({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Självplock av blommor i Västsverige

Här kan du plocka snittblommor

Trenden med att åka till en blomsterodlare och plocka snittblommor i säsong har vuxit mycket de senaste åren. Vi har sammanställt en lista över odlingar som erbjuder självplock av blommor i Västsverige.

Självplock solrosor, dahlior, tulpaner med mera

Du har säkert varit på en jordgubbsodling och plockat färska jordgubbar någon gång. Att plocka snittblommor hos en blomsterodlare fungerar på liknande sätt. Du går själv runt i trädgården och plockar ihop en bukett av de blommor du vill ha, och betalar sedan för det fång du satt ihop. Enkelt och roligt – och framför allt klimatsmart.

Odlingarna är medlemmar i föreningen Snittblomsodlare i Sverige och/eller Trädgårdsresan vilket ger en garanti till att blommorna är odlade på ett hållbart sätt. Föreningarna främjar odling utan konstgödsel och naturfrämmande bekämpningsmedel.

Tips! Många av blomsterodlarna skriver på sina sociala medier vilka dagar de erbjuder självplock, så håll utkik där för aktuell information.

Slow flower – vad är det?

Inom matindustrin finns ett uttryck som heter slow food som uppstod som en reaktion på fenomenet med snabbmat. Det handlar om att producera ordentlig mat på ett hållbart sätt. Slow fashion är klädindustrins motsvarande begrepp.

Slow flower, alltså långsamma blommor, innebär att varje blomma har sin tid på året, och att årstiderna på så vis ska få påverka vilka blommor vi kunder till slut köper i butiken.

Emily Bratt, som driver En annan slags trädgård på Tjörn, trädgårdsmästaren Paulina Alesand och formgivaren Hanna Wendelbo startade tillsammans Blomsteruppropet 2019. Detta som en reaktion till att man vid Nobelmiddagen importerade snittblommor från Sydafrika. Blomsteruppropet vill lyfta frågan om svenskodlade blommor i säsong som det självklara alternativet.

Lär dig mer om säsongens blommor

Vill du veta mer om säsongens blommor kan du gå in på hemsidan snittblomsodlare.se där du kan hitta odlare runt om i hela Sverige. Du kan även följa hashtagen #slowflowerssweden på Instagram för att hålla koll på slow flower-trenden i Sverige och för att se vackra blommor.

Hitta fler trädgårdsupplevelser

På trädgårdssidan hittar du fler tips och guider på besöksträdgårdar du inte får missa, mysiga trädgårdscaféer och blomstrande destinationer att besöka.