({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Illustration Roadtrip Gotaleden

Tågluffa till trädgårdar längs Gotaleden

Tågluffa den korta sträckan mellan Göteborg och Alingsås och besök fyra härliga trädgårdar och parker. Kombinera med fikastopp på mysiga trädgårdskaféer och vandring längs med populära Gotaleden.

Fakta Tågluff

Längd: 1-2 dagar
Rekommenderad period: Vår till tidig höst
Tänk på: Kolla öppettider före ditt besök

Här hittar du adresser och kontaktuppgifter till alla besöksträdgårdar.

Ladda ner kartan

I och strax utanför hamnstaden Göteborg hittar du många klassiska trädgårdar, från eleganta 1800-talsparker till välkomnande grönskande oaser och kreativa växtrum skapade av kända trädgårdsprofiler. På den cirka 50 kilometer korta sträckan mellan Göteborg och Alingsås har vi valt ut fyra trädgårdsupplevelser kryddade med mysiga kaféer, restauranger med fokus på närodlat och härliga boenden i natur eller stad.

Fotograf: Per Pixel Petersson

Fika, tåg, vandring – och trädgårdar såklart!

Låt bilen stå hemma, du når alla platser enkelt med pendeltåg och en kort promenad från stationen. Och resan ger mycket mer än trädgårdsupplevelser. Vi lovar att du också kommer att hitta härliga platser för fika, luncher och middagar, ofta med tydlig ekologisk och närodlad profil. Det går också utmärkt att kombinera delar av eller hela resan med vandring längs med natursköna Gotaleden, men mer om det kan du läsa längre ner i artikeln. Du kan förstås välja att stanna över natt utmed vägen – och starta och avsluta resan med kollektivtrafiken var du vill. Nu åker vi!

 

Trädgård 1 – Trädgårdsföreningen i Göteborg

Närmaste tågstation:
Göteborg Central, 4 min promenad (350 m)

Klassiska Trädgårdsföreningen är en omtyckt grön oas i centrala Göteborg och en av Europas mest välbevarade 1800-talsparker som med tidstypiska växter, planteringar och historiska byggnader tar med dig till trädgårdskulturens guldålder. Varje sommar blommar tusentals rosor av 1200 olika arter och sorter i Göteborgs Rosarium och i det eleganta växthuset Palmhusets tropiska värme hittar du massor av exotiska växter, inte minst palmer förstås.


Fika på Rosenkaféet eller Grindstugan

Glöm inte bort att ta en skön paus i skuggan på en parkbänk eller slå dig ner på gräset för att få lite värmande sol. När törsten och hungern gör sig påmind kan du ta en kopp kaffe eller en bit mat på Rosenkaféet i en av Trädgårdsföreningens äldsta byggnader från 1874 eller mysiga Grindstugan.

"Strosa omkring på grusgångarna med sina mjuka, böljande linjer och njut av färgprakten och den lummiga grönskan."

Eftersom Trädgårdsföreningen ligger mitt i Göteborg är det enkelt att ta sig hit med kollektivtrafik eller om du hellre föredrar att gå eller cykla. Vill du börja eller avsluta din resa med en natt i Göteborg finns massor av trevliga boenden att välja mellan.

 

Trädgård 2 – Jonsereds Trädgårdar

Närmaste tågstation:
Jonsered station, 9 min promenad (750 m)

Pendeltåget mellan Göteborgs centralstation och den gamla bruksorten Jonsered tar cirka tio minuter. Här ligger vackra och prisbelönta Jonsereds Trädgårdar i anslutning till ortens anrika herrgård. Det historiska arvet från 1800-talet präglar tydligt parkträdgården. Här möter du allt från tidstypiska sommarblommor och perenner till strama ligusterhäckar och bersåer med väldoftande buskrosor.

"Pampiga urnor och stensatta öar är självklara inslag – liksom ekologiska odlingar av köksväxter och kryddor."

Du möter också inspirerande trädgårdsrum uppbyggda kring olika teman som bland annat Formträdgården, Köksträdgården, Engelska rosenträdgården och Utställningsträdgården. Håll utkik efter något av de många evenemang som hålls här året om – och passa även på att besöka trädgårdsbutiken som säljer ekologiska växter och fina secondhand-saker.

Trädgårdslunch, hantverksöl och bullperfektion

Du kan äta lunch eller fika på det helt nybyggda trädgårdskaféet. Är du sötsugen finns bullar och kakor, letar du efter något mer matigt serveras olika smörgåsar, sallader och enklare lunchrätter. Det mesta av maten bakas och tillagas från grunden, och så ofta som möjligt med närproducerade och ekologiska råvaror som varierar efter årstid. Allt detta goda kan du njuta av på den stora uteserveringen ligger i den vackra Engelska rosenträdgården. 

Ett annat tips är att besöka det lokala ölbryggeriet Poppels bara en kort promenad från tågstationen. Här kan du äta i bryggerirestaurangen och naturligtvis provsmaka goda och spännande drycker. I närheten hittar du även Brödfabriken i Jonsered, det charmiga caféet där skådespelaren Eric Ericson tillsammans med sin personal har jobbat hårt för att ta fram det perfekta receptet på kanelbullar. Prova själv för att se om du tycker att de lyckats!

 

Trädgård 3 – Växtrum i Lerum

Närmaste tågstation:
Aspedalen station, 6 min promenad (450 m)
Lerum station, 2 min promenad (110 m)

En kvart öster om Jonsered ligger Lerum. Här har kommunen sedan 2015 samarbetat med välkända svenska trädgårdsprofiler som tillsammans med engagerade kommuninvånare skapat tio grönskande platser under namnet Växtrum. Tanken är att visa inspirerande trädgårdar och samtidigt erbjuda en plattform för samtal och tankar kring social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

"Ett vackert besöksmål som också bidrar med ett viktigt tillskott av pollen till bin, fjärilar, humlor och andra pollinerande insekter."

Alla trädgårdar ligger utmed en vacker slinga i centrala Lerum. Slingan är 3,6 kilometer lång och går utmed Säveåns lummiga och omväxlande dalgång med strömmande vatten. Antingen går du på egen hand eller så följer du med på en guidad tur.

Får du lust att stanna över natt kan du ta in på Aspenäs Herrgård. Här bor du i naturnära miljö och njuter av middagen i herrgårdens restaurang med storslagen utsikt över sjön Aspen.


Takterrass och mat lagad över öppen eld

Nääs Slotts kulturmiljö och naturreservat med slottsvisning, boende, Kaffestuga och Slottsbod. Vi har förstås också vårt fina byggnadsvårdscentrum och nationella konsthantverksgalleri.

Du kan också välja att gå av tåget i Floda, strax öster om Lerum. Här kan du besöka Jernbruket där maten tillagas över öppen eld, Nääs Slotts kulturmiljö och naturreservat med slottsvisning, kaffestuga, slottsbod och konsthantverksgalleri. 

En upplevelse i sig är Nääs Fabriker som på 1800-talet var ett bomullsspinneri och nu är hotell och restaurang med vackert läge intill sjön Sävelången. Här finns till exempel spektakulära rum med över fem meter i takhöjd och rum med takterrass med sjöutsikt. 

I närheten finns också Öijared Resort som ligger på den natursköna halvön Öijared mellan sjöarna Mjörn och Sävelången. Öijared Resort är Sveriges största golfanläggning med hela tre 18-hålsbanor och en 9 håls korthåls multibana där man även kan spela frisbeegolf och footgolf. Det prisbelönta klubbhuset är ritat av Gert Wingårdh och hotellet som ligger i anslutning erbjuder både bad, bastu och restaurang.

 

Trädgård 4 – Nolhaga park i Alingsås

Närmaste tågstation:
Alingsås station, 17 min promenad (1,4 km)

Dags att ta tåget från Lerum i 15 minuter för att komma till Alingsås. Nolhaga park ligger vid sjön Mjörn på promenadavstånd från centrum. Här finns en historisk park som anlades av potatiskungen Jonas Alströmer på 1700-talet med Sveriges nordligaste bokskogar, koloniträdgårdar och naturreservat. Högt upp på Nolhaga Berg finns också ett bevarat luftvärnstorn från andra världskriget dit du nu kan gå för att njuta av utsikten över staden och sjön.

Missa inte att besöka Nolhaga slott, en ståtlig byggnad i italiensk nyrenässansstil som ligger mitt i parken. Slottet byggdes 1879–1880 och ritades av arkitekten Adrian Peterson.

"I slottet kan du gå på konstutställningar och besöka det populära glasskaféet." 

 

Fika i kaféstaden Alingsås

Är du fikasugen är ett tips att besöka centrum – du är ändå i det som kallas kaféstaden Alingsås. Här finns till exempel Ekstedts Bageri och Café med eget kafferosteri och anor från 1886. Hollanders glass är en småskalig producent som tillverkar gourmetglass från grunden av noga utvalda råvaror och italienska influenser. Nygrens Café är ett mysigt och hemtrevligt kafé som ligger i ett magasin från 1700-talet och även har en solig innergård. På stenugnsbageriet Mormor Bättys Kringlor bakas det italienska godsaker och surdegsbröd som snittas i dekorativa mönster. Strax utanför Alingsås, på en äldre lantgård i en naturskön miljö, ligger Nolbygård som bakar allt från grunden med ekologiska råvaror.

Avsluta eller börja din resa med en natt på anrika Grand Hotel i Alingsås byggt 1911. I restaurangen serveras mat baserad på säsongens råvaror och med en mix av internationella rätter och svenska klassiker. Till det kanske det smakar med en öl från Alingsås lokala bryggeri. Ett annat trevligt boendealternativ är Alingsås Vandrarhem, som under sommarsäsongen även har kafé med enklare rätter och fika, eller Villa Plantaget som det också kallas. Här bor du i en ståtlig sekelskiftesvilla i en av stadens lummiga parker.


Gotaleden – för dig som vill vandra mellan trädgårdarna

Ett alternativ till tågluffning är att vandra Gotaleden till dessa fyra trädgårdar. Det är en av Västsveriges populäraste vandringsleder med nio etapper och totalt 71 kilometer härlig vandring. Längs vägen njuter du av vacker natur och inspirerande trädgårdsupplevelser, upplever västsvenska smaker från lokala hantverksmässiga mat- och dryckestillverkare och sover gott på personliga hotell. Det går även utmärkt att vandra delar av leden och sedan kliva på tåget för att åka vidare. En resa som kommer att tilltala alla dina sinnen! 

 

Planera din resa

Sök och planera din resa i appen Västtrafik To Go eller på vasttrafik.se. Här väljer du även vilken biljett som passar, exempelvis enkelbiljett eller dygnsbiljett 1-3 dagar. 

Hitta fler trädgårdsupplevelser

På trädgårdssidan hittar du fler tips och guider på besöksträdgårdar du inte får missa, mysiga trädgårdscaféer och blomstrande destinationer att besöka. 

Fakta Tågluff

Längd: 1-2 dagar
Rekommenderad period: Vår till tidig höst
Tänk på: Kolla öppettider före ditt besök

Här hittar du adresser och kontaktuppgifter till alla besöksträdgårdar.

Ladda ner kartan

Fler trädgårdsupplevelser