns det något för alla smaker. Kom hungrig och smaka på Skövde! Missa inte heller Kristins lilla saluhall >>, inrymd i ett gammalt spruthus för stadens brandkår.