({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Par med picknick korg vid Hönö Klåva fyren

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

Ta båten och checka-in - 6 skärgårdsboenden du inte får missa!

Sätt lite extra guldkant på din båttur och låt dagsturen bli till en övernattning. Checka in på ett mysigt boende på någon av öarna Hönö, Öckerö, Björkö, Donsö eller Vrångö i Göteborgs skärgård. Här hittar du tips på bra boenden, mysiga restauranger, roliga aktiviteter, bästa badställena och mycket annat som förgyller din vistelse i skärgården.

 

I kartan här nedanför kan du se var de sex boendena ligger. Scrolla vidare under kartan för att läsa mer om respektive boende, om ön och vad som finns att uppleva. 

 

1 & 2. Bo gott på livfulla skärgårdspärlan Hönö

 Skärgårdshotellet, Hönö

Oavsett tid på året så bjuder hamnen i Hönö Klåva på ett myller av butiker, restauranger och utflyktsbåtar. Direkt från kajen checkar du in på Skärgårdshotellet Hönö. Morgonen därpå väntar en ljuvlig hotellfrukost och kanske ett morgondopp från de släta klipporna vid fyren bara en kort promenad från hotellet.

Boka boende på skärgårdshotellet

 Havskatten, Hönö

Inte långt från Hönö Klåva vid Hönö Röds hamn hittar du Havskatten ett hotell och vandrarhem precis intill havet och dessutom med en avkopplande bastu och utomhusjacuzzi.

Boka boende på Havskatten

Upplevelser på Hönö:

 • Ät något gott:  Njut av en lunch eller en middag med utsikt på Franses terrass. En klassiker man inte bör missa är Tullhusets fisksoppa Hos Lilling Cottage njuter du av god surdegspizza med omsorgsfullt utvalda råvaror. Här finns även ett tjugotal butiker och de flesta har söndagsöppet.

 • Missa inte: Öckerös tio öar är utmärkta att cykla på. Hyr din cykel hos Paolos Cykel och fyll cykelkorgen med färska räkor från Klåva fisk innan du trampar iväg på ditt cykeläventyr. 

  Båtturer med största torskarna på Marine Events, ruskigaste historierna på Hönö Båtturer eller mysigaste dunket på Kastor Boat Trips går från hamnen från morgon till kväll. 

  Fin vandring i Hönös Naturreservatet Ersdalen på Hönös nordvästra sida. Området präglas av en ovanligt omväxlande miljö med klipp- och sandstränder och grunda havsvikar. Avsluta vandringen med spabad och bastu hos Havskattens hotell och vandrarhem.

Gästhamn: Hönö Klåva

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

 

3. Bo på bryggkanten på Öckerö

 Nimbus Öckerö, Öckerö

Hos Nimbus bor du bokstavligt talat på bryggan i en stuga med toalett, dusch och ett litet kök. Den lilla gästhamnen ligger alldeles utanför och restaurangen känd för sina goda luncher och hembakade fika ligger alldeles runt hörnet. Längst ut på bryggan ligger bastun som du kan boka för dig och ditt sällskap.

Boka boende på Nimbus 

Upplevelser på Öckerö:

 • Ät något gott: Har du smakat Bohusläns specialitet äggost? På café Nimbus
  har du chansen att testa. Förutom äggost kan du njuta av hembakade bakverk, vofflor räksmörgsåsar och annat gott. 

 • Missa inte: I Öckerö hamn brevid apoteket hittar du en liten grön oas i Öckerö Örtagård. Kliv in i örtagården och njut av den ljuvliga doften av alla rosor. Från midsommar till augusti utgör det lilla lusthuset en fin scen när det varje tordagskväll erbjuds musikunderhållning i den lilla parken.

  Öckerös västsida kantas av klippor och block- och stenstränder. Ta dig till Prästängens idrottsplats endast en 20 minuterspromenad från Nimbus. Härifrån utgår flera stigar som tar dig ut till de vidsträckta klapperstensfälten vid Hummerviken och till Rördammen, ett stort våtmarksområde med ett rikt fågelliv. Mer information och karta hittar du här.  

Gästhamn: Nimbus Öckerö

 

4. Bo i lägenhet på den gröna ön Björkö

 Björkö Sealodge, Björkö

På öns västsida ligger den skyddade fiske- och båthamnen, här hittar du det lilla boendet Björkö Sealodge med tre fina lägenheter med härlig terrass och bara några minuter från salta bad och härliga promenader. På öns norra del finns det gott om orörd natur med öppna landskap, betande djur och blomstrande ängar. 

Boka boende på Björkö Sealodge

Upplevelser på Björkö:

 • Ät något gott: Njut av de nyfångade och nykokta skaldjuren från Björkö Seafood eller Feskeboa på de saltstänkta klipporna, fiskade av lokala fiskare på Björkö. Ett besök hos Seaside, deras moules frites och en smarrig crème brülé efteråt är ett måste när man besöker Björkö. Här har du också en magisk utsikt mot västerhavet och solnedgången.

 • Missa inte: De härliga vandringslederna och doftande liljekonvaljer på en av Björkös alla skogsslingor och njut av att sitta och titta på havet i en lugn vik och andas havsluft.

Gästhamn: Björkö hamn

Fotograf: propellerboys.se

 

5. Bo och ät gott på anrikt ismagasin på Donsö

 Isbolaget, Donsö

I hamnen på Donsö möts du av en parad med röda fiskebodar. Här finns handelsbod, en pizzeria, en liten men utsökt glasskiosk och längst ut på piren Isbolaget restaurang och hotell. Här bor du i ett hus med historia, som bokstavlig talat sitter i väggarna. Mellan 1953 till 1993 producerades här massvis av is till de fiskebåtar som utgick från Göteborg. Inne i restaurangens har man bevarat väggarna och du ser spåren av arbetet av flera års hackande av is. 

Boka boende på Isbolaget


Upplevelser på Donsö:

 • Ät något gott: Njut av västkustens godaste espresso på Café Popsicle i hamnen. På menyn finns både fika och mat lagat på lokala råvaror och med inspiration från det hållbara havet med både musslor och tång. Längst ut på piren ligger även Isbolaget där du njuter av en härligt rustik meny i ett gammalt ishus med utsikt över skärgården.

 • Missa inte: Hyr en cykel av Isbolaget och cykla över bron till Styrsö. Här kan du bada vid Brännholmsviken, en vacker liten bukt på öns södra sida med sandstrand. Långt från bebyggelse och inte speciellt välbesökt. Troligen ser man fler får än människor. Följ sedan Skäretvägen alldeles utmed vatten bort till Styrsö Bratten och Café Öbergska njut av något gott att äta och dricka i deras lummiga trädgård.

 • Öar i närheten: På den obebodda ön Rävholmen finns en magisk sandstrand längst inne i viken. På öns högsta topp ligger en militärbunker som är värt en klättringsexpedition för att få utsikten. Här finns många underbara naturhamnar och på öns sydvästliga sida finns en bra hoppklippa på cirka 8 meter - spännande för hela familjen. 

Gästhamn: Donsö hamn

Fotograf: Steampipe Production Studio AB

 

6. Sjöbod med självhushåll på badön Vrångö

 Kajkanten Vrångö

Hos Kajkanten bor du i moderna sjöbodar i en genuin skärgårdsmiljö i Vrångö Hamn. Ön är känd för sin vackra natur och ypperliga badmöjligheter i form av 25 sandstränder och klippor att dyka ifrån. Vill du ut på tur så finns cirka 8 kilometer tillgänglighetsanpassade naturstigar att vandra på. 

Boka boende på Kajkanten

Upplevelser på Vrångö:

 • Ät något gott: Slå dig ner på öns restaurang Hamnkrogen Lotsen eller hos Popsicle café Vrångö (öppnar i maj 2022) eller köp med en påse färska räkor från Fiskeboa på Vrångö och avnjut från klipporna.

 • Missa inte: Lotsutkiken med fin vy över Göteborgs hamninlopp med Vinga i väster och Öckerö, Fotö, Hönö i norr. Vandra i naturreservatet Vrångö skärgården och upptäck de finaste sandstränderna.

 • Öar i närheten: Söder ut till Kungsö eller Tornö med sina unika och fantastiskt fina lagun med långgrund sandbotten, klättra upp till de gamla bunkrarna på toppen av öarna. Här hittar du även ön ön Yttre Tistlarna med sin intressanta historia kring fyren och fyrvaktarens liv. På väg till Tisslarna från Vrångö passeras ett sälskyddsområde där det alltid går att skåda sälar nästan året runt, ta hänsyn till de små liven så de inte störs. Sydost om Vrångö ligger Valö med fina slipade hällar och klapperstensfält, härifrån siktar du även ön Tistlarna med sin fyr. 

Gästhamn: Vrångö hamn

Fotograf: Maja Nylander/Kajkanten