({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Emily Bratt - Grundare och trädgårdsmästare på "En annan slags trädgård".

Fotograf: Jonatan Fernström

För Emily innebär trädgården kreativitet och skaparglädje

Trädgårdsmästaren Emily Bratt har skapat sitt gröna växtrike på Tjörn i Bohuslän. Vad säger Emily om Västsveriges växande trädgårdsturism – och vilka besöksträdgårdar rekommenderar hon?

 

Slottsträdgård och Blomsterupprop

Emily Bratt är trädgårdsmästaren som driver En annan slags trädgård, beläget i Bohuslän vid Svanviks strandkant på Tjörn. Hon har på kort tid fått stor medial uppmärksamhet som en av initiativtagarna till Blomsteruppropet samt blivit en av Slow flower-rörelsens förespråkare. Vi har frågat Emily Bratt hur hon ser på Västsveriges växande trädgårdsturism.

Hur skulle du definiera vad en trädgård är?

- Rent krasst är ju trädgård en avgränsad grönyta med ett kultiverat växtmaterial. Men trädgården är också den självklara förlängningen av huset. För mig är trädgård något som är på riktigt. Något viktigt och autentiskt. Något som är förknippat med så mycket känslor. Dofter kopplade till barndomsminnen. Att leva i nuet och med säsongen. Att tvingas få vänta och längta. Trädgård är också en källa till kreativitet och skaparglädje.

Vacker trädgårdsvy över en vik på Tjörn.
Emily Bratt - En annan slags trädgård

Fotograf: Jonatan Fernström

Mångfaldens landskap

Vad definierar egentligen en typisk västsvensk trädgård? Den frågan har inget enkelt svar eftersom landskapens tydliga karaktärer präglas av en artrik mångfald och omfattar nästan samtliga av landets växtzoner. Trädgårdsentusiaster talar om Coastline & Cottage Garden i Bohuslän, Woodland i Dalsland och Meadow i Västergötland. Sinnebilden är ofta sommarens ängsblommor, kaprifol, rosor, syrenbersåer och robusta perenner. Även doftande ljung och enbuskar, björk, gamla fruktträd, bärbuskar, och gärdesgårdar. Den bohuslänska graniten är ett naturligt inslag och närheten till vatten likaså.

Vad kännetecknar våra västsvenska trädgårdar?

- Oj, det finns så mycket växtmaterial och så många olika landskapsbilder som är västsvenskt. För mig känns det naturligt att lyfta fram det landskap jag har omkring mig och vaknar upp till varje morgon: Fuktängar med vass och älggräs, blandskog, stengärdsgårdar, hav, enar och ett överflöd av kaprifol!

Emily Bratt - Grundare och trädgårdsmästare på "En annan slags trädgård".

Fotograf: Jonatan Fernström

Vilka är de viktigaste beståndsdelarna i ditt skapande?

- För mig är det viktigt med mångfald i trädgården. Jag vill ha många olika typer av växtsamhällen. Det ger en stor artrikedom bland både flora och fauna. Djur och trädgård hör ihop. Djur blåser liv i trädgården och tillför en helhet. Bäst resultat blir det alltid när man utgår från biotopen. Detta innebär att man ska utgå från platsens förutsättningar. Jag tycker mycket om att lyfta in den vilda floran i det omgärdande landskapet i trädgården, fast i förädlad form.

Vilka tips till gröna upplevelser i Västsverige vill du ge våra besökare?

- Då Västsverige är så stort skulle jag rekommendera att dela upp det på ett par trädgårdsresor. En tur till Bohuslän med bland annat Sundsby säteri och Kosters Trädgårdar som självklara resmål. Är det en längre tur kan man givetvis inkludera Göteborgsområdet med alla trädgårdar och parker det har att erbjuda. Njut av våra besöksträdgårdars gröna mångfald och ta en gofika eller ekolunch bland rosor och fruktträd. Botanisera i gårdsbutikernas utbud av lokalproducerat och konsthantverk så får du garanterat växtkraft som räcker året om. Och glöm inte bort säsongen! Vissa områden visar sig från sin främsta sida vid specifika årstider.

Fotograf: Åsa Dahlgren

Den gröna skattkartan

Föreningen Trädgårdsresan har skapat en interaktiv skattkarta över Västsveriges besökbara trädgårdar. Namnet på plattformen är Trädgårdsresan och i denna digitala guide hittar du besöksträdgårdar på slott, säterier och gårdar, i trädgårdslandskap och kulturmiljöer. På listan finns även ett antal privata trädgårdar i det mindre formatet.

 

Hitta fler trädgårdsupplevelser

På trädgårdssidan hittar du fler tips och guider på besöksträdgårdar du inte får missa, mysiga trädgårdscaféer och blomstrande destinationer att besöka.