({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Båtar i Göteborgs skärgård

Fotograf: Steampipe Production Studio AB/ Göteborg & Co

Brännö – Valsa runt bland träkåkar och flakmoppar

Om du tänker på Brännö går tankarna rimligtvis direkt till dansen på Brännö Brygga. Faktum är att det dansats på bryggan så länge man kan minnas. Brännö i Göteborgs skärgård är den perfekta ön för dagsutflykten, som känns längre bort än vad den faktiskt är.

Tänk på att aktivitetsutbud och öppettider för restauranger, butiker och boenden varierar över året. Aktuell information hittar du på företagens egna hemsidor.

Det är något visst med Brännö. Här saktar kroppen och sinnet ner så fort du stiger i land. Vid kajkanten står flakmopeder och cyklar uppradade. Flakmoppar är en vanlig syn på Brännö – faktiskt i princip de enda motorfordon som är tillåtna här – och ett populärt sätt att både frakta och ta sig fram för öns 900 bofasta invånare.

Så tar du dig till Brännö

Till Brännö tar du dig enkelt och snabbt från centrala Göteborg med reguljär båttrafik. Västtrafiks båtlinjer 282 och 283 avgår från Stenpiren och stannar också till på Saltholmen som ligger en dryg halvtimme från stadskärnan. Dessa båtar går varje dag, året runt. Linje 282 går till Brännö Husvik på södra delen av ön, medan linje 283 ankommer till Brännö Rödsten på öns nordvästra del.

Fotograf: Claes G Svanteson


Varje årstid har sin charm

Oavsett årstid och väder är Brännö en härlig plats att besöka. Sommardagar njuter du av salta bad, men får räkna med att trängas med andra sommargäster. Under hösten och våren är det betydligt mindre folk och då är en vandring över klipporna helt magisk! Vintertid njuter du av skärgårdsnostalgi i de mysiga kvarteren och äter värmande lunch på Brännö Värdshus.

Brännö är vida känt för sin mångåriga historia av dans på Brännö Brygga, som även har namngett en av våra mest kära allsånger, ”De’ ä’ dans på Brännö brygga”. Ön har såklart mer att erbjuda om du inte är särskilt dansant av dig. Sträckan mellan Rödsten och Husvik bjuder på både caféer, lunchserveringar och restauranger. I höjd med Husvik hittar du öns äldsta bebyggelse som kom till redan på vikingatiden, och om du vill ha mer historia bör du besöka det lilla hembygdsmuseet Brännö Lagård som ligger strax norr om öns kyrka.

 

Brännö bjuder upp till dans

När det vankas dans på Brännö Brygga är det något som ligger i luften redan från morgonen. Louise Ekström har spenderat alla sina somrar på ön, och hon beskriver att det är något särskilt med dagarna då bryggan bjuder upp till dans.

- Dansen har alltid varit väldigt central på Brännö. På sätt och viss kan man säga att det ligger i luften hela dagarna. Öns spelmän och musiker lastar mopederna med instrument, flaggan hissas nere på bryggan och det börjar komma in båtar som lägger till precis vid dansbanan, säger Louise.

Louise är kusinbarn till Lasse Dahlquist, en välkänd svensk diktare och visförfattare som satte Brännö på kartan under 1940-talet. Idag har han lite av en ikonstatus på ön. Louise är styrelseordförande för Lasse Dahlquist-sällskapet som ger ut stipendier till nya generationer av visförfattare.

- Lasse var väldigt duktig på att skildra sin samtid och berätta om livet på Brännö med en särskild poesi, därför är det viktigt för oss att fortsätta belysa musiklivet på Brännö i den mån vi kan, säger Louise.

Fotograf: Claes G Svanteson

 

En ö fylld av musik

Det är inte bara på bryggan som det dansas och sjungs. Musikern Per Umaerus har spelat musik på ön tillsammans med sextetten Brännöpojkarna sedan 15 år tillbaka, och enligt honom är det tydligt att hela Brännö andas musik och dans.

- Det är verkligen en musikens och visans ö, Brännö. Året runt finns det alltid något i musikväg att ta del av, allt ifrån visfestivaler och revyer till Brännö Rundgång, där flera trädgårdar mitt på ön öppnas upp med musik och dans, säger Per.

Per är både heltidsmusiker och året runt-boende på Brännö sedan flera år. Han hade en lång dröm om att få flytta ut till havs, och det råder ingen brist på medmusikanter på ön.

- Jag har flera kollegor som flyttat hit faktiskt, så det finns alltid någon att spela med vilket är härligt, säger Per.

 

Inte en bil i sikte

Brännö är en helt bilfri ö, och längs gator och grusvägar är det inte ovanligt att du hittar mopeder både med och utan flak. Louise berättar att avsaknaden av bilar är bland det bästa ön har att erbjuda.

- Även om jag inte bor på Brännö känns det alltid som att komma hem till en lugn och trygg punkt mer än bara en semesterort. Finast är nog den bilfria kontrasten mellan ön och fastlandet, säger Louise.

Vid Rödsten hittar du öns cykeluthyrning som har både cyklar och utrustning lämpade för hela familjen. Brännö är också en perfekt ö att upptäcka till fots om du inte vill förstöra frisyren med en hjälm. Det tar några timmar att promenera runt hela ön, och om du känner dig färdig med att strosa runt bland gamla träkåkar kan du alltid förlänga dagsvandringen med en avstickare till naturreservatet Galterö.

 

 

 

Fem tips när du besöker Brännö!

1. Varva ner på Varvet

Brännö Varv Café & Bar är en vacker liten pärla på sträckan mellan Rödsten och Husvik. Här hittar du både palmer, solstolar och hängmattor, en liten touch av Karibien med andra ord! Caféet har öppet från maj till september.

2. Pröva på livet som lots

Brännö Värdshus är i grunden en gammal lotsbostad som har fått behålla alla sina tidstypiska detaljer. Om du inte får plats på värdshuset går det lika bra att övernatta på det närliggande pensionatet Baggen.

3. Grinden på Galterö

På den lilla ön Galterö väster om Brännö är det naturens lag som gäller. Fåren vandrar fritt och det kan du också göra, men glöm inte att stänga grinden efter att du gått över Türks bro som binder ihop de båda öarna!

4. Lotsutkiken

Vill du ha den bästa utsikten över skärgården bör du bege dig till Brännös gamla lotsutkik. Det är öns högsta punkt (47,2 meter över havet), och en gång i tiden var lotsutkiken bemannad året om.

5. Historievandring

Öns historia går hela vägen tillbaka till vikingatiden, samtidigt är Brännö också fullt med vackra, ikoniska träkåkar som inte funnits fullt lika länge utan kom till på 1700- och 1800-talet. Gör en egen historisk promenad i de fina miljöerna!

 

Andra har också läst: