({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
  • Fotograf: Jacob Karström

Hallå, Gert Wingårdh!

  • Anna-Stina Lindén Ivarsson

Sveriges mest välkända arkitekt, född i Skövde och verksam i Göteborg. Redan 1988 fick Gert Wingårdh det prestigefulla Kasper Sahlinpriset för Öijareds golfklubb. Ett av hans senaste projekt är det cirkelformade Orangeriet i Stadsparken i Borås med skjutbara glasfasader och fönsterramar av svartbränd ek som rymmer ett centrum för hållbarhetsfrågor.

Hur skulle du beskriva din främsta kvalitet som arkitekt?

– Lyssnande.  Vi tillför kunderna det de inte visste att de ville ha. Det är lite som psykoterapi, lyssnandet är viktigast. Sen använder vi vår kunskap och drar en slutsats. På så sätt kan vi hjälpa kunden att omforma en dröm till en byggnad.

Hur många byggnader har du ritat i Västsverige?

– Ingen aning, det är svårt att räkna. Astra Zeneca i Mölndal består till exempel av en mängd byggnader. Men kanske har jag gjort ett femtiotal objekt.    

Nämn några av dem som du är mest stolt över?

Universeum (2001) Öijareds golfklubb (1988), Chalmers kårhus (2001) och Kuggen (2010). Universeum därför att det är en så publik byggnad, sju miljoner besökare hittills, det är fantastiskt. Det är en lättillgänglig byggnad, förståeligt sammansatt av olika material, trä och glas. Och nästan allt inuti är styrt av en regi som vi har tänkt ut. Så det finns många dimensioner i det huset. Öijared tycker jag om för att det var det första vi gjorde och Kuggen är min favorit för sin färgrikedom och sin allmänna livsglädje.  

Andra har också läst: