({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Gå till innehåll Tillbaka till början
  • Fotograf: Beatrice Törnros

Kulturevenemang 2018

Här hittar du årets största första kulturevenemang i Västsverige: festivaler, konserter, konstvandringar och massor av annat skoj. Evenemangsartikeln uppdateras kontinuerligt - boka in i kalendern redan nu!

JUNI:

Summerburst Festival 2018: 1-2 juni, Göteborg

Sveriges största dansmusikfestivalen Summerburst är tillbaka på Ullevi och det är för 7:e året som festivalen hålls i Göteborg. I år går arrangörerna ”All in” och på Summerburst 2018 spelar bl a Axwell&Ingrosso, Vigiland, Martin Garrix, Juicy M, King Arthur, La Fleur, Benny Benassi, Alan Walker, Heidi och Will Sparks. Summer starts here!

 

Clandestino Festival: 7-10 juni, Göteborg

Den 16:e upplagan av Clandestino Festival äger rum på olika platser i och utanför Göteborg. Vid sidan av huvudsätet på Pustervik kommer arrangemang ordnas på bland annat Oceanen och i nyrenoverade Gamla Svenneby kyrka som byggdes på 1100-talet. Den eklektiskt spännande festivalen, som i år dessutom förstärkt sitt konstnärliga råd med Wildbirds & Peacedrums Mariam Wallentin och Andreas Werlin, har hittills bokat följande artister; Altin Gün, Faka, Stella Chiwishe och Sudan Archives.

 

Uddevalla Solid Sound: 15-16 juni, Uddevalla

Med hög ambition och arrangörernas brinnande intresse för musik har Solid Sound gått från en liten stadsfestival till en stor publiksuccé. Helgen innan midsommar bjuder Uddevallas stora musikfest på några av våra störta och mest populära artister. Tidigare år har vi bl a fått träffa Thåström, Icona Pop, Laleh, Veronica MaggioAnna Ternheim och Timbuktu. Årets artistbokningar är på gång och programmet meddelas under våren.

Fotograf: Linda Svensson Photo & Design

 

Sommartorsdagar i Borås: 29 juni – 10 aug, Borås

De driftiga företagarna i Borås har tillsammans med sponsorer, Borås City och Borås TME har under snart 30 år (2019) skapat en av Västsveriges största stadsfestivaler varje torsdag under perioden 29 juni-10 augusti. Vi kommer att få se allt ifrån Sabina Ddumba till Hoffmaestro på stora scenen, Jecko & Jessie till Bamse och däremellan en massa sköna lokala förband och dansband i Stadsparken. Kvällens huvudartist gör även en kortare nattklubbspelning på First Hotel Grand. Programmet för 2018 kommer under våren.

Fotograf: Per Kristiansen

 

JULI:

Åmål’s Blues Fest: 12-15 juli, Åmål

Åmål’s Blues Fest är en internationell bluesfestival som vuxit till Sveriges främsta sen starten 1992. Allt ligger centralt beläget vid Vänerns vackra strand och överallt pulserar det av musik; på gator, torg, caféer, restauranger och i Bluesterminalen ÅMÅL med över 100 artister från USA, EU och Skandinavien som uppträder på ett tiotal platser under dessa Åmåls ”blå dagar”.
Just nu pågår det spännande arbetet med att ta fram artister inför Åmål's Blues Fest 2018 och programmet fylls på allt eftersom artister blir klara!

Fotograf: Jonas Ingman - M2B AB

 

Taubespelen: 14-15  juli, Orust

Taubespelen på Orust är ett utomhusevenemang där våra största artister tolkar Taubes visor - på sitt sätt. Med scenen nere vid vattenbrynet får publiken tillsammans med musiken en helt annan dimension av Evert Taubes låtskatt. Här finner du den idyll som Evert Taube beskriver i “Jag kommer av ett brusand hav”, “Inbjudan till Bohuslän” och “På Orust”. Programmet för Taubespelen 2018 presenteras under våren.
Artister som tidigare uppträtt på Taubespelen.

 

Slottsopera på Läckö slott: 15 juli – 4 aug, Lidköping

Blodig sommar på Läckö… VAMPYREN!
Det blir Sverigepremiär och debut på borggården för ”Vampyren” av Heinrich Marschner; en skådespel som hakar på vampyrtrenden med en romantisk opera från 1828 som bjuder på suggestiva körer, drabbande rollporträtt och en kusligt spännande historia.

Fotograf: Simon Irvine

 

Gunnebo Sommarteater: 4 juli-12 augusti, Gunnebo slott, Mölndal

Göteborgs största sommarteater spelas i den engelska landskapsparken i närheten av Stensjön. I år står publiksuccén ”Kuta och kör!” på programmet med Allan Svensson, Ola Forssmed, Ewa Roos, Lotta Thorell och Sofie Lindberg på scen. Alla platser under tak!

 

Hova riddarvecka:  juli, Hova, Gullspång

I juli blåses revelj av stadsvakten i Hova vilket är inledningen till en fantastisk medeltidsvecka (9 dagar) med Nordens största dagliga riddarkortege och tornerspel. Riddare med frustande hästar drabbar varje kväll samman i kampen om Svea Rikes krona och hela Riddarveckans tanke är att familjer – i tidstypiska medeltidsdräkter eller semesterklädda - ska njuta av skådespelet och ha riktigt roligt till en rimlig kostnad.

 

Fallens Dagar 2018: 20–22 juli, Trollhättan

Fallens Dagar är landets äldsta stadsfestival och 2018 firas det 60:e året (?) i följd! Förutom vatten i fallen bjuds det på massor av aktiviteter och ett fantastiskt musikprogram och allt är gratis! Tidigare år har stadsfestivalen gästas av stjärnor så som Miriam Bryant, Eric Saade, Louise Hoffsten, Ulf Lundell, Miss Li, Stiftelsen, Magnus Carlson, FO&O, Nano, Hov1och Måns Zelmerlöw. 
Just nu planeras det för fullt inför Fallens Dagar 2018 - program kommer under våren.

  

Bokdagar i Dalsland: 27–28 juli, Åmål

Under "Bokdagar i Dalsland - Författardagarna” står litteraturen i centrum. Genom åren har en lång rad av Sverige och Nordens största författare besökt Åmål för att berätta om litteratur och skrivande. De första namnen till sommarens Bokdagar i Dalsland, är klara: produktiva författaren och skådespelaren Martina Haag, aktuell med romanen "Livet går så fort. Och så långsamt." och mångprisade författaren Mikael Niemi med romanen "Koka björn".
Programmet uppdateras under våren.

 

AUGUSTI:

Way Out West: 9-11 aug, Slottskogen, Göteborg

Way Out West är tillbaka för elfte året i Slottsskogen i Göteborg. Utöver världens bästa publik kommer festivalen ha en lineup med både dagens och morgondagens stora stjärnor: stort, smalt och brett. Way Out West är dessutom en HBTQ-diplomerad och ISO-certifierad festival som satsar på hållbarhetsfrågor; WOW är en grön festival!
Hittills har bl a följande artister bokats: Arcade Fire, Kendrick Lamar, Lykke Li, Jorja Smith och Grizzly Bear. Programmet uppdateras kontinuerligt under året.

 

Kalvfestivalen: 10-12 aug, Kalv, Svenljunga

Kalvfestivalen är en festival för nutida konstmusik och som fått uppmärksamhet både nationellt och internationellt som en av de mest tongivande och långvariga festivalerna för ny konstmusik i Sverige. Årets program presenteras under våren.

 

West Pride: 14-19 aug, Göteborg

West Pride är Göteborgs omåttligt populära HBTQ- och kulturfestival. Varje år samlas mängder av människor för att ta del av kulturhändelser och festligheter med mängder av gäster, artister och den regnbågsfärgade karnivalsparaden. 
Under EuroPride 2018 anordnas evenemanget gemensamt mellan de två festivalerna Stockholm Pride och West Pride. Genom ett gemensamt värdskap för EuroPride vill Stockholm Pride och West Pride utmana EuroPride-konceptet och skapa en glädjefest som sträcker sig över tre veckor och som binder ihop Sveriges två största städer, Stockholm och Göteborg.

Fotograf: Ambjorn Thorhard gholen@gmail.com (+46)765584315

 

Göteborgs kulturkalas: 14-19 aug, Göteborg

I augusti varje år exploderar Göteborg i över 1200 aktiviteter som är öppna för alla och är dessutom helt gratis. Gator och torg förvandlas till festplatser där du kan frossa i ett rikt utbud av kultur ­- opera, konst, musik, karneval, gatuteater, slöjd, teater, litteratur och film. 
Årets spännande program presenteras under våren.

 

Valle Baroque: 15-19 aug, Skara

Valle Baroque är festivalen för alla sinnen med klassiska musik som förtecken. Med mat, konst, musik och natur ger den en unik möjlighet för dig att tillfredsställa alla dina festivalönskningar. Invigning blir i Tomtens kalkbrott utanför Falköping 15 aug med Göteborg Baroque som sätter upp Dido & Aeneas samt Förbjudna stadens kammarorkester. Avslutningskonsert i Varnhem den 19:e. Fullständigt program presenteras under våren.


Göteborgs Dans o Teaterfestival: 17-26 aug, Göteborg

Göteborgs Dans- och Teaterfestival är en scenkonstfestival för internationell och svensk scenkonst, och återkommer vartannat år i augusti. Med inbjudna internationella scenkonstkompanier och scenkonstnärer att dela sina berättelser med festivalens breda publik. Årets festival är format av ett kreativt team, bestående av de tre curatorerna Sara Melin, Pernilla Appelqvist, Johannes Öhman. Stages är en festival i festivalen som presenterar en ny generation scenkonstnärer inom ny nordisk scenkonst. Ansvariga curatorer för Stages är Furat Jari (SE), Naja Lee Jensen (DK), Sonya Lindfors (FI) och Azra Halilovic (NO).

 

SEPTEMBER:

Island of Light: 13–16 sep, Smögen

2018 är starten för en årlig återkommande internationell utomhusfestival med ljuskonst. Under fyra kvällar kommer ett flertal internationellt erkända ljuskonstnärer att lysa upp Smögen och Hållö och skapa en magisk atmosfär där konst, vetenskap och naturen möts i ljusinstallationer, interaktiva konstverk och projektioner i monumental storlek. Dessutom seminarier, konferenser och workshops för olika åldersgrupper.

Fotograf: Photographer: Vivienne Beck


Lights in Alingsås: 28 sep-4 nov, Alingsås

Ett av Västsveriges säkraste hösttecken är Lights in Alingsås - norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. I oktober samlas sju internationellt verksamma ljusdesigners från olika delar av världen i Alingsås. De får det exklusiva uppdraget att tillsammans med ett 60-tal internationella design- och arkitektstudenter ljussätta varsitt objekt i det offentliga rummet. Årets program meddelas längre fram i år.

Fotograf: Hanna Ahlström


Bokmässan: 27-30 sep, Göteborg

Årets största svenska litteraturfest Bok & Bibliotek är en publiksuccé som varje år bjuder på författarsamtal, boksigneringar och seminarier. Årets bokmässa presenterar tre starka teman i programmet: Bild och Illustration, Fokus på mediefrågor - och dessutom flyttar deckarfestivalen Crimetime in på mässan och blir en ny arena för alla besökare som älskar spänningslitteratur.

 

Evenemangsartikeln uppdateras kontinuerligt – mer inom kort…

Destination