({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Tillgänglighetsanpassade leder i Västsverige

Lättframkomliga vandringsleder som alla kan njuta av

Här är tips på vandringsleder där det är enkelt för alla att ta sig fram. Lederna är lagom långa, ligger bekvämt intill parkeringsplatser och har jämnt underlag som passar för rullstolar, barnvagnar, permobiler och rullatorer. Naturen i Västsverige är oerhört vacker och det är en självklarhet att alla ska kunna njuta av den.

Vänga Mosse utanför Borås

Naturreservatet Vänga Mosse strax norr om Borås bjuder in till en naturskön och smidig vandring på träspänger. Området har ett rikt fågelliv med bland annat orre, tranor, häger och diverse rovfåglar.

Från parkeringen vid huvudentrén går en tillgänglighetsanpassad led som följer de flacka spängerna ut på mossen. Leden är 1,8 kilometer lång och har rastplats med bord och bänkar. I anslutning till parkeringen finns ett fågeltorn som är tillgänglighetsanpassat.

En bit från leden ligger kaféet Vänga Kvarn där du kan ta en fika eller lunch efter turen.

Mer information och karta

 

Västerhavs-promenaden i Lysekil, en del av Kuststigen

Klippor vid havet hör sällan till de mest lättillgängliga terrängtyperna, men i Lysekil har man gjort det möjligt för alla att kunna ta sig ut bland klipporna för att njuta av havets salta vindar. Här har man byggt en fantastisk bryggpromenad som följsamt smeker sig utmed klipporna. Både vackert och praktiskt!

Västerhavspromenaden som sträckan kallas är 1,1 kilometer lång och går mellan Ålevik och Valbodalen strax norr om Lysekils centrum. Utmed leden finns det gott om bänkar och ställen att vila en stund på.

Mer information om leden

 

Lederna vid Gräne Gruva i Holsjunga

I de södra delarna av Sjuhärad ligger Gräne Gruva, ett för många okänt besöksmål. Gruvan har en spännande historia som du kan läsa mer om på plats. På området finns flera vandringsleder som alla börjar vid informationstavlan intill parkeringen.

Samtliga leder går på väl preparerat underlag som är både barnvagns- och rullstolsvänligt. Tänk bara på att det kan vara ganska kuperat på sina ställen. Toppleden (1,8 kilometer) och Järnvägsleden (3,6 kilometer) är de som är mest tillgängliga.

Även den lekfulla Trollstigen (800 meter) är lättframkomlig och här kan både barn och vuxna leta efter de luriga stentrollen som gömt sig lite överallt i skogen.

Mer information och karta

 

Tresticklans nationalpark i Dalsland

I Dalsland ligger Tresticklans nationalpark på gränsen till Norge. Området består av kuperad vildmark och är i regel svårframkomligt, men som tur är finns det en tillgänglighetsanpassad slinga som leder ut till en vacker myr strax utanför nationalparken.

Parkera vid huvudentrén, även kallad Råbocken. Vid den inre parkeringen finns två tillgänglighetsanpassade mulltoaletter och sittbänkar. Härifrån kan du följa en bred och lättframkomlig stig 180 meter till en informationsplats. Där utgår en 240 meter lång rundslinga runt myren och halvvägs längs leden finns ett tillgänglighetsanpassat bänkbord för en fikapaus.

Mer information och karta

 

Ramhultafallet vid sjön Lygnern

I närheten av Sätila i Marks kommun ligger Ramhultafallet, ett vackert vattenfall med utsikt över sjön Lygnern. Från huvudentréns parkering kan du följa en grusad stig fram till den tillgänglighetsanpassade utsiktsplatsen. Här finns även en 500 meter lång grusgång som tar dig hela vägen fram till vattenfallet, samt en hårdgjord rundslinga på drygt 500 meter.

Nedanför vattenfallet finns en parkering för besökare med rörelsehinder eller personer med barnvagn, och härifrån går en grusad gång fram till den nedre delen av vattenfallet.

Läs om leden i Tillgänglighetsdatabasen

Mer information om området

 

Hökensås i Tidaholm

Hökensås naturreservat är ett av Västsveriges vackraste skogsområden med öppna tallhedar och mjuka, böljande rullstensåsar. Med utgångspunkt från First Camp Hökensås finns flera trevliga leder att utforska.

Den röda leden (2 kilometer) och den blåa leden (5,5 kilometer) går på breda stigar med hårt packat grus, dock förekommer vissa smalare partier med rötter, stenar och en del lutning. Den längre av de två lederna går förbi en rastplats med bord för picknick.

Läs om lederna i Tillgänglighetsdatabasen

Mer information och karta – Röda leden

Mer information och karta – Blåa leden

 

Kransmossen i Borås

Borås har flera trivsamma naturområden precis i anslutning till staden. Ett av dessa är Kransmossen där kommunen har anlagt ett tillgängligt spår på 1,2 kilometer. Här vandrar eller rullar du fram utmed den porlande Kransån och njuter av den gröna växtligheten.

En stor del av leden går på breda träspänger, och vissa sträckor på hårt grusade stigar. Passa på att fika vid någon av rastplatserna utmed leden. Vid Mariedalsstugan finns tillgänglighetsanpassad toalett och parkering för dig med rörelsehinder.

Mer information och karta

 

Tärnstigen på Vrångö i Göteborgs skärgård

På skärgårdsön Vrångö bjuds du på vacker natur och en tillgänglighetsanpassad vandringsled. Leden utgår från fiskehamnen på öns västra sida, dit det är ungefär en kilometer att ta sig på bra vägunderlag från färjeläget på öns östra sida.

Tärnstigen är cirka 1,1 kilometer lång och tar dig på grusade stigar genom klipplandskapet med förtrollande utsikt över havet. Boka gärna in en middag på Hamnkrogen Lotsen Fiskeboa när du ändå är här.

Att ta sig ut i Göteborg skärgård är enklare än vad man kan tro. Båtresan med Västtrafik från Saltholmen till Vrångö tar ungefär en halvtimme (läs mer om tillgängligheten på Västrafiks fordon).

Läs om leden i Tillgänglighetsdatabasen

Läs mer om Vrångö

 

Platåleden på Ålleberg utanför Falköping

Ålleberg är med sina 335 meter över havet det högsta av bergen i Platåbergens Geopark. Det är en populär plats för segelflygning och det är just vid Segelflygmuseet på toppen av berget som du parkerar för att vandra Platåleden.

Leden är 1,9 kilometer lång och går på hårdgjort grusunderlag som gör det smidigt att ta sig fram med rullstol, rullator eller barnvagn. Viss lutning förekommer, men generellt sett är leden platt. Du kan njuta av utsikten vid flera ställen. Tillgänglighetsanpassad toalett finns i anslutning till parkeringen.

Läs om leden i Tillgänglighetsdatabasen

Mer information och karta

 

Maltes Stig i Munkedal, en del av Kuststigen

Maltes Stig är en vacker promenadslinga som går längs Saltkällefjorden i Bohuslän. Utmed leden finns en badplats och rastplats med picknickbord. Har du tur lyckas du pricka in tidpunkten när solen går ner i havet och kastar långa reflektioner i vattnet.

Underlaget består av släta grusvägar med några mindre nivåskillnader. Slingan är 4,5 kilometer lång. Vill du ha en kortare vandring rekommenderar vi en tur till badplatsen och tillbaka. Från parkeringen är det en dryg kilometer till badplatsen.

Mer information och karta

 

Hofsnäs naturstigar vid Torpanäset i Länghem

Torpanäsets naturreservat i Tranemo kommun är ett fridfullt område där du aldrig är särskilt långt från sjön Åsunden. Naturen domineras av lövskog med många fina gamla ekar som står tryggt där de alltid har stått.

Här finns flera vandringsleder varav den kortaste slingan på en kilometer är tillgänglighetsanpassad. Leden utgår från Hofsnäs Herrgård där du kan parkera samt äta god lunch eller afternoon tea. På andra sidan sjön ligger Torpa Stenhus, en byggnad vars historia stäcker sig många hundra år tillbaka i tiden.

Mer information och karta

 

Hitta fler lättillgängliga naturområden i Tillgänglighetsdatabasen

Tillgänglighetsdatabasen är ett fantastiskt verktyg för dig som söker lättillgängliga upplevelser och som har behov av att veta exakt vilket underlag ett område har, hur bred en spång är eller vilken lutning en stig har. De platser som är inventerade har många bilder på detaljer som gör det enkelt att se hur framkomligt området är.

Sök områden i Tillgänglighetsdatabasen

Till huvudsidan för vandring