({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Unga kvinnor besöker Abecita Popkonst och foto.

Fotograf: Göran Assner

Tio konststopp

Sugen på samtidskonst? I Västsverige finns en rad konstmuseer som tillsammans speglar konstens alla riktningar – från 1900-talet till idag. Upplev konsten inne på museet eller ute i naturen – en aktivitet för alla väder.

Abecita Popkonst & Foto

Abecia Popkonst & Foto visar grafik och foto av världsklass i en lokal som tidigare var Borås gamla korsettfabrik. Du behöver inga förkunskaper eller krav på att ”kunna konst” för att njuta av verk av Andy Warhol, David Hockney, Louise Bourgeois och Roy Lichtenstein; för att nämna ett litet urval.
Utställningarna byts med ca fyra månaders mellanrum och visas på tre våningar. Här finns också ett café, en designshop och en välsorterad bokshop med unika fotoböcker.

Borås konstmuseum

Borås konstmuseum finns en fin samling med 1900-talskonst och samlingen växer ständigt genom framsynta inköp. Museet visar ofta tre utställningar parallellt, och i kulturhuset, där museet är inrymt, finns en fin restaurang, bibliotek och infocenter. Borås stad arrangerar också Borås internationella skulpturbiennal och No Limit Street Art – som förvandlat staden till en av Europas intressantaste stadsgallerier.

Fotograf: ROBERT DAHLBERG

Nordiska Akvarellmuseet

Ett museum byggt på vilja och vatten med akvarellkonst från hela världen, öppna verkstäder, ateljéer och en lång rad kulturarrangemang. I restaurang Vatten äter man gott med hänförande utsikt över vattnet och skulpturen ”Fyren”.

Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm

Konstmuseet i Skövde

I Skövde kulturhus – Sveriges första, invigt 1964 och ritat av Hans-Erland Heineman – huserar konstmuseet med fokus på samtidskonst. Museet har stora donationer med konst av Anna Sjödahl, Elli Hemberg och Ester Henning. Kulturhuset innehåller även bibliotek, biograf och restaurang.

Löfwings konst, krog och kafé i Broddetorp

Ett stenkast från Hornborgasjön har konstnären och naturmålaren Göran Löfwing sin ateljé med utställningar, restaurang och café. ”En kaka på bild smakar inte mycket. En oljemålning på bild doftar inte. Välkommen till Löfwings och upplev konst, god mat och trevliga möten – i verkligheten” lovar webbsidan.

Dalslands konstmuseum i Upperud

I gammal bruksmiljö och med hänförande utsikt över sjön Spången ligger Dalslands konstmuseum. Museibyggnaden är Västsveriges första ekohus. I bottenvåningen finns en Dalslandsamling och i de tre övriga utställningsrummen visas samtidskonst. På Café Bonaparte – döpt efter Napoleons brorsdotter Egypta Bonaparte som under ett år var gift med dalslandspatronen Arvid Påsse – kan man avnjuta både fika och utsikt.

Lokstallet i Strömstad

Västsveriges största rum för konst – åtminstone i kubik! I det gamla lokstallet från 1903 – det är 7,5 meter från golv till tak – visas samtidskonst av etablerade konstnärer samt en jurybedömd salong om året.

Konstnärernas kollektivverkstad i Bottna

I skärningspunkten mellan hav och berg ligger Konstnärernas kollektivverkstad Bohuslän med konstnärsateljéer – här finns Sveriges enda stenateljé – utställningshall och café med skulpturgård. Några hundra meter därifrån finns anrika Gerlesborgsskolan med utställningar och restaurang. 

Konsthallen Bohusläns museum i Uddevalla

I det populära Bohusläns museum finns en konsthall för samtidskonst som inte sällan djupdyker i museets samlingar, problematiserar och ställer frågor. Utställningarna spänner från etablerade konstnärskap till nykomlingar, från nationellt till internationellt.

Skulptur i Pilane

Från klipporna i Pilane på Tjörn blickar den 14 meter höga skulpturen Anna (skapad av Jaume Plensa) ut över Västerhavet och den bohuslänska arkipelagen. I Pilane kan du vandra omkring i ett mångtusenårigt kulturlandskap och samtidigt uppleva nutida konst av världsklass. Tidningen The Guardian har utsett Skulptur i Pilane till en av Europas tio finaste skulpturparker.

Fotograf: Anders Jonsson, Södra Bohuslän Turism

Andra har också läst: