({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Familjeaktivitet hos Nordens Ark

Fotograf: Julia Mjörnstedt Karlsten

Följ med Julia Mjörnstedt Karlsten på en mysig familjehelg

Vill du ha inspiration till en mysig familjehelg i norra Bohuslän och Dalsland? Följ med Julia Mjörnstedt Karlsten och hennes familj på äventyr bland djur och natur.

Tidigt en lördagsmorgon packade vi in oss i bilen och körde norrut mot Bohuslän. Vårt mål med första delen av resan var Nordens Ark, en djurpark med syfte att bevara utrotningshotade djur och biologisk mångfald.

På så vis är det ingen klassisk djurpark med små hägn och öppna ytor, utan här får djuren leva i miljöer så lika deras naturliga miljöer som möjligt med gott om gömställen för att kunna dra sig undan.

 

Djurpark med eget hotell

På området finns både kafeer och restauranger men även grillplatser där man kan ta med sig egen fika. Barnen var sugna på att grilla så innan vi kom fram stannade vi på KustCharken för att köpa med korvar, grillkol, och snacks inför kvällen. KustCharken har ett stort utbud av korv, ost, kött, fisk och andra lokala råvaror!

Sen checkade vi in på Nordens Arks egna hotell, precis vid ingången! Vi fick ett stort rum med plats för hela familjen. Efter lite bråk om vem som skulle sova i överslafen tog vi på oss gott om kläder och begav oss ut i parken! Såklart kittade med pins!

 

Dags att klappa djur i Lantgården

I parken finns gott om kartor som visar var de olika djuren finns. Efter entrén kan man antingen gå vänster ner till Lantgården eller höger upp till de vilda djuren.

Vi brukar alltid börja med att gå till Lantgården. Där finns grisar, lamm, kaniner och andra djur att titta på, klappa och bekanta sig med. Men även roliga aktiviteter så som höhoppning och käpphästbana.


Älskar den smarta gristunneln som både är rolig och lite spännande.

Sen var det dags för lunch och grillning! Enklaste efterrätten: smördeg på rulle som görs till små knyten med nutella i. Stek i panna över elden och rulla i socker och kanel!

 

En annorlunda julafton

Mot de vilda djuren, men först ett stopp vid den låååååånga gungan!

Amurtigern, kanske de vackraste djur som finns? Denna dag var de dessutom på sitt bästa humör och visade upp sig.


Nordens ark har öppet nästan alla dagar om året och är en fantastisk plats. Vissa år har vi till och med varit där på julafton, en väldigt mysig tradition!

 

Som vackrast utanför högsäsong

Efter Nordens Ark bytte vi om och tog bilen till Kungshamn. Lika vackert året runt, kanske ännu mer värt ett besök nu när inte alla turister är där?

Vi åt en fantastisk avsmakningsmeny och den minsta i sällskapet blev så väl omhändertagen med specialfixad mat och barnvänliga drinkar. Vårt äldsta barn, som älskar mat, fick papper och penna och betygsatte all mat som sedan lämnades till kocken. Höga betyg rakt igenom!

 

Vandringstur i Dalslands skogar

Morgonen efter begav vi oss mot Dalsland och Ragnerud Vandringsdestination. En supermysig plats för vandring, camping och övernattning i stugor. Försedda med kartor, naturbingo och kikare gick vi ut på en 2,5 km vandring anpassad till barn.


Trots lite duggregn var skogen otroligt vacker. Vi åt medhavda mackor vid sjön.

Och visst kan man spela minigolf i oktober!


På bilden nedan ser ni vår mysiga stuga med utsikt över sjön. Det var inte riktigt badväder men vi ser fram emot att komma tillbaka till Ragnerud i vår eller sommar och göra bomben från bryggan!

 

Text och foto: Julia Mjörnstedt Karlsten