({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Tågluffa till trädgårdar utmed Gotaleden

Från eleganta 1800-talsparker till kreativa växtrum skapade av kända trädgårdsprofiler, kryddat med mysiga kaféer, restauranger med fokus på närodlat och härliga boenden i natur eller stad. Tågluffa den korta sträckan mellan Göteborg och Alingsås och besök fyra härliga trädgårdar och parker längs med Gotaleden.

I och strax utanför hamnstaden Göteborg hittar du många klassiska trädgårdar och slottsparker, samtida inspirerande växtrum och välkomnande grönskande oaser. På den cirka 50 kilometer korta sträckan mellan Göteborg och Alingsås har vi valt ut fyra trädgårdsupplevelser.

Fotograf: Per Pixel Petersson

Du når alla platser enkelt med pendeltåg och en kort promenad från stationen. Och resan ger mycket mer än trädgårdsupplevelser. Vi lovar att du också kommer att hitta härliga platser för fika, luncher och middagar, ofta med tydlig ekologisk och närodlad profil. Du kan förstås välja att stanna över natt utmed vägen – och starta och avsluta resan med kollektivtrafiken var du vill. Nu åker vi!

Ladda ner en illustrerad karta med alla besöksmålen HÄR

 

Trädgård #1

Trädgårdsföreningen i Göteborg

Klassiska Trädgårdsföreningen är en omtyckt grön oas i centrala Göteborg och en av Europas mest välbevarade 1800-talsparker som med tidstypiska växter, planteringar och historiska byggnader tar med dig till trädgårdskulturens guldålder. Varje sommar blommar tusentals rosor av 1200 olika arter och sorter i Rosariet och i det eleganta växthuset Palmhusets tropiska värme hittar du massor av exotiska växter, inte minst palmer förstås.

Strosa omkring på grusgångarna med sina mjuka, böljande linjer och njut av färgprakten och den lummiga grönskan. Glöm inte bort att ta en skön paus i skuggan på en parkbänk eller få lite värmande sol på de härliga gräsytorna. När törsten och hungern gör sig påmind kan du ta en kopp kaffe eller en bit mat på Rosenkaféet i en av Trädgårdsföreningens äldsta byggnader från 1874 eller mysiga Grindstugan.

Eftersom Trädgårdsföreningen ligger mitt i Göteborg är det enkelt att ta sig hit med kollektivtrafik eller om du hellre föredrar att gå eller cykla. Vill du börja eller avsluta din resa med en natt i Göteborg finns massor av trevliga boenden att välja mellan.

 

Trädgård #2

Jonsereds Trädgårdar

Pendeltåget mellan Göteborgs centralstation och den gamla bruksorten Jonsered tar cirka tio minuter. Här ligger vackra och prisbelönta Jonsereds Trädgårdar i anslutning till ortens anrika herrgård. Det historiska arvet från 1800-talet präglar tydligt parkträdgården. Här möter du allt från tidstypiska sommarblommor och perenner till strama ligusterhäckar och bersåer med väldoftande buskrosor. Pampiga urnor och stensatta öar är självklara inslag – liksom ekologiska odlingar av köksväxter och kryddor.

Du möter också inspirerande trädgårdsrum uppbyggda kring olika teman som bland annat Formträdgården, Köksträdgården, Engelska rosenträdgården och Utställningsträdgården. Håll utkik efter något av de många evenemang som hålls här året om – och passa även på att besöka trädgårdsbutiken som säljer ekologiska växter och fina secondhand-saker.

Du kan äta lunch eller fika på trädgårdskaféet. Är du sötsugen finns bullar och kakor, letar du efter något mer matigt serveras olika smörgåsar, sallader och enklare lunchrätter. Det mesta av maten bakas och tillagas från grunden, och så ofta som möjligt med närproducerade och ekologiska råvaror som varierar efter årstid. Ett annat tips är att besöka det lokala ölbryggeriet Poppels bara en kort promenad från tågstationen. Här kan du äta i bryggerirestaurangen och naturligtvis provsmaka goda och spännande drycker.

 

Trädgård #3

Växtrum i Lerum

En kvart öster om Jonsered ligger Lerum. Här har kommunen sedan 2015 samarbetat med välkända svenska trädgårdsprofiler som tillsammans med engagerade kommuninvånare skapat tio grönskande platser under namnet Växtrum. Tanken är att visa inspirerande trädgårdar och samtidigt erbjuda en plattform för samtal och tankar kring social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Ett vackert besöksmål som också bidrar med ett viktigt tillskott av pollen till bin, fjärilar, humlor och andra pollinerande insekter. 

Alla trädgårdar ligger utmed en vacker slinga i centrala Lerum. Slingan är 3,6 kilometer lång och går utmed Säveåns lummiga och omväxlande dalgång med strömmande vatten. Antingen går du på egen hand eller så följer du med på en guidad tur.

Börja gärna vid restaurangen Aludden Prôvidore där det också finns karta och informationsfolder. Ett tips är också att äta här när du är tillbaka och kanske testa restaurangens spännande utbud av svenska viner. Får du lust att stanna över natt kan du ta in på Aspenäs Herrgård. Här bor du i naturnära miljö och njuter av middagen i herrgårdens restaurang med storslagen utsikt över sjön Aspen.

Du kan också välja att gå av tåget i Floda, strax öster om Lerum, och besöka Garveriet. Här finns restaurang, kafé, bageri, butik med lokalproducerad mat och ett bryggeri. I Floda ligger också Jernbruket där maten tillagas över öppen eld och Nääs Slott med boende, restaurang och kafé.

En upplevelse i sig är Nääs Fabriker som på 1800-talet var ett bomullsspinneri och nu är hotell och restaurang med vackert läge intill sjön Sävelången. Här finns till exempel spektakulära rum med över fem meter i takhöjd och rum med takterrass med sjöutsikt. 

 

Trädgård #4

Nolhaga park i Alingsås

Dags att ta tåget från Lerum i 15 minuter för att komma till Alingsås. Nolhaga park ligger vid sjön Mjörn på promenadavstånd från centrum. Här finns en historisk park som anlades av potatiskungen Jonas Alströmer på 1700-talet med Sveriges nordligaste bokskogar, koloniträdgårdar och naturreservat. Högt upp på Nolhaga Berg finns också ett bevarat luftvärnstorn från andra världskriget dit du nu kan gå för att njuta av utsikten över staden och sjön.

Missa inte att besöka Nolhaga slott, en ståtlig byggnad i italiensk nyrenässansstil som ligger mitt i parken. Slottet byggdes 1879–1880 och ritades av arkitekten Adrian Peterson. I slottet kan du gå på konstutställningar och besöka ett populärt glasskafé. 

Är du fikasugen är ett tips att besöka centrum – du är ändå i det som kallas kaféstaden Alingsås. Här finns till exempel Ekstedts Bageri och Café med eget kafferosteri och anor från 1886. Hollanders glass är en småskalig producent som tillverkar gourmetglass från grunden av noga utvalda råvaror och italienska influenser. Nygrens Café är ett mysigt och hemtrevligt kafé som ligger i ett magasin från 1700-talet och även har en solig innergård. Strax utanför Alingsås, å en äldre lantgård i en naturskön miljö, ligger Nolbygård som bakar allt från grunden med ekologiska råvaror.

Avsluta eller börja din resa med en natt på anrika Grand Hotel i Alingsås byggt 1911. I restaurangen serveras mat baserad på säsongens råvaror och med en mix av internationella rätter och svenska klassiker. Till det kanske det smakar med en öl från Alingsås lokala bryggeri. I närheten finns också Öijared Resort som ligger på den natursköna halvön mellan sjöarna Mjörn och Sävelången. Hotellet är ritat av Gert Wingårdh och prisbelönat för sin arkitektur.

Vandring för alla sinnen

Ett alternativ till tågluffning är att vandra Gotaleden till dessa fyra trädgårdar. Det är en av Västsveriges populäraste vandringsleder med nio etapper och totalt 71 kilometer härlig vandring. Längs vägen njuter du av vacker natur och inspirerande trädgårdsupplevelser, upplever västsvenska smaker från lokala hantverksmässiga mat- och dryckestillverkare och sover gott på personliga hotell. En resa som kommer att tilltala alla dina sinnen!

 

Planera din resa

Sök och planera din resa i appen Västtrafik To Go eller på vasttrafik.se. Här väljer du även vilken biljett som passar, exempelvis enkelbiljett eller dygnsbiljett 1-3 dagar. 

Hitta fler trädgårdsupplevelser

På trädgårdsportalen hittar du fler tips och guider på besöksträdgårdar du inte får missa, mysiga trädgårdscaféer och blomstrande destination att besöka.