({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Utomhusmatlagning

Fotograf: Agnes Maltesdotter

Recept: Havreotto med pumpa, fänkål och eldad bellaverde

  • Therese Elgquist

Plant based by Thess bjuder på ett vegetariskt recept som gärna kan tillagas över öppen eld; på en muurikka, i gjutjärnspanna eller gjutjärnsgryta. Känns det smidigare att ta med sig ett lättare kök går det naturligtvis bra att tillaga även över stormkök.

Havreris är en typ av hel havre, som behåller ett gott tugg när det kokats - och därför passar perfekt att använda till en svensk variant på risotto. För variation kan pumpa och fänkål bytas ut mot svamp och grön- eller svartkål. Det här är ett recept för fyra personer och passar utmärkt till lunch eller middag!

 

Ingredienser

2 vårlökar, eller 1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1/2 matpumpa, exempelvis Butternut eller Hokkaido

1 fänkål

3 dl havreris

8 dl vatten + 1 1/2 msk lantbuljong

250 gram bellaverde, eller 1 broccoli

Rapsolja att steka i

Salt och nymalen svartpeppar

 

Topping

Pumpakärnor, rostade

Fotograf: Therese Elgquist

Gör så här

Finstrimla vårlöken. Skala och finhacka vitlöken. Dela pumpan på mitten, kärna ur och skär i mindre bitar. Dela fänkålen på mitten och strimla.

Fräs lök och vitlök i lite olja i en gjutjärnspanna över öppen eld, tills de mjukar. Tillsätt pumpa, fänkål och havreris. Slå på vatten och buljong, koka upp och låt sedan småputtra tills grönsakerna och havren är mjuk - men havren fortfarande har ett gott tugg. Rör runt då och då för att få en krämig havreotto. Tillsätt eventuellt lite mer vätska om den känns för torr, eller behöver puttra lite mer. Ställ åt sidan.

Lägg bellaverden i silen. Ringla över lite olja och skaka runt. Grilla bellaverden över öppen eld, och skaka runt då och då så att den blir tillagad och fått en fin yta.

Servera havreotton med den grillade bellaverden och rostade pumpakärnor.

 

Att ta med sig

  • Gjutjärnspanna eller kolstålspanna som klarar av matlagning över öppen eld
  • Finmaskig sil
  • Skärbräda och kniv
  • Tallrikar till servering
  • Bestick

 

Förbered hemma

  • Rosta pumpakärnor

 

LÄS MER: Tre dagars höstvandring längs Pilgrmsleden med Therese Elgquist (plantbasedbythess) och Agnes Maltesdotter (undanflykter)

 

Fler liknande recept