({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Kvinna cyklar på grusväg i Dalsland

Fotograf: Farawayistan

Gravelcykling i Västsverige

Gravelcykling, eller Gravel biking som det även kallas, är en rolig form av cykling som lämpar sig för både nybörjare och vana cyklister. Det är fartfyllt, enkelt och går att göra i stort sett var som helst i Sverige.

Att cykla gravel innebär att du får det bästa av två världar: naturnära cykling precis som på en mountainbike och samtidigt det höga tempot som landsvägscykling bjuder på. Det är en rolig aktivitet som blir alltmer populär världen över.

Tjusningen med gravelcykling är friheten att upptäcka nya områden. Eftersom Sverige vimlar av vindlade grusvägar är det aldrig särskilt långt till nästa äventyr. Här kommer tips på några cykelrundor både för dig som är erfaren cyklist och för dig som vill prova på det här med gruscykel.

Fotograf: Farawayistan

 

Cykla gravel i Dalsland - Sveriges gravel destination

Naturen i Dalsland är perfekt för grusvägscykling. Det är lätt att ta sig längre sträckor och det finns förvånansvärt gott om ställen att stanna till för att njuta av en fika eller lunch.

 • Dalslands kanal-rundan 30 km. Smidig och relativt flack runda som lämpar sig för nybörjare. Start och mål sker i Upperud och rundan går utmed flera vackra sjöar. Passa på att äta lunch på Upperud 9:9 när du kommer tillbaka.
  Se karta och ladda ner GPX-fil

 • Del av Unionsleden 57 km. Denna runda är något mer utmanande med en rejäl uppförsbacke ungefär halvvägs. Det finns chans till många härliga depåstopp, bland annat på Not Quites café, Baldersnäs Herrgård och Restaurang Stenebygrytan vid Dalslands Aktiviteter (där rundan börjar och slutar).
  Se karta och ladda ner GPX-fil

Hos The Dalsland Experience kan du hyra gravelcykel och boka guidade turer.

Fotograf: Farawayistan

 

Cykla gravel på Tjörn

Ön Tjörn på Västkusten är en annan plats som också bjuder på härlig gravelcykling, i en helt annan miljö än den uppe i Dalsland. Här har de djupa barrskogarna bytts ut mot släta klippor, bryggor och ljusgröna bokskogar.

Fotograf: White Elk

 

Cykla gravel på Billingen

Platåberget Billingen i Skövde är känt för att vara en bra plats för aktiviteter i naturen, och det gäller även gravelcykling. Här finns flera olika rundor att välja på. Alla slingor utgår från Billingens fritidsområde.

 • Billingehalvan 29 km. Lätt inledning med nedförsåkning, därefter väntar en klättring uppför Billingen för att avsluta mer flackt.
  Se karta och ladda ner GPX-fil

 • Gröna Milen 10 km. Lättcyklat motionsspår (delas med fotgängare). Perfekt träning inför Cykelvasan.
  Se karta och ladda ner GPX-fil

 • Grusgrus Sydväst 39 km. Grusig runda som går bortåt Varnhem till, förbi Jättadalen och till sist via Ryds Grottor. Väldigt trevlig tur!
  Se karta och ladda ner GPX-fil

 • Grusvägsrally runt Lerdala 66 km. Längre tur som tar dig bortanför Billingen genom den vackra Vallebygden och runt Flämsjön. Perfekt långpass med mycket fin natur att titta på.
  Se karta och ladda ner GPX-fil

 • Hallanrundan 28 km. Lättare tur på grusvägar och lite asfalt runt Billingens skogar. Tuff backe i slutet.
  Se karta och ladda ner GPX-fil

 • Vasaspåret 18 km. Flack runda som går uppe på Billingen runt Blängsmossen. Stor del av turen går längs ”Raka Linan”, en spikrak grusväg.
  Se karta och ladda ner GPX-fil

 • Vasaspåret 34 km. Mycket bra träning inför Cykelvasan. Slingan startar norrut runt Blängsmossen, sedan förbi Jättadalen och vidare mot RV49 innan man svänger av mot Billingens friluftsområde igen.
  Se karta och ladda ner GPX-fil

Fotograf: Jesper Anhede

 

Vanliga frågor och svar om gravelcykling

Vad är en gravelcykel?

En gravelcykel är en typ av cykel som lämpar sig för att cykla på grusvägar med. Den är tåligare än en klassisk landsvägscykel och samtidigt snabbare än en mountainbike på vägar.

Varför cykla gravelbike?

Gruscykel är den perfekta aktiviteten för dig som är nybörjare och inte vill ge dig ut på steniga MTB-spår, men samtidigt vill cykla i skogsområden. För dig som är van cyklist är utmaningen att det sätter både uthållighet och styrka på prov.

Var kan man cykla gravelbike?

Det fina med gravelcykling är att det går att utföra i stort sett överallt. I Västsverige kan du cykla gravelbike bland annat på Billingen i Skövde, på Tjörn ute vid kusten och i Dalsland.

 

Låt dig inspireras

Robin och Sabina driver bloggen Farawayistan där de berättar om sina cykeläventyr runt om i världen. 2022 var de i Sverige och upptäckte de dalsländska grusvägarna. Läs mer om deras cykelresa genom Dalsland.

Fotograf: Farawayistan

 

Dalsland Gravel Race – ett roligt cykellopp

Redo att anta nästa utmaning? Välkommen att cykla Dalsland Gravel Race i Bengtsfors. Välj mellan klasserna 140 km eller 70 km. Se aktuell info på loppets hemsida.

 

Till huvudsidan för cykling