({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Skövde /
  • Så gör du semestern mer hållbar
Tjej som vandrar på Högsböla ängar

Fotograf: Tobias Andersson

Så gör du din semester mer hållbar

Det ska vara lätt att göra rätt - därför har vi samlat våra bästa tips på saker du kan tänka på när du är ute och reser för att din semester ska bli mer hållbar.

1. Upptäck en ny säsong

Vissa tider på året är det fullt med besökare på en del platser vilket innebär stora påfrestningar på området. Genom att besöka dessa ställen ”off season”, alltså utanför områdets högsäsong, kan du bidra till många positiva effekter. Ett hotell som har gäster året om kan till exempel ha heltidspersonal istället för säsongsanställda. Naturen i ett välbesökt naturreservat har bättre chans att återhämta sig om inte alla besöker det samtidigt.
 
Tips på upplevelser "off season":
  • De populära vattenfallen vid Silverfallet-Karlsfors är magiskt oavsett tid på året. Upplev naturreservatet i färgglad höstskrud eller kanske i vitt islandskap? 

  • De mäktiga diabaspelarna vid Ryds grottor lockar många besökare som vill ta en selfie med den dramatiska utsikten som bakgrund. Besök Ryds grottor i soluppgång på vinterhalvåret för en upplevelse utöver det vanliga. Kanske äter du även frukosten framför lägerelden vid någon av grillplatserna?

Fotograf: Mårten Bergkvist


2.
Res hållbart 

I Skövde är det lätt att resa på ett hållbart vis. Här finns flera besöksmål som du enkelt når med både kollektivtrafiken eller via cykelvägar och små asfalterade landsvägar. Från Skövde Resecentrum går även bussar och tåg till en rad andra destinationer i området för den som är sugen på en dagsutflykt.   

Hållbara semestertips:

Läs mer:
Här hittar du tidtabell för busstrafiken i Skövde >>
Här kan du räkna ut hur klimatsmart din resa är med Semesterkalkylatorn >>

Fotograf: Tobias Andersson

 

3. Välj lokalproducerat på menyn 

Det är många restauranger i området som lagar mat på råvaror från vårt närområde. När du beställer mat och fika från trakten så gynnar du inte bara restaurangen eller caféet utan även de lokala producenterna som odlar, jagar, föder upp och förädlar råvarorna. Med andra ord, se till att dina pengar gynnar lokalbefolkningen så långt som möjligt.

Dessutom smakar det ju lite bättre när du vet var maten kommer ifrån.

Fotograf: Jonas Ingman

 


4. Handla småskaligt
 

Det finns många små gårdsbutiker och loppisar som levandegör landsbygden i Skövde. Ett besök hos dem bidrar både till en levande bygd, fler arbetstillfällen och kortare transporter.

Tips:
Mysiga gårdsbutiker att besöka >>
Loppisar, secondhand-och vintagebutiker >>

 

Fotograf: Tobias Andersson

 

5. Stanna längre på samma destination

Under semestern vill vi ofta uppleva så mycket som möjligt och det är därför lätt att vi gör misstaget att planera in på tok för många resmål och sevärdheter under en alldeles för kort period. Det resulterar ofta i att det bara blir stressigt vilket är raka motsatsen till vilken känsla man egentligen är ute efter när man är ledig. 

Genom att stanna flera nätter på ett och samma ställe ger du inte bara dig själv en skönare semester utan du ger även hotellet möjlighet att spara el och vatten som annars går åt till att tvätta lakan och handdukar varenda dag.

Så ta det lite lugnare och planera in lagom många stopp så får alla en mycket trevligare semesterupplevelse.

 

Fotograf: Irina polonina

 

6. Var rädd om vår natur

Visst har vi det bra här i Sverige som får vistas överallt i naturen oavsett vem som äger marken? Allemansrätten är en rättighet som bör vårdas, precis som naturen. En bra tumregel kan vara att tänka på att INTE störa och INTE förstöra när vi ägnar oss åt härliga naturupplevelser. Följ Allemansrätten! Du kan läsa mer om den på allemansratten.se >>
 
Tips:
På populära besöksmål är det lätt att parkeringen blir full. Hittar du ingen parkering? Rulla vidare! Undvik att parkera utanför anvisade p-platser då det sliter på naturen. Och den vill vi ju ha kvar, eller hur?

Fotograf: Mårten Bergkvist

 

7. Leta rätt på ett hållbart besöksmål

På hallbarhetsklivet.se >> hittar du verksamheter i hela Västsverige som anslutit sig till Hållbarhetsklivet – ett initiativ för att ställa om besöksnäringen till en hållbar sådan. Där hittar du allt från boendeanläggningar, restauranger och caféer till upplevelseföretag och butiker. 
 

Fotograf: Tobias Andersson