({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
  • Fotograf: Roger Borgelid

Vandra på öar

Hur mysigt är det inte att göra en dagsutflykt till någon närliggande ö och vandra runt den? Många öar har fina vandringsleder där du vandrar nära vattnet, bland annat Dyrön, Kosteröarna och Vänerns öar.

På västkustens öar finns fantastiskt fina vandringsmöjligheter. Hela den bohuslänska kustremsan är känd för sina mysiga fiskebyar, röda sjöbodar och vidsträckta klipplandskap. Men även inåt landet går det att vandra på öar. Här vilar skogens lugn utmed stigarna. Nedan ser du de mest populära öarna att vandra på i Västsverige, både vid havet och inåt landet.

 

5 km, svår

Dyrön

Dyröleden tar dig ett varv (5 kilometer) runt gemytliga Dyrön. Trots sin ringa storlek stoltserar ön med ett dramatiskt landskap. Upptäck den snäva ravinen mellan två höga klippväggar, hälsa på fritt strövande mufflonfår och njut av en fantastisk utsikt över skärgården.

5 km, lätt

Marstrand

Upplev naturen och den fascinerande historien under ett varv runt Marstrandsön (5 kilometer). Stanna till för ett dopp vid nakenbadet, promenera genom Smugglarrännan, utforska Trollskogen och njut av utsikten över Carlstens mäktiga fästning som tronar högst upp på ön.

2-5 km, lätt-svår

Koön (vid Marstrand)

Koön heter den ö där östra halvan av Marstrands samhälle ligger, och här finns tre leder med olika svårighetsgrad (den längsta mäter 5 kilometer). Vandra över klippor, stanna till vid grillplatser, spana in gamla kanonvärn och njut av utsikten över Pater Noster och Åstol.

5 km, medel

Härön

Fem minuter med färja över Kyrkesund ligger Härön med vandringsleder som går över öns naturreservat. Fantastiska utsikter, klippa, hav och spännande natur.

9 km, medel

Orust med öarna Malö, Flatö och Ängö

Den fjärde delen av Kuststigens sträckning genom Orust kommun. Från färjeläget vid Malö och längs med öarna Malö, Flatö och Ängö, med havet som en ständig kompanjon.

10 km, medel

Bohus-Malmön

Vandra längs Kuststigen på vackra Bohus-Malmön (Soteleden etapp 8). Möjligheterna till bad är fantastiska med gott om små vikar och turkosa laguner.

14,5 km, medel

Ramsvik

Upplev storslagen vandring på Naturreservatet Ramsvikslandet, som också är känt som Klippornas rike, består av vidsträckta klippområden med ljunghedar, ängar och mindre våtmarker. Vandringsleden är en del av Kuststigen och Soteleden etapp 5.

6 km, lätt

Fiskebäckskil-Grundsund

Från Fiskebäckskil går leden längs fina grusvägar och blandskog för att avslutas i det gamla fiskesamhället Grundsund.

2,5 km, lätt-medel

Hamburgö

Leden utgår från färjeläget på Hamburgö och löper runt Hagberget. Leden är något kuperad och följer stigar och gamla vägar med bitvis vacker utsikt över sundet. Med hjälp av QR-kod har du möjligheten under din vandring att lyssna till berättelser med spännande inblickar i samhällets historia.

3-14 km, medel

Sydkoster

Sydkoster är den större av de två Kosteröarna och karaktäriseras av ett lummigt landskap med lövskog, blomsterrika strandängar och långa sandstränder. En vandring runt hela ön är cirka 14 kilometer, men det går även att göra kortare etapper på 3–7 kilometer vardera.

5 km, medel

Nordkoster

Två vandringsslingor (cirka 5 kilometer vardera) finns på Nordkoster vid Kosthavets nationalpark. Istiden har lämnat häftiga klapperstensfält efter sig, som tillsammans med utsikten från fyrarna på Högen (Kosters högsta punkt) är det mest sevärda under denna trevliga vandring.

14 km, medel

Brommöleden

Ön Brommö ligger i Vänerns insjöskärgård, strax utanför Mariestad. Här finns en 14 kilometer lång vandringsled som tar dig genom vildvuxna blåbärsskogar med goda badmöjligheter, både från klippor och sandstränder. Perfekt för en dagsutflykt, men kom ihåg att ta med picknickkorgen!

4-7 km, medel

Läckö, Kållandsö

Upptäck området kring Läckö slott till fots. Den 4 kilometer långa stigen ut till Roparudden tar dig till den yttersta spetsen i Vänerns vackra skärgårdsmiljö. Och på västra kanten av Kållandsö går den 7 kilometer långa Tranbergsleden genom ett kulturhistoriskt område med artrik natur.

 

Fler områden att vandra i