({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Valleleden

Vid den vackra sluttningen av platåberget Billingen har inlandsisen lämnat efter sig det särpräglade Valleområdet. Ett sjörikt och mjukt böljande kulturlandskap och ett pärlband av små sjöar. I detta varierade landskap, går den 10 kilometer långa Valleleden genom ängar, betesmarker och åkrar. Du passerar ädellövskog med utsikt över mängder av sjöar.

Leder i skiftande landskap

Lederna går genom ett skiftande och sagolikt landskap,

Vidunderlig körsbärsblomning

Under vårkanten, när körsbärsträdens vita blommor smyckar området, är det som att kliva rakt in i Astrid Lindgrens Nangijala - tiotusentals körsbärsträd står i blom på Billingens västra sluttningar. En brant stig tar dig upp till Jättadalen, en djupt skuren bäckravin med lodräta stup, grottor och höga diabasblock. Härifrån har du en milsvid utsikt över Vallebygdens mosaik av sjöar och åkerfält.

Leden: Flexibiliteten i den närmare 60 km långa Vallelleden gör Valle till ett fantastiskt rekreationsområde. Leden tar dig genom naturreservaten Eahagen-Öglunda ängarHöjentorp-DrottningkullenJättadalen-Öglunda grottaTorp och Ökull-Borregården som alla är av skiftande karaktär. I Vallebygden finns även fler reservat.

För många besökare är Valle förknippat med ett pärlband av tindrande sjöar, väl hävdade beteshagar med sin speciella flora och fauna och lövskog med inslag av bl a fågelbär. I många av sjöarna får du även fiska med fiskekort. I skarp kontrast till detta står platåberget Billingen med fin utsikt mot sjölandskapet nedanför. Kring Valle finns även många spår av mänsklig historia. Du bör definitivt besöka Varnhems klosterkyrka med kopplingen till Birger jarl och berättelsen om Arn.

 

Fakta om leden

Längd:

Valleleden är en 10,3 km lång vandringsled

Ungefärlig tid:

På en timme hinner de flesta gå cirka tre kilometer i ganska maklig takt. i

Markering:

Leden är väl utmärkt med orangea stolpar

Svårighetsgrad:

Svårighetsgraden på de flesta lederna går att karaktärisera som lätt till medelsvår, beroende på vilken del av Valle du besöker. Ibland går vandringsleden med betande djur. Några sträckor kan kräva kängor eller stövlar vissa årstider.
Kontaktinformation


Telefon: +46