Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Vandringsskylt i Dalsland

    Fotograf: HENRIK TRYGG

Pilgrimsvandra i Västsverige

Att vandra som pilgrim är en gammal företeelse som finns i hela världen. Två av Sveriges vackraste pilgrimsleder går genom västsvenska urskogar och historiska kulturmarker.

Västsverige har ett brett nätverk av vandringsleder, varav de gamla pilgrimsspåren i Dalsland och Skaraborg utgör några av de vackraste delarna. Här sökte äventyrslystna vandrare naturens lugn redan under medeltiden, ända fram till mitten av 1500-talet då Gustav Vasa förbjöd pilgrimsvandringarna. Trenden har fått ett uppsving igen i modern tid. Numera är det oftast inte religiösa motiv som ligger bakom pilgrimsvandringarna. Istället kan det handla om en längtan efter naturen och att få en paus från den annars stressiga vardagen. Varför inte testa du också?

 

80 km, medel

Pilgrimsleden Norra Dalsland

Pilgrimsleden i norra Dalsland har en fascinerande historia att berätta. Och det är en berättelse som sträcker sig över 80 kilometer, från Mellerud i söder till Edsleskog i norr. Här har otaliga pilgrimer genom åren färdats mot slutmålet Nidaros, numera känt som Trondheim, i Norge.

44 km, lätt

Pilgrimsleden i Skaraborg

Den 43,7 kilometer långa Pilgrimsleden i Skaraborg går från Varnhem i norr till Falköping i söder. Däremellan passeras inte mindre än två medeltida klosterruiner, en av Europas viktigaste fågelsjöar (Hornborgasjön) och ett vackert böljande kulturlandskap.

 

 

Fler områden att vandra i