({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Ekelunds Linneväveriet i Horred

Fotograf: Jonas Ingman

5 stopp i Tygriket värda en omväg

Här kommer tips på fem platser du definitivt måste stanna till vid när du besöker tygriket i Mark, söder om Borås.

Outlet i Gällstad

Ett givet stopp på shoppingrundan är Gällstad. Här skryter man med sina många ouylets, som ”representerar 400 varumärken”, där Lager 157 hör till veteranerna. Den som tröttnar på shopping kan ta en avkopplande tur till sjön Åsunden, några mil från Gällstad. Runt sjön finns tre sevärda besöksmål: Hofsnäs Herrgård, Åsundsholm och Torpa Stenhus. Det sistnämnda är ett av Sveriges bäst bevarade herresäten från 1500-talet. Godset är privatägt men öppet för allmänheten med både boende, matservering och butik.  

Fotograf: Jonas Ingman M2B AB

Rydals museum

Den som är intresserad av textil industrihistoria ska absolut besöka Rydal. Ett välbevarat brukssamhälle, klassat som riksintresse och uppbyggt runt ett av Sveriges första spinnerier, Rydals Manufaktur AB. Sven Erikson, Västergötlands hyllade textilpionjär och entreprenör, anlade fabriken runt 1850, då han behövde garn till det mekaniska väveriet i Rydboholm som han också grundat några år tidigare. 1984 var konkursen ett faktum och idag har fabriksbyggnaden blivit Rydal museum med omfattande programverksamhet. Delar av maskinparken finns kvar och kan köras. Här finns flera utställningar, liksom en hantverksbutik och ett värdshus inrymt i den gamla disponentvillan.

Fotograf: David Márquez / Rydals Museum

Kasthall i Kinna

När elektriciteten kom till Kinna grundade fabrikör Ludvig Anderson (1889) Sveriges första industriella mattfabrik. Kasthalls vävda och handtuftade mattor har ett grundmurat kvalitetsrykte världen över. Produktionen sker fortfarande i Kinna, men företaget har showroom i Milano och New York. Kasthall jobbar med de främsta formgivarna sedan 1950-talet. Varje matta är unik och kunderna är oftast stora arkitektbyråer med offentliga inredningsuppdrag. I fabriksbutiken kan man göra kvalitetsfynd.

Fotograf: Jonas Ingman, M2B AB

Mangel och linne i Horred

I Horred finns världens största stenmangel och, troligtvis, världens äldsta textila familjeföretag – Ekelunds Linneväveri som grundades 1540. Företaget drivs nu av sjuttonde generationen och idag är man mycket publiktillvänd med väverivisningar, företagsutställning, restaurang och stor fabriksförsäljning. Horreds jättelika stenmangel, mangelkistan, väger åtta ton. Den är byggd för att drivas av hästar och finns i Horreds hembygdsmuseum vid kyrkan. Ringer man hembygdsföreningen så visar de mangelrariteten mot betalning.

Fotograf: Jonas Ingman

Lydde gård

Det finns ett 60-tal förläggargårdar i Tygriket, många med anor från 1700-talet. Huvuddelen är privatbostäder och bara öppna för allmänheten på Förläggargårdens dag i maj/juni. Till Lydde gård, nära Kinna, kan man dock komma när som helst. Lydde är en renoverad förläggargård, omgjord till ekologiskt pensionat med ytterst varsam hand. På Lydde finns laddstation för elbil och här använder man insamlat regnvatten i tvättmaskin och toaletter. Alla sängkläder är av ekologisk bomull och ull. Hela renoveringen, som fått byggnadsvårdspris, är ett jätteprojekt genomfört av ägarna Siv och Lasse Larson med stöd av bland annat Nääs byggnadsvård. Den som tar in på Lydde, och har rest kommunalt, får tio procents rabatt!

Fotograf: Maria ZeilonAndra har även läst: