({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

11 måsten i Skövde

Fotograf: Tobias Andersson

Guide till fler upplevelser

Livet är fyllt av stora och små ögonblick som alla bidrar till härliga minnen. Upplevelser av platser, historia, kultur, natur, människor och mycket mer. Vi vill guida dig till ännu fler härliga ögonblick och därför har vi samlat 10 saker du inte får missa när du besöker Skövde.

1. Billingen Skövde

Ett berg att älska

Det är lätt att bli förälskad i Billingen och har du en gång besökt berget är det inte svårt att förstå varför Skövdebon är stolt över sitt berg. Bara 3 kilometer från stadskärnan erbjuds en rad olika aktiviteter för den som gillar livet utomhus. På Billingen kan du klättra, cykla mtb, åka längdskidor, swisha ned för Billingebacken, leka i Skogsmulleriket och mycket mer. 

 

Läs mer om Billingen Skövde

2. Upplevelsebadet i Arena Skövde

Prisat äventyrsbad

Ett populärt tillhåll för barnfamiljen är upplevelsbadet i Arena Skövde. Här bjuds det på vattenupplevelser för hela familjen. Kasta er ut i vildforsen, testa vilken vattenrutschbana som kittlar mest i magen eller mys med de allra minsta familjemedlemmarna i drakpoolen. 

Läs mer om Arena Skövde

3. Rhododendrondalen

En stadsnära oas

Det finns en skuggig plats. En hemlig skatt. Ett litet paradishörn. Omhändertagen av porlande bäckar och blanka dammar ligger den inbäddad i grönska på Billingens sluttning. Här blommar jättelika Rhododendronbuskar i slutet av maj men också spännande träd och växter som exempelvis det kinesiska ginkgoträdet. En stadsnära pärla i form av en gammal parkliknande trädgård, skapad under tidigt 1900-tal, som lever kvar än idag. 

Läs mer om Rhododendrondalen

4. Vallebygden

Idylliskt paradis på landsbygden

I detta sjörika, böljande landskap på Billingens västra sida möts du av en riktig idyll. Det är bländande vackert året om men kanske ändå mest känt för körsbärsblomningen om våren när hela området förvandlas till något som taget ur Astrid Lindgrens Nangijala. Här njuter man av prunkande blomsterängar, lummig lövskog, blommande körsbärsträd, glittrande sjöar och branta raviner. Ett område som gjort att vandra i. 

Läs mer om Vallebygden

5. Skövde kulturhus

Sveriges första kulturhus

Året var 1964 när arkitekten Hans-Erland Heineman fick i uppdrag att bygga Skövde kulturhus. Det resulterade i en unik byggnad med spännande karaktär. Nu som då ryms här bland annat en konsthall, bibliotek, stadsteater, restaurang, biograf och mycket mer. Med sitt centrala läge bara ett stenkast från resecentrum är en kulturupplevelse aldrig långt borta i Skövde.

Läs mer om Skövde kulturhus

6. Silverfallet - Karlsfors

Magiska vattenfall i vackert naturreservat

Silverfallet är ett populärt besöksmål dit många besökare vallfärdar om våren. Men visste du att det är minst lika vackert om hösten när lövskogen färgats gul eller om vintern i det vackra islandskapet? Förutom vattenfallet som rinner fram över kalkstenshällar, alunskiffer och sandsten finns här också historiska lämningar från 1800-talet. 

Tips!

  • Precis intill naturreservatet ligger Karlsfors gård med inredningsbutik, fika och konsthall. Här finns även ställplatser för husbil. 
  • Besök Silverfallet på sommar, höst och vinter. Då är det mindre folk i naturreservatet vilket gör det lättare att hitta parkering och du slipper leriga stigar som lätt uppstår på våren. 

 

Läs mer om Silverfallet

7. Vaholms brohus

Unikt brohus med historia

Gör ett besök vid det minst sagt annorlunda brohuset vid ån Tidan. Den övertäckta bron är byggd på 1700-talet och är troligen den enda i sitt slag här i Sverige. Vid en första åsyn förs tankarna lätt till de vackra broarna i Madison County och en solig dag när bron speglar sig i det stilla vattnet i Tidan är det en magisk plats att besöka.

Läs mer om Vaholms brohus

8. Trollstigen

En vandringsled i 3 delar

Upptäck Billingens vackra natur längs den stadsnära vandringsleden Trollstigen. Låt den ta dig genom trolska skogar, förbi rasbranter och bjuda dig på vidsträckta utsikter. En vandringsled som inte bara låter dig uppleva Billingens unika natur utan också utforska dess historiska platser. Välj mellan 2, 8 eller 12 kilometer. 

Läs mer om Trollstigen

9. Askeberga Skeppssättning

Sveriges näst största 

Strax utanför samhället Tidan i Skövde hittar du Askeberga Skeppssättning. 24 stora stenar som inte bara utgör Sveriges näst största skeppssättning utan även en spännande arkeologisk gåta som väntar på sitt svar. Ingen har nämligen hittills kunnat hitta en förklaring till varför detta enorma stenmonument inte liknar någonting annat i vårt avlånga land. En historisk plats som vittnar om en tid långt innan oss. 

Läs mer om Askeberga Skeppssättning

10. Matfestivalen

Mat, musik och glädje

Besöker man Skövde sista helgen i augusti finns det en sak man bara inte får missa - Matfestivalen. En stadsfest med fokus på lokalproducerad mat och musik. En riktig hemvändarhelg då Skövdeborna samlas på stan för att umgås och äta god vällagad mat. 

Läs mer om Matfestivalen Skövde

11. Gå på stan i Skövde

Missa inte att gå på stan i Skövde. Strosa på det stilrena torget, slå dig ner i någon av fåtöljerna och njut av folkvimlet en stund. Fyll på med energi på någon av stadens caféer och restauranger. En inspirerande lekplats för barnen finns i Kyrkparken ett stenkast från torget eller i Boulognerskogen bakom Resecentrum. Missa inte utbudet av butiker med det senaste inom mode och trender.