({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Arkitekturen bakom glashusen

De fem glashusen som användes av deltagarna i The 72 Hour Cabin är verkligen närproducerade i ordets rätta bemärkelse. Det är nämligen Jeanna Berger, dotter till Henriksholms ägare Staffan och Maria Berger, som har ritat dem. När Jeanna ritat husen tog svågern Jonas Fred Hell och hans kollega Robert Fridh från Fridh & Hells Bygg AB i Bengtsfors över och förverkligade hennes vision.

Glashusen är verkligen iögonfallande där de står på pelare mitt i den vackra dalsländska naturen. Jeanna Berger berättar att hon tog inspiration från de dalsländska ladorna hon lekte i som liten.

- Jag är ju uppvuxen på Henriksholm, och kände att jag ville hylla det typiskt dalsländska på något sätt – närheten till naturen. Redan från början hade jag bestämt att husen skulle stå på pelare, så att de inte skulle göra så stort avtryck i miljön. Det kändes bra att ha samma förhållningssätt till husens placering som jag tänker att de som bor i husen ska ha till naturen. Man ska gärna vara där, men helst lämna så små avtryck som möjligt.

Uppmuntra till lek

Det finns också ytterligare en tanke med att sätta husen på pelare – att uppmuntra och hylla lekfullheten och den totala friheten som finns när man befinner sig i naturen.

- Man får liksom ta ett kliv upp i husen, precis som jag fick göra som barn när jag klättrade i träden här ute på Henriksholm, säger Jeanna Berger.

Att bygga husen visade sig dock vara en logistisk utmaning modell större. Det första protoyp-huset byggdes upp i Fridh & Hells Byggs verkstad i Bengtsfors, och fraktades sedan ut till Henriksholm med hjälp av bil, släp, båt och till och med fyrhjuling!

- Vi fick ta med elverk och maskiner och allting annat ut till Henriksholm. Det är inte precis varje dag man bygger ett glashus mitt i skogen alldeles intill sjön, så det gällde att planera ordentligt, skrattar Jonas Hell.

Brinner för Dalsland

Övriga hus byggdes på plats ute på Henriksholm. Virket beställdes från Bolist i Bengtsfors och glaset kommer från Bengtsfors Glasmästeri. Drygt fem veckor efter att Jeanna gjorde de första ritningarna stod de fem husen klara på Henriksholm.

- Jag är jätteglad att ha fått den här möjligheten, och det har varit en otroligt rolig process att ta fram husen inför The 72 Hour Cabin, säger Jeanna Berger.

Jonas Hell, som har drivit sitt företag hemma i Bengtsfors de senaste sju åren, håller med sin svägerska.

- Både Jeanna, jag och min kollega Robban är genuina dalslänningar. Vi brinner för Dalsland och vill gärna att folk ska upptäcka hur fantastiskt härligt det är att bo här. Det är två och en halv timme till både Oslo och Göteborg och ännu närmare till Karlstad, så jag tycker att vi bor centralt här, men ändå mitt i naturen.