({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Fotograf: Roger Borgelid

Marstrand – Vandring, segling och historiska upplevelser

Längst ut i väster, där skärgården slutar och havet tar vid, ligger Marstrand. Seglar- och badsamhället med mysiga kvarter och bilfria gator. Upptäck öns fina natur, salta bad och spännande historia.

På gång!

Så tar du dig till Marstrand

Du tar dig enkelt till Marstrand från Göteborgs centralstation på cirka 50 minuter. Kliv på Västtåget till Ytterby station och byt till Marstrand Express-bussen som tar dig hela vägen ut till Marstrands färjeläge där en kort färjetur över sundet väntar innan du når ön.

Sök i To Go Reseplanering

 

En tidsresa till 1600-talet

Marstrand har en spännande historia, inte minst med tanke på Carlstens Fästning som vakat över ön sedan mitten av 1600-talet. Utforska fästningen på egen hand eller under en guidad tur. Här kan du krypa in i kusliga fängelsehålor, se Suckarnas gång, Galgbacken, Lasse-Majas kök och Fästningskyrkan eller bara njuta av gränslösa vyer från utsiktsplatsen. Fästningen är också en plats för att äta, fika, övernatta och gå på teater eller konsert.

Fotograf: Per Pixel Petersson


Vandra bland smugglarrännor och trollskogar

Det finns flera fina möjligheter att utforska Marstrand till fots. Börja promenera genom de mysiga kvarteren och små gränderna och sedan vidare ut på den havsnära stigen som tar dig runt ön. På din vandring över ön kan du stanna till på flera ställen för ett dopp i havet, ta en promenad genom Smugglarrännan, upptäcka grottor, utforska Trollskogen och beskåda de sällsynta, röda näckrosorna i Näckrosdammen.

Fotograf: Roger Borgelid

Vill du ut på längre vandringar tar du dig till Koön. Här finns tre magiska och välmarkerade leder i olika svårighetsgrad och terräng, men vad de alla har gemensamt är vacker natur, trivsamma rastplatser och fantastisk utsikt över västerhavet. Blickar du åt norr kan du beskåda små kustsamhällen och i väster skymtar du den berömda fyren Pater Noster. Den mest avancerade slingan tar dig utmed havslinjen, över klippor och spänger, medan den något enklare leden går på stigar längs med Älgöfjorden.

 

Tre vyer du inte vill missa när du vandrar på Marstrand!

1. Skallens Fyr

På stigen runt Marstrandsön passerar du flera vackra utsiktsplatser, men detta är nog ändå den allra vackraste. Skallens Fyr är öns yttersta post och här ser du det mäktiga mötet mellan de två haven Skagerak och Kattegatt möts. Fyren gör sig lika bra en varm försommarkväll som en murrig höstmorgon.

2. Passager mellan klippor

Naturen på kusten är verkligen något alldeles extra. På din vandring kan du se många annorlunda klippformationer. Bland annat den vackra Vargklyftan på Koön och Nålsögat på Marstrandsön – en passage genom två klippväggar så smal att du måste gå sidledes.

3. Silhuetten av Carlstens Fästning

Den pampiga fästningen är Marstrands mest populära sevärdhet. Får du chansen ska du givetvis besöka den på nära håll, men att bara se dess karaktäristiska silhuett är inte fy skam det heller. Och var passar bättre att göra det än från någon av utsiktsplatserna längs Koöns vandringsleder?

 

Kaja, gå ett kajslag eller dra en kaj

Att ”kaja” på Marstrand är en självklarhet och det innebär att du tar en härlig promenad fram och tillbaka längs kajen. Ett perfekt tillfälle att köpa med sig en glass, spana in de många båtarna som lägger till i gästhamnen och helt enkelt njuta av tillvaron. Företeelsen kallas ibland även för att "gå ett kajslag" eller "dra en kaj".

Fotograf: Roger Borgelid

Är du på besök en varm sommardag, eller om du för all del föredrar vinterbad, finns här flera härliga badmöjligheter med allt från familjevänliga badplatser med sandstrand till undangömda vikar med klippbad.

 

Sveriges största gästhamn

Marstrand är utan tvekan Sveriges seglingshuvudstad och lockar varje år världens främsta seglare och en jättepublik till spektakulära tävlingar. Att vara på plats när världseliten tävlar ute på havet i GKSS Match Cup Sweden är en häftig upplevelse oavsett om du är intresserad av segling eller inte.

Mycket kretsar kring just segling och båtliv och i gästhamnen, som är Sveriges största, ligger båtarna tätt. Vill du själv ta dig ut på havet finns det flera olika båtturer du kan följa med på – åk runt ön, ut i skärgården, besök en sälkoloni eller ge dig ut och paddla kajak. Du kan till och med gå på seglarskola! Eller följ med ut till havs på en skaldjurstur. Lär dig allt om ostron, kräftor, hummer och krabba med lokala, erfarna fiskare för att testa fiskelyckan.

Fotograf: Roger Borgelid

 

Krogar med bohuslänska smaker

För sin storlek är Marstrand ett verkligt paradis när det gäller mat, här finns flera krogar som serverar mat i toppklass och ofta står skärgårdsinspirerad mat i fokus. På Grand Tenan kan du avnjuta klassiker som gratinerade havskräftor på den fantastiska verandan som vetter ut mot den lummiga Paradisparken och hamnen. På Ottos Kök är det bohuslänska smaker som utgör grunden för menyn och här bjuds du bland annat på en enastående toast Skagen. 

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

Givetvis kan du även fika här. Bergs Konditori öppnade på Marstrand under 1930-talet och är ett populärt fik bland såväl öborna som besökare. Köp dig en kanelbulle, en kaffe och ta plats på uteserveringen intill kajen och njut av folklivet.

 

Så tar du dig hit

Ön Marstrand ligger strax norr om Göteborg längs den bohuslänska kusten, och hit tar du dig enkelt och bekvämt på cirka 50 minuter. Från Marstrands färjeläge är det en kort färjetur över sundet innan du når ön.

 

Stanna till nästa dag

Vill du övernatta finns anrika Grand Hotel Marstrand, ett stilfullt och charmigt hotell där Kung Oscar II en gång i tiden tillbringade mycket av sin tid. På Kurhotell Marstrand finner du alla förutsättningar för återhämtning och rekreation. Historisk byggnad från 1800 talets kall - och varmbadhus bjuder på trivsamt boende och rogivande omgivningar. Vill du hellre bo i skandinaviskt inredda rum är det Marstrands Havshotell med utsikt över ön som gäller. Här kan du koppla av och avnjuta stunder i spaavdelningen med pooler, salta rum, ångbastu, badtunnor utomhus och en bastuflotte vid havet – allt inspirerat av den bohuslänska kusten. Mitt på Marstrandskajen ligger också Villa Maritime där du bor i lägenheter med sovrum, vardagsrum och eget kök. 

 

Strax utanför Göteborg

Strax utanför Göteborg finns mycket spännande att se och göra. Utforska skärgården kring Hönö, Marstrand, Styrsö, Donsö och Vrångö. Eller gör ett besök inåt landet till Gunnebo slott, Alingsås, Floda och Nääs.

 

På gång!

Så tar du dig till Marstrand

Du tar dig enkelt till Marstrand från Göteborgs centralstation på cirka 50 minuter. Kliv på Västtåget till Ytterby station och byt till Marstrand Express-bussen som tar dig hela vägen ut till Marstrands färjeläge där en kort färjetur över sundet väntar innan du når ön.

Sök i To Go Reseplanering

Andra har också läst