({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

8 populära designmuseum i Västsverige

Svensk designhistoria när den är som bäst

Några av landets mest unika museum för design finns i Västsverige och Göteborg. Upptäck en värld av formgivning, arkitektur och mode. Här är ett urval av regionens främsta designmuseer.

Textilmuseet i Borås

Textilmuseet i Borås är ett av Nordens ledande museer inom textil och utgör tillsammans med Textile Fashion Center och Textilhögskolan navet i stadens textila framtoning.

Museet har två permanenta utställningar; ”Textil Kraft” och ”Textilchock!”. Den första tar oss med på en resa i textilindustrins historia med fabriksmiljöer, maskiner som visar processen från fiber till färdigt tyg, och forskningens framsteg inom branschen. Den andra visar hur naken världen skulle vara utan tyger och att det i stort sett inte finns något område i vårt samhälle som inte är beroende av textila produkter. Passa på att spana in Smart Textiles Showroom där framtidens textilier visas, och gör ett besök till husets restaurang The Company.

Glasets Hus i Limmared

Längst söderut i Västergötland hittar du Glasets Hus, ett spännande utflyktsmål för hela familjen. På glasmuseet kan du se glastillverkningen genom historien och njuta av handblåsta ljuskronor, bruksglas och graverade pjäser av några av landets mest skickliga gravörer. Visste du att Limmareds Glasbruk har anor från 1740-talet och idag är Sveriges äldsta verksamma glasbruk, kanske mest känt för tillverkningen av Absolut-flaskan?

I konsthallen hittar du aktuella utställningar av glasblåsare och konstnärer, och i Hyttan kan du se glasblåsarna forma glas och dessutom själv prova på att bli glasblåsare för en dag. Lunchbuffén i restaurangen är att rekommendera.

Inredia i Tibro

Det började med att bönderna i trakterna kring Tibro på 1800-talet tillverkade pinnstolar och enkla förvaringsmöbler hemma i köket för att få in extra pengar. Virket kom från de många skogarna i området. Små gårdsverkstäder växte till mindre industrier som i sin tur blev till automatiserade fabriker. Under folkhemmets 50-tal möblerades hem över hela Sverige med möbler från Tibro.

Hos Inredia i Tibro finns flera installationer där traktens möbel- och inredningsdesign går att betrakta.

Saab Car Museum i Trollhättan

Den 10 juni 1947 presenterade flygplanstillverkaren Saab sin första bil, Saab 92. Två år senare började serieproduktionen i Trollhättan. Därefter följde många år av ingenjörskap, entusiasm och bakvända idéer.

Saab Car Museum i Trollhättan får du ta del av hela historien. Här finns en samling med runt 120 bilar av olika kategorier, såsom prototyper, provbilar, tjänstebilar och tävlingsbilar. Givetvis hittar du klassiker som ”Ursaaben” och prestigevagnarna Saab 9-4X och Saab 9-5, men här finns även några riktiga guldkorn, såsom den tvåsitsiga Saab 94 Sonett Super Sport från 1956 som bara tillverkades i sex exemplar. En annorlunda nostalgitripp för dig som designälskare – ett måste för alla bilintresserade!

Volvo Museum i Göteborg

Ända sedan 1927, när den första Volvobilen rullade ut från fabriken i Göteborg, har företaget uppmärksammats världsvida för sin design. Och den röda tråden känns igen – det är avskalat, funktionellt, med stort fokus på säkerhet och anpassat efter svenska förhållanden. När det var dags att designa den nya XC60-modellen gick designteamet bokstavligen till havet för att inhämta inspiration. Resultatet blev en träpanel vars ådring påminner om drivved.

Volvo Museum i Arendal, 20 minuter från Göteborgs central, kan du uppleva hela koncernens resa genom tiden. Här väntar en värld av ikoniska bilmodeller, banbrytande innovationer och fantasifulla konceptfordon. Museet har kafé, souvenirshop och lekhörna för barn.

Ekelund i Horred

Sedan slutet av 1600-talet har familjeföretaget Ekelund, som för övrigt är Sveriges äldsta linneväveri, skapat hemlängtan med sina handdukar, filtar, löpare, disktrasor och mattor. Ekelunds designfilosofi är att produkterna ska ha en naturlig plats i vardagen, tåla att användas och älskas i många år framöver. Vissa av de klassiska mönstren har flera hundra år på nacken och är lika omtyckta än idag.

Ekelundhuset ligger i det lilla samhället Horred, fem mil söder om Borås. All tillverkning sker i den egna fabriken och här finns ett museum, en butik, restaurang och kafé. Du kan också få en fabriksvisning av väveriet och följa hela processen från garn till färdiga vävnader.

Rörstrand Museum i Lidköping

I snart 300 år har det berömda Rörstrandsporslinet varit en given del i det svenska hushållet. Rörstrand Museum ligger i centrala Lidköping vid Vänern. En visning på museet tar dig genom den svenska porslinshistorien där du får lära dig om hur det vita guldet tillverkades i Europas äldsta porslinsfabriker och inspireras av såväl stilfulla praktpjäser som klassiskt vardagsporslin där folkkär bara är förnamnet.

Museet är en del av Rörstrand Center där du även hittar en öppen skaparverkstad, Formakademin, designshopping, restaurang och café, samt Porslinsfabriken i Lidköping – Sveriges kanske minsta porslinsfabrik – där moderna formgivare som Anna Elzer Oscarson håller hus. I fabriken tillverkas även produkter åt Svenskt Tenn.

Röhsska museet i Göteborg

Visste du att Röhsska museet är Sveriges enda specialmuseum för design och konsthantverk? Museet slog upp portarna 1916 och här finns idag omkring 50 000 föremål – allt från modern skandinavisk formgivning till 4 500 år gamla arkeologiska fynd från Kina. I museets samlingar hittar du även mode, klassiska möbler, keramik, glas, reklamaffischer och mycket annat.

Vid sidan av basutställningarna anordnar museet tillfälliga utställningar med såväl svenska som internationella utställare. Röhsska har ett kafé med eko-fokus, stort utbud av kurser för alla åldrar, guidade visningar och en museibutik. Du hittar museet i centrala Göteborg, ett halvt stenkast från Avenyn.

 

Aktuella designutställningar

Alla museer har sina fasta utställningar, men det finns också utställningar som är på tillfälliga besök. Här nedanför har vi listat ett urval av alla aktuella utställningar. Klicka på kartan för att se en översikt.