({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

”Jonas” Frestelse - Recept från Grand Hotel Alingsås

Inget julbord utan frestelse! Grand Hotel Alingsås köksmästare Patrik Ekstrand tillagar den klassiska potatisrätten Janssons Frestelse så som han tror att Alingsås stolthet Jonas Alströmer skulle önskat den serverad.

 

En av Alingsås stora pionjärer genom historien var Jonas Alströmer. Dels grundade han Alingsås Manufakturverk, men han kanske är mest känd för att ha fört potatisen till Sverige. Så varför inte hylla honom lite extra i jul och baka ”Jonas” frestelse?

 

INGREDIENSER:

1 kg mjölig potatis (gärna närproducerad potatis – vi använder Svartemadens)
2 gula lökar
250 g äkta ansjovisfiléer
Ansjovisspadet
4 dl vispgrädde
2 msk ströbröd
4 skivor hyvlat kallt smör (hyvla med osthyvel)

 

GÖR SÅ HÄR:

Värm ugnen till 220 grader. Skala och skär potatisen i fina strimlor. Skala och skiva löken tunt. Svetta den skivade löken i smör i en stekpanna tills den blir mjuk men utan att den tar färg. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord form. Avsluta med potatis. Häll på ansjovisspadet och grädden. Strö över ströbrödet och lägg på det hyvlade kalla smöret. Grädda ” Jonas” frestelse mitt i ugnen i 50-60 minuter.

 

 

Detta är Grand Hotel Alingsås

På Grand Hotel Alingsås bjuds du på det där lilla extra som sätter guldkant på tillvaron. Hotellet byggdes år 1911 och en del detaljer finns bevarade i ursprungligt skick. Här finns en charm som inte går att bygga in, den växer och djupnar med tiden.

Fler recept från Västsverige