({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
  • Fotograf: Monika Manowska

Gårdarna som har självplock av snittblommor i Västsverige

Trenden med att åka till en blomsterodlare och plocka snittblommor har vuxit mycket de senaste åren. Vi har sammanställt en lista över trädgårdar som erbjuder självplock av blommor i Västsverige.

Du har säkert varit på en jordgubbsodling och plockat färska jordgubbar någon gång. Att plocka snittblommor hos en blomsterodlare fungerar på liknande sätt. Du går själv runt i trädgården och plockar ihop en bukett av de blommor du vill ha, och betalar sedan för det fång du satt ihop. Enkelt och roligt – och framför allt klimatsmart.

Tips! Många av trädgårdarna skriver på sina sociala medier vilka dagar de erbjuder självplock, så håll utkik där för aktuell information.

Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm

 

Sänneryd Trädgård

1,5 mil väster om Hjo

När det finns gott om snittblommor på Sänneryd Trädgård, framförallt i augusti och september, öppnar gården upp för självplock. Öppettiderna varierar och Alexandra lägger ut aktuella tider på Instagram. Det går även att boka in en blomsterkväll för grupper om minst fem personer. Då får ni vägledning kring att plocka och binda egna buketter.

Sänneryds hemsida

Fotograf: Visit Hjo

Tunhems Trädgårdar

1 mil norr om Falköping

Musikern, mönstermakaren och blomsterodlaren Sanna driver Tunhems Trädgårdar med en förkärlek till lokalproducerade och obesprutade blommor. Säsongen får bestämma vad som odlas, så varje årstid har sin charm. Hit kan du komma och plocka snittblommor helt utan bekämpningsmedel och långa transporter i sann slow flower-anda. Spana in Tunhems Instagram.

Tunhems hemsida

 

Brings Blommor

1 mil öster om Skövde

På gården Björkebo mellan Skövde och Tibro kan du i lugn och ro strosa runt bland miljövänliga blommor från högsommar ändå tills höstfrosten anländer. Blomsorterna varierar över säsongen. Gemensamt är att alla växter är utvalda för att vara hållbara och passa som snittblommor i vas eller att torka. Glöm inte att vinka till hönsen och klappa katten om du ser den. Besök gårdens Instagram för inspiration.

Brings Blommors hemsida

 

Min lott Skruckagården

1 mil väster om Vårgårda

Välkommen till Skruckagården på landsbygden i Vårgårda kommun. Här kan du under våren plocka tulpaner och narcisser. Och från slutet av juli ändå fram tills frosten kommer krypande är du välkommen att strosa runt i snittblomsodlingen och skapa din alldeles egna, unika bukett. Lördagar kan du även köpa hembakt fika. Spana in Anna-Lenas Instagram för öppettider och vackert lantliga bilder!

Min lotts hemsida

 

Hulda Hult Blomster

1 mil söder om Tidaholm

På Hökensås vackra sluttning i Daretorp utanför Tidaholm ligger Hulda Hult Blomster där Mats och Helena odlar allt på friland. Det lilla lantbruket jobbar helt utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, så här kan du plocka snittblommor med gott samvete. Under säsong är självplocket öppet flera dagar i veckan och du kan även köpa färdiga buketter. Öppettider finns på Instagram.

Mer om Hulda Hult

 

Prästgården i Jäla

2,5 mil söder om Falköping

På Prästgården i Jäla kan du i lugn och ro promenera längs blomsterraderna i en nästintill drömsk miljö. Här odlas flera olika sorters blommor, bland annat zinnia, rosenskära, dahlia, vallmo, aster och ringblomma. Självplockningen är öppen från juni till oktober beroende på säsong och väder. Kontakta gården eller besök Instagram för att se när det är plockläge! Du kan med fördel kombinera ditt besök med en god fika, gå en runda i gårdsbutiken eller övernatta i det mysiga boendet.

Prästgårdens hemsida

Fotograf: Johanna Berglund

Vitahuset gården

1 mil söder om Grästorp

Välkommen till Vitahuset gården! Här kan du förutom att plocka snittblommor även botanisera i gårdsloppisen (under söndagar) och hälsa på hönsen som går runt och sprätter fritt på gården. Passa på att köpa med dig grönsaker och ägg. Besök gårdens Instagram för mer information.

Mer om Vitahuset gården

 

Lundens Trädgård

Älekulla, 2,5 mil söder om Kinna

Gillar du dahlior? Då är Lundens Trädgård ett måste för dig. Varje vår planterar Lars-Håkan och Lena omkring tusen dahlielökar av 150 olika sorter, såväl nya som de gamla kultursorterna. Under sensommaren erbjuds självplockning och vissa dagar har de även kaffeservering. Håll koll på deras Instagram för mer info.

Lundens hemsida

 

GroFjällbacka

2 km öster om Fjällbacka

Strax utanför centrala Fjällbacka har Jennie tillsammans med sin familj skapat ett riktigt drömställe, omgivet av ängar och betesmarker. Här växer både grönsaker och blommor. De har en småskalig snittblomsodling och mycket av de blommor som odlas säljs till den lokala floristen eller som arrangemang till bröllop och fester, men här finns även möjlighet till självplock. Se fler bilder på Instagram.

Mer om GroFjällbacka

Fotograf: Kajsa Kax

Min Blomstertid

Stora Holms Säteri, 1 mil norr om Göteborg

Kom och plocka din bukett när blomsterfälten står i full blom under sommaren. Anmäl dig innan besöket, aktuella dagar och tider för självplock läggs ut på företagets Instagram. Ta gärna med egen hink och sax! På Stora Holms Säteri kan du även äta lunch och besöka den mysiga gårdsbutiken.

Min Blomstertids hemsida

 

Blomsterbacken självplock hos Råda Säteri

Råda Säteri, 2 km väster om Mölnlycke

På Råda Säteri har fjolårets vilda blomsteräng nu blivit en åker med rader av färgglada snittblommor för självplock. Det är lätt att spendera några timmar på säteriet. Ta en promenad bland köksträdgårdens kryddodlingar, förbi trädgårdskonsten och terrassplanteringen, och spana in bina i bisamhället. I den västra flygeln ligger ett mysigt trädgårdscafé med hembakade kakor och smörgåsar, och på gården finns ett crêperi som serverar söta crêpes och matiga galetter. Här kan du utöva sommaryoga, spana in konstnärliga utställningar och butiker samt avrunda med ett dopp i Rådasjön. Mer inspiration på deras Instagram.

Blomsterbackens hemsida

Fotograf: Anna Sigvardsson

 

”Slow flower” – vad är det?

Inom matindustrin finns ett uttryck som heter ”slow food” som uppstod som en reaktion på fenomenet med snabbmat. Det handlar om att producera ordentlig mat på ett hållbart sätt. ”Slow fashion” är klädindustrins motsvarande begrepp.

”Slow flower”, alltså långsamma blommor, innebär att varje blomma har sin tid på året, och att årstiderna på så vis ska få påverka vilka blommor vi kunder till slut köper i butiken.

Emily Bratt, som driver ”En annan slags trädgård” på Tjörn, trädgårdsmästaren Paulina Alesand och formgivaren Hanna Wendelbo startade tillsammans Blomsteruppropet 2019. Detta som en reaktion till att man vid Nobelmiddagen importerade snittblommor från Sydafrika. Blomsteruppropet vill lyfta frågan om svenskodlade blommor i säsong som det självklara alternativet.

Fotograf: Jonatan Fernström

Lär dig mer om säsongens blommor

Vill du veta mer om säsongens blommor kan du gå in på hemsidan snittblomsodlare.se där du kan hitta odlare runt om i hela Sverige. Du kan även följa hashtagen #slowflowerssweden på Instagram för att hålla koll på slow flower-trenden i Sverige och för att se vackra blommor.

 

Du kanske även gillar