({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Blommor för självplock

Fotograf: Katrin Bååth

Självplock av blommor

Trenden med att åka till en blomsterodlare och plocka snittblommor i säsong har vuxit mycket de senaste åren. Vi har sammanställt en lista över odlingar som erbjuder självplock av blommor i Västsverige.

Du har säkert varit på en jordgubbsodling och plockat färska jordgubbar någon gång. Att plocka snittblommor hos en blomsterodlare fungerar på liknande sätt. Du går själv runt i trädgården och plockar ihop en bukett av de blommor du vill ha, och betalar sedan för det fång du satt ihop. Enkelt och roligt – och framför allt klimatsmart.

Odlingarna är medlemmar i föreningen Snittblomsodlare i Sverige och/eller föreningen Trädgårdsresan vilket ger en garanti till att blommorna är odlade på ett hållbart sätt. Föreningarna främjar odling utan konstgödsel och naturfrämmande bekämpningsmedel.

Tips! Många av blomsterodlarna skriver på sina sociala medier vilka dagar de erbjuder självplock, så håll utkik där för aktuell information.

Fotograf: Katrin Bååth

Brings Blommor

1 mil öster om Skövde

På gården Björkebo mellan Skövde och Tibro kan du i lugn och ro strosa runt bland miljövänliga blommor från högsommar ändå tills höstfrosten anländer. Blomsorterna varierar över säsongen. Gemensamt är att alla växter är utvalda för att vara hållbara och passa som snittblommor i vas eller att torka. Glöm inte att vinka till hönsen och klappa katten om du ser den. Besök gårdens Instagram för inspiration.

Brings Blommors hemsida

 

Tunhems Trädgårdar

1 mil norr om Falköping

Musikern, mönstermakaren och blomsterodlaren Sanna driver Tunhems Trädgårdar med en förkärlek till lokalproducerade och obesprutade blommor. Säsongen får bestämma vad som odlas, så varje årstid har sin charm. Hit kan du komma och plocka snittblommor helt utan bekämpningsmedel och långa transporter i sann slow flower-anda. Spana in Tunhems Trädgårdars Instagram för inspiration och öppettider.  

Tunhems Trädgårdars hemsida

Hulda Hult Blomster

1 mil söder om Tidaholm

På Hökensås vackra sluttning i Daretorp utanför Tidaholm ligger Hulda Hult Blomster där Mats och Helena odlar allt på friland. Det lilla lantbruket jobbar helt utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, så här kan du plocka snittblommor med gott samvete. Under säsong är självplocket öppet flera dagar i veckan och du kan även köpa färdiga buketter. Öppettider finns på Instagram.

Mer om Hulda Hult

 

Min lott Skruckagården

1 mil väster om Vårgårda

Välkommen till Skruckagården på landsbygden i Vårgårda kommun. Här kan du under våren plocka tulpaner och narcisser. Och från slutet av juli ändå fram tills frosten kommer krypande är du välkommen att strosa runt i snittblomsodlingen och skapa din alldeles egna, unika bukett. Lördagar kan du även köpa hembakt fika. Spana in Anna-Lenas Instagram för öppettider och vackert lantliga bilder!

Min lotts hemsida

Fridas Blomster

Brämhults Gård, 7 km öster om Borås

På Brämhults Gård kan du plocka snittblommor hos Fridas Blomster. Här finns även blomsterverkstad, pop up-butik och olika kurser, allt från odling till att binda kransar, buketter och korgar. Spana in Fridas Instagram för att se öppettider och diverse tips!

Mer om Fridas Blomster

 

Lundens Trädgård

Älekulla, 2,5 mil söder om Kinna

Gillar du dahlior? Då är Lundens Trädgård ett måste för dig. Varje vår planterar Lars-Håkan och Lena omkring tusen dahlielökar av 150 olika sorter, såväl nya som de gamla kultursorterna. Under sensommaren erbjuds självplockning och vissa dagar har de även kaffeservering. Håll koll på deras Instagram för mer info.

 

Fotograf: Katrin Bååth

Lavinias Blommor

Näs, 6 km norr om Stenungsund

Lavinia är blomsterbonden med stora drömmar som odlar vackert färgglada snittblommor i en mysig miljö en bit utanför Stenungsund i Bohuslän. Hon använder sig av organiska material och gödsel från familjens hönor för att ge jorden den näring som behövs. Hon erbjuder även kurser och workshops i det egenbyggda orangeriet. Spana in Instagram för att ta del av härliga blomsterarrangemang och aktuella öppettider.

Mer om Lavinias Blommor

 

Min Blomstertid

Stora Holms Säteri, 1 mil norr om Göteborg

Kom och plocka din bukett när blomsterfälten står i full blom under sommaren. Anmäl dig innan besöket, aktuella dagar och tider för självplock läggs ut på företagets Instagram. Ta gärna med egen hink och sax! På Stora Holms Säteri kan du även äta lunch och besöka den mysiga gårdsbutiken.

Min Blomstertids hemsida

Fotograf: Katrin Bååth

Lindedalen

Gesebol, 2 mil väster om Borås

Låt Lindedalens vackra blomstergård ge dig en välgörande andningspaus i vardagen. Här kan du plocka snittblommor och binda buketter (ta gärna med egen hink och sax). Du kan också slå dig ner en stund med en kopp kaffe i växthuset. På gården bor höns, två katter och en hund. Väldigt mysigt utflyktsmål! På Instagram finns aktuella öppettider och bilder från gården.

Lindedalens hemsida

 

Blomsterbacken självplock hos Råda Säteri

Råda Säteri, 2 km väster om Mölnlycke

På Råda Säteri har fjolårets vilda blomsteräng nu blivit en åker med rader av färgglada snittblommor för självplock. Det är lätt att spendera några timmar på säteriet. Ta en promenad bland köksträdgårdens kryddodlingar, förbi trädgårdskonsten och terrassplanteringen, och spana in bina i bisamhället. I den västra flygeln ligger ett mysigt trädgårdscafé med hembakade kakor och smörgåsar, och på gården finns ett crêperi som serverar söta crêpes och matiga galetter. Här kan du utöva sommaryoga, spana in konstnärliga utställningar och butiker samt avrunda med ett dopp i Rådasjön. Mer inspiration på deras Instagram.

Blomsterbackens hemsida

Fotograf: Katrin Bååth

Slow flower – vad är det?

Inom matindustrin finns ett uttryck som heter slow food som uppstod som en reaktion på fenomenet med snabbmat. Det handlar om att producera ordentlig mat på ett hållbart sätt. Slow fashion är klädindustrins motsvarande begrepp.

Slow flower, alltså långsamma blommor, innebär att varje blomma har sin tid på året, och att årstiderna på så vis ska få påverka vilka blommor vi kunder till slut köper i butiken.

Emily Bratt, som driver En annan slags trädgård på Tjörn, trädgårdsmästaren Paulina Alesand och formgivaren Hanna Wendelbo startade tillsammans Blomsteruppropet 2019. Detta som en reaktion till att man vid Nobelmiddagen importerade snittblommor från Sydafrika. Blomsteruppropet vill lyfta frågan om svenskodlade blommor i säsong som det självklara alternativet.

Fotograf: Jonatan Fernström

Lär dig mer om säsongens blommor

Vill du veta mer om säsongens blommor kan du gå in på hemsidan snittblomsodlare.se där du kan hitta odlare runt om i hela Sverige. Du kan även följa hashtagen #slowflowerssweden på Instagram för att hålla koll på slow flower-trenden i Sverige och för att se vackra blommor.

 

Du kanske även gillar