({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Pojke med hjälm och säkerhetslina klättrar på bokstäver som bildar ordet UPZONE som är uppspända mellan träd. Till vänster står en man/pappa på en platform i trä uppe i träden.

Fotograf: Tobias Andersson

Klättring, bouldering och höghöjdsbanor i Västsverige

Är du nyfiken på klättring? Runt om i Västra Götaland finns många fina klätterområden och kunniga företag som erbjuder trygga och bekväma klätteräventyr i olika svårighetsgrader.

 

Klippklättring och topprepsklättring

Västkusten har ett av norra Europas bästa klätterområden. Här finns vackra granitklippor som skapar utmanande bergsklättring både för nybörjare och proffs.

 • Upplevelsebolaget arrangerar guidad klättring på olika nivåer. De har också klätterläger och kurser där du kan lära dig grunderna, eller välja en ledkurs, sportklätterkurs eller räddningskurs.

 • Villa Bro samarbetar med Vertikalverket och erbjuder säkra klätterupplevelser på några av Lysekils och norra Bohusläns mest välkända klätterklippor, såsom Häller, Hallinden, Lyse och Välseröd.

 • Strandflickorna är perfekt för familjen som vill prova på utomhusklättring för första gången. I samarbete med Outdoor West kan alla, oavsett ålder och kondition, prova på att klättra. Outdoor West erbjuder även topprepsklättringar i olika nivåer.

 • Dalslands Aktiviteter erbjuder inomhusklättring på en elva meter hög vägg samt bergsnerfirning utomhus från en 25 meter hög klippvägg.

 • Granvik Event i närheten av Tivedens nationalpark har klättring och zipline på sin repertoar. Här klättrar du på roliga klippor i skogen och åker linbana högt över en sjö.

 • Johannesvik Camping & Stugby erbjuder topprepsklättring på de bohuslänska klipporna. Du kan även prova på rappellering, alltså att du firas ner från en klippa. Ingen klättervana behövs sedan tidigare.

 • The Tannery Club utanför Lerum har en spännande klättervägg som de kallar för Rock on Wood. Väggen, som är lika delar vacker och utmanande, är 10 meter bred, 4 meter hög och har 20 graders lutning.

Fotograf: Roger Borgelid

 

Bouldering

Bouldering kallas den typ av klättring som utförs på klippor nära marken, vanligtvis utan rep. En matta (så kallad ”crash pad”) brukar läggas ut på marken som säkerhet.

 • Ersdalens naturreservat på Hönö har blivit vida känt för sin fantastiska bouldering. Här finns hundratals stenar och naturliga klippartier som erbjuder boulderingproblem i alla svårighetsgrader, precis intill havet. Ett riktigt fint och spännande ställe att prova på bouldering på egen hand.

 • Outdoor West är aktivitetsföretaget som tar dig med på boulderingäventyr året runt i trakterna kring Lysekil. Varje aktivitet inleds med provning av utrustning och en genomgång av teknik och säkerhet.

 

Scrambling och Via Ferrata

Scrambling är en slags kombination av bergsklättring och utmanande vandring. Ofta klättrar du över stenar och klippor utan rep, men du måste hela tiden vara aktiv med händerna och fötterna. Via Ferrata eller Via Corda är färdiga klätterstigar som är utrustade med metallsteg och stålvajrar eller rep.

 • Outdoor West har flera bokningsbara aktiviteter där du tillsammans med en guide scramblar, klättrar och går på upptäcktsfärd längs de bohuslänska klipporna.

 • Tjörnbro Arena har en Via Ferrata som är speciellt konstruerad för barn och ungdomar, även om den såklart kan vara utmanande för vuxna också. Perfekt teambuildingaktivitet.

 

Höghöjdsbanor

Det har blivit väldigt populärt med höghöjdsbanor, men det är sannerligen inget för den höjdrädda. Ofta går eller klättrar du på rep, stockar och trädgrenar 10-20 meter upp i luften, givetvis med säkerhetsutrustning.

 • Upzone finns i tre städer i Västsverige: Borås, Göteborg och Skövde. Här möts du av olika hinder och långa ziplines som är uppspända mellan träden. I Skövde är barn från 100 cm välkomna att klättra, i Borås och Göteborg är det 125 cm som gäller.

 • High Adventure ligger i Partille och erbjuder tre höghöjdsbanor nära Göteborg. Banorna håller olika svårighetsgrader som passar från 12 år och uppåt.

 • Dalslands Aktiviteter i Bengtsfors har flera höghöjdsbanor och ziplines för vuxna och barn.

 • Hafsten Resort i Uddevalla har flera banor där hela familjen kan hitta sin egen utmaning uppe bland träden.

Fotograf: Marie Leander