Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Styrsö

    Fotograf: Johannes Berner/Göteborg & Co

Styrsö – Skärgårdsidyll med hållbarhet i fokus

Det tar inte mer än 30 minuter att ta sig från centrala Göteborg ut till skärgårdspärlan Styrsö. Ön är ett hållbart turistmål, dels då du kan resa hit kollektivt med regionaltrafiken samtidigt som öns restauranger och caféer till stor del serverar det som odlas på ön.

Faktaruta

Ta dig hit:

  • Med båt Västtrafiks båtlinje 281eller 282  från Stenpiren (centrala Göteborg) alternativt från Saltholmen till hållplats Styrsö Bratten. Se reseplanerare nedan.

Sök i reseplaneraren

Bo:

Äta:

Tänk på att aktivitetsutbud och öppettider för restauranger, butiker och boenden varierar över året. Aktuell information hittar du på företagens egna hemsidor.

 

Bilfiria gator och charmiga vyer

Pärlbandet av öar längs Göteborgs kust är vad man skulle kalla renodlade skärgårdsidyller. Den ena ön är charmigare än den andra, samtidigt som de flesta öarna än idag är helt bilfria. Styrsö är inget undantag, här är det cykel och moped som gäller om du har promenerat färdigt för dagen.

Pensionat Styrsö Skäret

Ön är full med charmiga passager och smågator genom både hus och bodar, men för att upptäcka ön från sin bästa sida bör du ta på dig vandringskängorna och bege dig upp till Stora Rös som är öns högsta punkt. Därifrån har du en oslagbar utsikt över hela skärgården.

 

Prisbelönt och närproducerat

Sedan 2012 har Ola Tulldal drivit White Guide-pensionatet Styrsö Skäret tillsammans med sambon Ylva Sjöberg. Tidigare var paret bosatta i Göteborg och arbetade tillsammans på Sjömagasinet innan flyttlasset gick till Styrsö för 17 år sen.

- Vi hoppade in mitt under brinnande högsäsong i juni i samband med att matsalen skulle byggas ut, så det var fullt med gäster både inomhus och utomhus, säger Ola.

Ola säger att han och Ylva mest flyttade ut på prov till en början och pendlade fram och tillbaka mellan Göteborg och Styrsö, men snabbt blev båda två förälskade i den idylliska skärgårdsmiljön. Efter att ha fått fast anställning blev flytten permanent, och idag kan paret titulera sig pensionatsägare.

Fotograf: Lina Börjesson

 

Fokus på hållbarhet

En stor del av arbetet på pensionatet Styrsö Skäret grundar sig i hållbarhet. Hela verksamheten är KRAV-certifierad sedan 2015, och värnandet om miljö och hållbarhet ser man tydliga spår av både i restaurangen och i pensionatets rum.

- Det är alltid något på tallriken som kommer direkt från vår egen trädgård, och vid säsong kan vi göra en hel meny på det vi skördat, säger Ola.

Det är inte bara restaurangen som har ett tydligt hållbarhetsfokus. När det kommer till inredning och möbler i pensionatets olika rum är KRAV-märkning och miljöprogram en stor del av verksamheten. För Ola och Ylva är det minst lika viktigt att kunna utbilda både gäster och grannar inom hållbarhet som det är att erbjuda närproducerad mat efter säsong.

- Vårt mål är att alltid kunna laga god mat på lokalproducerade och säsongsbaserade råvaror. Jag ser det som vår skyldighet att utbilda både gäster och anställda kring idén om att lämna så små avtryck som möjligt, säger Ola.

Psst! Visste du att varje rum på pensionatet Styrsö Skäret har ett eget namn med en unik historia bakom sig? Bland annat kan du sova i både Kapten Nils rum och Fritjof Seglarens rum.

 

Tre platser du inte vill missa på Styrsö!

1. Viken vid Brännholmen

Brännholmsviken är en vacker bukt på Styrsös södra sida. Här är det lugnt och stilla, långt från bebyggelse och du kan få en avkopplande stund för dig själv. Perfekt för en picknick med färska skaldjur i matsäcken!

2. Boulebaren på Öbergska

Café Öbergska har mer att bjuda på än bara kaffe och goda bullar. Här kan du spela några rundor boule i den lummiga trädgården medan du lyssnar på livemusik från caféets scen. Spana in caféets Facebooksida för att se när nästa uppträdande är.

3. Isbolaget Donsö

Ja, detta tips är visserligen inte på Styrsö. Men det går snabbt att vandra över bron från Styrsö till den lilla ön Donsö. Längst ut på piren i Donsö hamn hittar du ett ombyggt ismagasin och i den unika lokalen kan du idag äta och sova gott. Helt klart värt att spana in!

 

Nära till idyllen

Ett stenkast från pensionatet kan du hitta Café Öbergska som bland annat har sin egen ”örtaträdgård” och boulebana. Det lilla caféet har både matiga och söta rätter att erbjuda och är därför lika perfekt för lunchen som för fikapausen. Caféet drivs genom en hembygdsförening, och förutom både café och örtaträdgård driver man också ett litet galleri med butik där du kan hitta unik inredning med en gedigen lokalförankring.

Om du fortsätter promenera västerut på ön kommer du så småningom till Styrsös andra färjeläge vid Tången. Härifrån har du en naturskön promenad ner till Stjärnvik och Halsvik, två vikar som tillsammans utgör en lite större bukt. Här är det fullt med vackra badplatser och kala klippor. På särskilt soliga dagar kan badvattnet också bli extra varmt eftersom bukten ger lite skydd från havsströmmarna.

 

Strax utanför Göteborg

Det räcker att åka några hållplatser utanför Göteborg för att komma till Hönö, Gunnebo slott, Marstrand, Alingsås, Styrsö & Vrångö och Floda & Nääs. Sex utmärkta resmål värda en dagsutflykt.

 

Faktaruta

Ta dig hit:

  • Med båt Västtrafiks båtlinje 281eller 282  från Stenpiren (centrala Göteborg) alternativt från Saltholmen till hållplats Styrsö Bratten. Se reseplanerare nedan.

Sök i reseplaneraren

Bo:

Äta:

Tänk på att aktivitetsutbud och öppettider för restauranger, butiker och boenden varierar över året. Aktuell information hittar du på företagens egna hemsidor.

 

Andra har också läst: