({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

{{settings.Localization.Data.TravelPlanner.MaxItemTitle}}

Gå till innehåll Tillbaka till början
  • Fotograf: Beatrice Törnros

Kulturevenemang 2018

Här hittar du årets största första kulturevenemang i Västsverige: festivaler, konserter, konstvandringar och massor av annat skoj. Evenemangsartikeln uppdateras kontinuerligt - boka in i kalendern redan nu!

JANUARI:

P3 GULD: 20 januari, Göteborg

P3 Guld är P3:s helt egna musikpris där det bästa från den gångna svenska musikåret hyllas och programledare är Tina Mehrafzoon och Adam Pålsson. Artister som uppträder på P3 Guld-galan i Partille Arena presenteras löpande. Hittills har följande artister presenterats: Silvana Imam, Kapten Röd, Tove Styrke, Little Jinder, Sarah Klang, Lamix, Janice, Molly, Human och Jirell.
Läs mer om artisterna.

 

Göteborg Film Festival: 26 jan – 5 feb, Göteborg

Den 26 januari – 5 februari är det dags för den 41:e upplagan av Göteborg Film Festival i Göteborg. På nordens största och viktigaste filmfestival visas varje år vöver 300 filmer från 80 länder visas på flera platser i Göteborg. Målsättningen är att vara en språngbräda ut i världen för ny nordisk film och 2018 gästas festivalen av skådespelaren Alicia Vikander.

Fotograf: Göteborgs Filmfestival

 

FEBRUARI:

Aurora Winter Festival: 22-24 feb, Trollhättan/Vänersborg

Aurora Music är en av världens största arrangörer av festivaler med klassisk musik och verksamheten föddes ur kärleken till denna konstform med ambition att sprida det allra bästa inom denna genre - klassiker och nyskapande verk. Konserterna omfattar världsberömda musiker, ofta i kombination med master classes med musikstudenter.

 

MARS/APRIL:

Winter Word Festival: 16-18 mars, Strömstad

Winter Word Festival är en årlig festival för Ordet i alla former, blandat med musik, performance-artister, konst, film, kultur för barn, happenings, dans och workshops.
Festivalen blandar lokala och internationella gäster med prisutdelningar och show, glitter och glamour; tidigare gäster har bl a varit Camilla Läckberg, Björn Ranelid, Christine Falkenland, Plura, Zinat Pirzadeh och Micael Dahlén.

 

Konstvandring i Bohuslän: 30 mars-2 april

Ett hundratal yrkesverksamma konstnärer och konsthantverkare öppnar upp sina ateljéer under påskdagarna, från Strömstad i norr till Kungälv i söder. Samlingsutställningar med kartor och program finner du under påsken på kulturhuset Fregatten i Stenungsund, samt på Solhems konsthall, vid E6 mellan Rabbaldshede och Tanumshede. Ett samarbete mellan Kvirr och Konstvandringen i södra Bohuslän. Läs mer >> 

 

Konstrundan i Falbygden: 30 mars–2 april, Falköping

Påsken är en stor konsthelg då gallerier och ateljéer i Falköping och området runt Hornborgasjön håller öppet. Det är ett brett utbud av olika tekniker och uttryckssätt. Många utställare har varit med förut och är etablerade, medan andra ställer ut för första gången. På många av utställningsplatserna kan du även fika eller äta i mysig miljö.

Fotograf: Sebastian Streith

 

Alingsås Jazzfestival: 20-22 april

Den årliga jazzfestivalen i Alingsås bjuder på ett pärlband av duktiga artister och band i äkta New Orleansanda. Jazzsällskapet som grundades i januari 2001 vill framför allt värna om den äldre jazzen och bjuder i år alla alingsåsarna och långväga ”Music lovers” på bl a The Swinging Sisters, Red Wing Band & Brian Carrick och Max Lagers New Orleans Stompers. 

 

MAJ:

Vårrundan Kinnekulle: 5-6 maj, Götene

Vårrundan välkomnar våren på Kinnekulle första helgen i sköna maj då dörrarna slås upp hos konstnärer, hantverkare, caféer och restauranger som är verksamma på Kinnekulle. Men också musiker, guider och föreningar finns på plats för att visa på ”kullens” mångfald. Ett folkligt evenemang som lockar 1000-tals till att vandra i Kinnekulles undersköna natur i konstens tecken.

Fotograf: Sebastian Streit

 

JUNI:

Summerburst Festival 2018: 1-2 juni, GBG

Sveriges största dansmusikfestivalen Summerburst är tillbaka på Ullevi och det är för 7:e året som festivalen hålls i Göteborg. I år går arrangörerna ”All in” och på Summerburst 2018 spelar bl a Axwell&Ingrosso, Vigiland, Martin Garrix, Juicy M, King Arthur, La Fleur, Benny Benassi, Alan Walker, Heidi och Will Sparks. Summer starts here!

 

Uddevalla Solid Sound: 15-16 juni, Uddevalla

Med hög ambition och arrangörernas brinnande intresse för musik har Solid Sound gått från en liten stadsfestival till en stor publiksuccé. Helgen innan midsommar bjuder Uddevallas stora musikfest på några av våra störta och mest populära artister. Tidigare år har vi bl a fått träffa Thåström, Icona Pop, Laleh, Veronica MaggioAnna Ternheim och Timbuktu. Årets artistbokningar är på gång och programmet meddelas under våren 2018.

Fotograf: Linda Svensson Photo & Design
Sommartorsdagar i Borås: 29 juni – 10 aug, Borås

De driftiga företagarna i Borås har tillsammans med sponsorer, Borås City och Borås TME har under snart 30 år (2019) skapat en av Västsveriges största stadsfestivaler varje torsdag under perioden 29 juni-10 augusti. Vi kommer att få se allt ifrån Sabina Ddumba till Hoffmaestro på stora scenen, Jecko & Jessie till Bamse och däremellan en massa sköna lokala förband och dansband i Stadsparken. Kvällens huvudartist gör även en kortare nattklubbspelning på First Hotel Grand. Programmet för 2018 kommer under våren.

Fotograf: Per Kristiansen

 

JULI:

Åmål’s Blues Fest: 12-15 juli, Åmål

Åmål’s Blues Fest är en internationell bluesfestival som vuxit till Sveriges främsta sen starten 1992. Allt ligger centralt beläget vid Vänerns vackra strand och överallt pulserar det av musik; på gator, torg, caféer, restauranger och i Bluesterminalen ÅMÅL med över 100 artister från USA, EU och Skandinavien som uppträder på ett tiotal platser under dessa Åmåls ”blå dagar”.
Just nu pågår det spännande arbetet med att ta fram artister inför Åmål's Blues Fest 2018 och programmet fylls på allt eftersom artister blir klara!

Fotograf: Jonas Ingman - M2B AB

 

Taubespelen: 14-15  juli, Orust

Taubespelen på Orust är ett utomhusevenemang där våra största artister tolkar Taubes visor - på sitt sätt. Med scenen nere vid vattenbrynet får publiken tillsammans med musiken en helt annan dimension av Evert Taubes låtskatt. Här finner du den idyll som Evert Taube beskriver i “Jag kommer av ett brusand hav”, “Inbjudan till Bohuslän” och “På Orust”. Programmet för Taubespelen 2018 presenteras under våren.
Artister som tidigare uppträtt på Taubespelen.

 

Slottsopera på Läckö slott: 15 juli – 4 aug, Lidköping

Blodig sommar på Läckö… VAMPYREN!
Det blir Sverigepremiär och debut på borggården för ”Vampyren” av Heinrich Marschner; en skådespel som hakar på vampyrtrenden med en romantisk opera från 1828 som bjuder på suggestiva körer, drabbande rollporträtt och en kusligt spännande historia.

Fotograf: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

 

Gunnebo Sommarteater: 4 juli-12 augusti, Gunnebo slott, Mölndal

Göteborgs största sommarteater spelas i den engelska landskapsparken i närheten av Stensjön. I år står publiksuccén ”Kuta och kör!” på programmet med Allan Svensson, Ola Forssmed, Ewa Roos, Lotta ThorellochSofie Lindberg på scen. Alla platser under tak!

 

Hova riddarvecka:  juli, Hova, Gullspång

I juli blåses revelj av stadsvakten i Hova vilket är inledningen till en fantastisk medeltidsvecka (9 dagar) med Nordens största dagliga riddarkortege och tornerspel. Riddare med frustande hästar drabbar varje kväll samman i kampen om Svea Rikes krona och hela Riddarveckans tanke är att familjer – i tidstypiska medeltidsdräkter eller semesterklädda - ska njuta av skådespelet och ha riktigt roligt till en rimlig kostnad.

Fotograf: Therese Svärm

 

Fallens Dagar 2018: 20–22 juli, Trollhättan

Fallens Dagar är landets äldsta stadsfestival och 2018 firas det 60:e året (?) i följd! Förutom vatten i fallen bjuds det på massor av aktiviteter och ett fantastiskt musikprogram och allt är gratis! Tidigare år har stadsfestivalen gästas av stjärnor så som Miriam Bryant, Eric Saade, Louise Hoffsten, Ulf Lundell, Miss Li, Stiftelsen, Magnus Carlson, FO&O, Nano, Hov1och Måns Zelmerlöw. 
Just nu planeras det för fullt inför Fallens Dagar 2018 - program kommer under våren.

 

AUGUSTI:

West Pride: 14-19 aug, Gbg

West Pride är Göteborgs omåttligt populära HBTQ- och kulturfestival. Varje år samlas mängder av människor för att ta del av kulturhändelser och festligheter med mängder av gäster, artister och den regnbågsfärgade karnivalsparaden. 
Under EuroPride 2018 anordnas evenemanget gemensamt mellan de två festivalerna Stockholm Pride och West Pride. Genom ett gemensamt värdskap för EuroPride vill Stockholm Pride och West Pride utmana EuroPride-konceptet och skapa en glädjefest som sträcker sig över tre veckor och som binder ihop Sveriges två största städer, Stockholm och Göteborg.

Fotograf: Ambjorn Thorhard gholen@gmail.com (+46)765584315


Evenemangsartikeln uppdateras kontinuerligt – mer inom kort…

Destination